MainosKeminmaan kunta

Väylät maailmalle auki – Keminmaassa yrittämiselle on tilaa

Vahvaan vientiteollisuuteen nojaava Keminmaa panostaa alueen kokonaisuutta tukevaan yrittämiseen, yhteistyöhön ja yrityspuistoihin, joissa tekniikka on kunnossa ja verkostoitumisesta tehdään mahdollisimman helppoa.

Keminmaassa sijaitsevaa Rajakankaan yrityspuistoa laajennetaan. Infra uudelle alueelle on rakennettu viime syksynä, nyt käynnissä on tonttikauppa.


24.3. 11:02

Ensimmäinen ajatus Lapista on lumi, tunturit, porot ja hiljaisuus, mutta Meri-Lappi on muuta. Se on hyvien liikenneyhteyksien varrella oleva, vahvasti vientiteollisuuteen nojaava urbaani ympäristö, jossa ihmisen on hyvä yrittää. Ylpeys omasta alueesta on suuri.

Kunnanjohtaja Mauri Posio kuvailee 8 000 asukkaan Keminmaata ympäristön ja sen hyödyntämisen kautta.

– Meillä on luonto ja neljä vuoden aikaa. Meri-etuliite Lapin edessä positioi meidät rannikolle. Voimalaitos, tuulivoimalat, isot puunjalostustehtaat, kromikaivos ja lähialueen terästehdas ovat esimerkki luonnon hyödyntämisestä useiden vuosikymmenten ajalta, Posio kuvaa.

Meri ja leveä joki määrittävät alueen maisemaa. Keminmaa sijaitsee Perämeren pohjukassa Kemijoen suistolla. Joen toisella puolella on Laurilan automarketit ja palvelut, toisella puolella Lautiosaaren omakotitaloalue.

Parempia liikenneyhteyksiä ei Suomen kokoisessa maassa melkein voisi olla.

Parempia liikenneyhteyksiä ei Suomen kokoisessa maassa melkein voisi olla. Keminmaasta ajaa tunnin Ouluun, tunnin Rovaniemelle ja vartin Tornioon ja Ruotsiin. Helsinkiin sieltä lentää puolessatoista tunnissa.

– Rautatie, valtatie, lentokenttä ja kaksi satamaa avaavat ovet maailmaan. Väylät ovat auki jokaiseen ilmansuuntaan, Posio sanoo.

Nopeasti ajattelisi, että pohjoisesta mennään vain etelään. Mauri Posio hymähtää ajatukselle.

– Maantiekuljetukset liikkuvat täältä myös pohjoiseen. Ruotsin rajaa pitkin Norjaan ja sieltä Jäämeren kautta maailmalle. Itämeren lisäksi reittejä on muitakin, Posio sanoo.

8 000 asukkaan Keminmaassa on kunnanjohtaja Mauri Posion mukaan tilaa niin palveluille, teollisuudelle, alkutuotannolle kuin kaupallekin.

Yhdessä toimimiseen panostetaan

Mauri Posion näkee Keminmaan tulevaisuuteen katsovana ja eteenpäin pyrkivänä kuntana, ketterän yritystoiminnan ansiosta nuorekkaanakin. Yrittämiselle suopeaa asenneilmastoa ylläpitää Keminmaassa Posion mukaan pitkä historia, se, että leipä on jouduttu tekemään omaan nokkeluuteen perustuen.

Rajakankaan yrityspuisto sijaitsee Keminmaassa nelostien varressa palveluiden kyljessä. Osa alueesta on vanhempaa, osa viime syksynä kunnallistekniikan saanutta. Rahoitus alueet yhdistävän alikulun rakentamiseen on haettu ja tavaraliikenteen pistoraiteelle on luvat olemassa.

– Meillä Keminmaassa on auto- ja vähittäiskauppaa, puu- ja metalliteollisuuden alihankintaa sekä suunnittelu- ja logistiikkayrityksiä. Insinööritoimistoja ja kuljetusalan yrittäjiä, Posio kertoo alueen elinkeinokentästä.

Tilaa Posion mukaan on niin palveluille, teollisuudelle, alkutuotannolle kuin kaupallekin. Yrityspuistossa tontteja ja toimitiloja on tarjolla runsaasti hintojen ollessa hyvin kohtuulliset. Tontteja on mahdollista muokata yritysten tarpeisiin sopiviksi.

