Hyvä vai huono valinta? Henri Alén kokkaa mielellään kanaa ja arvostaa uusia hiilijalanjälkimerkintöjä kanapakkauksissa - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosAtria

Hyvä vai huono valinta? Henri Alén kokkaa mielellään kanaa ja arvostaa uusia hiilijalanjälkimerkintöjä kanapakkauksissa

Amerikan tädin buttermilk chicken on rapeaa, nopeaa ja täynnä makua. Tee hyvä valinta ja nappaa käyttöösi Alénin ohje kanan ohutleikkeestä valmistettuun klassikkoannokseen.

– Kana on lihoista energiatehokkain ja sen hiilijalanjälki on oikeasti järkitasolla, Alén sanoo.


15.10. 11:49

Kotimaisen kananlihan kysyntä on kasvanut Suomessa vuosi toisensa jälkeen jo yli kymmenen vuoden ajan. Atria tekee työtä ympäristöasioiden eteen suuntanaan hiilineutraali ruokaketju ja on laajentanut kanatuotteidensa hiilijalanjäljen laskentaa. Kaikkiin Atrian kanatuotteiden kuluttajapakkauksiin lisätään tuotteen hiilijalanjäljestä kertova merkintä.

Hiilijalanjälki ilmoitetaan pakkauksessa tuotekohtaisesti (kg CO2e / tuote). Tuotteen hiilijalanjäljessä on huomioitu kanan lisäksi tuotteiden pakkausmateriaalit, mahdolliset muut raaka-aineet, sekä tuotteen valmistamisesta aiheutuvat päästöt.

Kokki Henri Alén käyttää paljon kanaa ruoanlaitossa kotonaan ja ympäristöasioihin perehtyneenä arvostaa uusia merkintöjä:

– Kanaa tulee syötyä arjessa todella paljon. Kananliha on niin helppokäyttöistä, monipuolista ja mureaa. Ja sen jämät on kätevä kierrättää uusiin annoksiin seuraavina päivinä, Alén sanoo.

Hiilijalanjälkimerkintä pakkauksessa lisää Alénin mielestä luottamusta tuotantoketjuun ja helpottaa omia ympäristövaikutuksiaan puntaroivan kuluttajan valintoja kaupantiskillä.

Atrian kanapakkauksiin lisätään tuotekohtainen hiilijalanjälki. Ensimmäisenä merkinnät näkyvät maustamattomissa tuotteissa.

Ensimmäisenä merkintä näkyy maustamattomissa kanatuotteissa. Kun laskennat etenevät kaikkien mausteiden ja muiden raaka-aineiden osalta, merkinnät tulevat myös maustettuihin tuotteisiin.

– Suomalaiset tiedostavat yhä paremmin ruuan ilmastovaikutukset, ja hiilijalanjäljen merkitseminen pakkaukseen on yksi tapa palvella ruokakaupan asiakkaita entistä paremmin, kertoo Atria-konsernin vastuullisuusjohtaja Merja Leino.

Suomalaiset tiedostavat yhä paremmin ruuan ilmastovaikutukset. Hiilijalanjäljen merkitseminen pakkaukseen on yksi tapa palvella ruokakaupan asiakkaita entistä paremmin

Tavoitteena hiilineuraalius 2035

Atria on asettanut tavoitteekseen olla vastuullisuuden edelläkävijä alallaan, ja yrityksessä tehdään jatkuvasti työtä ympäristöasioiden eteen.

– Meille on tärkeää tuntea perin pohjin, miten ruokaketju kokonaisuudessaan toimii, ja millaisia ympäristövaikutuksia siihen liittyy. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että teemme tiivistä yhteistyötä alan tutkimuksen ja muiden toimijoiden kanssa, jatkaa Leino.

– Laskemalla tuotteidemme hiilijalanjäljen ymmärrämme perusteellisesti, mistä päästöt syntyvät, ja mikä tärkeintä, miten voimme pienentää niitä entisestään. Tämä on yksi askel matkallamme kohti tavoitettamme, joka on aidosti hiilineutraali ruokaketju vuoteen 2035 mennessä, Leino toteaa.