– Yritystoiminnan pystyy aloittamaan tai siirtämään Keminmaalle hyvin matalalla kynnyksellä. Liiketoiminnalle kaavoitetaan ja rakennetaan aktiivisesti uutta ja alueen yritysten yhteistyöhön ja kehittymiseen panostetaan.

Tutustu Rajakankaan yrityspuistoon täällä.

Kemijoki hallitsee alueen maisemaa. Isohaaran voimalaitos on tuottanut sähköä jo vuodesta 1949.

Keminmaan Treffi -hanke on yksi konkreettinen panostus. Kunnan ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittama toimintaympäristöhanke keskittyy merilappilaisten yritysten verkostoitumiseen ja toimintaympäristön kehittämiseen.

Verkostoitumisen tarkoituksena on tukea yritysten yhteistyötä tutustuttamalla yrityksiä toisiinsa ja avaamalla kanavia tulevaisuuden yhteistyölle vipuvoiman saamiseksi kansainvälisessä tai kotimaisessa kilpailussa.

Business Keminmaan kautta paikallisilla tekijöillä ja kuntaan tulevilla yrityksillä on käytössään asiantuntijaverkosto, joka auttaa alkuun ja on tukena erilaisissa vastaantulevissa tilanteissa.

– Täällä pieninkään ei ole yksin. Lauantaina 14.5. yrittäjille järjestetään seuraava treffi, verkostoitumistilaisuus, josta somessa on jo pöhinää, hanketta koordinoiva Miia Meskanen-Talvitie kertoo.

Ensimmäinen livetapaaminen pidettiin Meskanen-Talvitien mukaan syksyllä. Heti ensimmäisellä kerralla mukana oli 50 yritystä ja lähes 90 osallistujaa. Yhteistä verkostoitumisiltaa vietettiin Jethro Rostedtin juontamana viestintäasiantuntijoiden johdolla ruoasta, juomasta, musiikista ja stand upista nauttien.

Keminmaan Treffi -hanke pyrkii tuomaan esille Keminmaan yrittäjät ry:n lanseeraamaa I love Meri-Lappi -yhteistyöteemaa Meri-Lapin alueen kuntien ja yritysten yhteistyön merkitystä korostaen.

Lue lisää Keminmaan Treffi -hankkeesta täältä.

Meri-Lapissa luonto, sen kauneus ja neljä oikeaa vuodenaikaa ovat asukkaita lähellä.

Maalaismainen kunta kaupungin palveluilla

Keminmaassa hyvän elämän edellytykset löytyvät läheltä sekä yrittäjille että työntekijöille perheineen. Keminmaahan muuttamisen puolesta puhuvat toimivat peruspalvelut, turvallinen ympäristö, monipuolinen tonttitarjonta, ulkoilupuitteet ja harrastusmahdollisuudet.

Kallin ulkoilukeskus on lähellä laskettelua, hiihtoa, frisbeegolfia ja maastopyöräilyä tai maastojuoksua harrastaville. Hiihtosuunnistuksen MM-kisat järjestettiin tänä keväänä Kallissa. Jalkapallo- ja footsal-harrastus kukoistaa ja tiloja harrastamiselle on runsaasti. Läheisten kaupunkien kulttuuri- ja ravintolapalvelut täydentävät oman kunnan harrastusmahdollisuuksia.

Syy Keminmaan valikoitumiseen Meskanen-Talvitien perheen asuinpaikaksi oli alun perin puolison työssä ja siinä, että asuminen on Keminmaassa edullisempaa kuin alueen isommissa kaupunkikeskittymissä. Perheen kaksi koiraa nauttivat alueen tarjoamista ulkoilumahdollisuuksista.

– Muualta emme olisi samoin kustannuksin saaneet rivitalokolmiota näin mukavalta paikalta, Meskanen-Talvitie sanoo.

Lue lisää Keminmaasta asuinpaikkana täältä.

Treffi-hankkeen toteuttaa Keminmaan kunta ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt siihen Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta Euroopan Aluekehitysrahastosta (EAKR).

Keminmaa

Etäisyydet: Kemi ja Tornio 15 min, Oulu ja Rovaniemi 1 h, Helsinki 1,5 h.

Yhteydet: Rautatie, valtatiet, lentoasema ja kaksi tavarasatamaa.

Tilat: Vapaita liike- ja teollisuustontteja lähes 40 kpl

Vientiteollisuuden volyymi: Lähes 10 % koko maan viennistä tulee Meri-Lapista.

Palvelut, vapaa-aika ja asuminen: Kaupunkitason palvelut maaseudun rauhassa

www.meetkeminmaa.fi