Kaikkiin Atrian kanapakkauksiin lisätään tuotekohtainen hiilijalanjälki. *FAO raportti 2013.

Vastuu ympäristöstä

Kanatuotteiden hiilijalanjäljen selvittämisen taustalla on kattavat lähtötiedot. Petri Yli-Soinin Nurmossa sijaitseva Alatalon tilan oli yksi kymmenistä tiloista, joilta tietoja kerättiin.

– Laskentaa varten kerättiin tietoja mm. sähkön kulutuksesta, lämmityksestä ja käytetyistä polttoaineista. Peltoviljelyn osalta selvitettiin käytetyt tuotantopanokset ja maa-analyysit, kertoo Yli-Soini.

Yli-Soini toivoo Alénin tapaan merkinnän helpottavan kuluttajien valintaa ja vahvistavan uskoa ketjun luottavuuteen.

– Näen, että meidän elintarvikkeiden tuottajien tulee omalta osaltamme kantaa vastuu ympäristöstä. On tärkeää, että kuluttajat voivat luottaa siihen, mitä toimijat lupaavat, toteaa Yli-Soini, ja jatkaa:

– Hiilijalanjälkimerkintä on osa ketjumme läpinäkyvyyttä: sen avulla voidaan osoittaa meidän tuotantomme ilmastovaikutukset. Hiilijalanjälki on laskettu niin, että sen takana voi seistä ja sen oikeellisuuden voi tarkistaa milloin tahansa.

Atrian kanan hiilijalanjälki on jo nyt yli puolta pienempi kuin maailmalla keskimäärin. Tästä huolimatta aktiivinen työ kohti entistä pienempiä päästöjä jatkuu.

– Kananliha on helppokäyttöistä, monipuolista ja mureaa. Ja sen jämät on helppo kierrättää uusiin annoksiin seuraavina päivinä, Alén sanoo.

Ruokamuisto lapsuudesta

Henri Alénille raaka-aineissa on tärkeää niiden puhtaus ja tuotantoketjun jäljitettävyys. Atrian kanoista Alén tietää, että niiden ruuasta noin 80-prosenttia on kotimaista viljaa, kauraa ja täysjyvävehnää, joka viljellään yleensä omalla tilalla.

Puhtauden lisäksi ruoka on Henri Alénille muistoja ja tarinoita, jo olemassa olevia ja uusia, vasta syntyviä:

- Lapsuudessa Amerikassa asuva täti valmisti Suomessa käydessään usein legendaarista buttermilk chickeniä, piimässä marinoitua kanaa. Muistan miten jo lapsena ihmettelin, kuinka kanasta voi saada niin mehevää.

Nyt Alén tietää ja jakaa vinkkinsä meille muille.

Buttermilk-kanaa ja parsakaalisalaattia

Buttermilk-kana:

1 pkt Atria Kanan Ohut Fileeleike Naturel 480 g

3 dl piimää

4 dl vehnäjauhoja

1/2 tl jauhettua paprikaa

1/2 tl kuivattua valkosipulia

1/2 tl cayennepippuria tai jauhettua chiliä

1 tl suolaa

kasviöljyä paistamiseen

Tanskalainen parsakaalisalaatti:

500 g parsakaalia

1 punasipuli

1-2 hapanta omenaa

1 rkl auringonkukansiemeniä tai kurpitsansiemeniä

1 rkl rusinoita tai kuivattuja karpaloita

4 siivua pekonia

Kastike:

1 1/2 dl luonnonjogurttia

2 tl hunajaa

1 rkl sitruunamehua

2 tl ryytisinappia eli kokojyväsinappia

suolaa ja mustapippuria

Ohje

Laita fileeleikkeet piimään marinoitumaan 30 minuutiksi.

Paista pekoni rapeaksi pannulla ja aseta kuivumaan talouspaperin päälle. Puhdista parsakaali ja revi kukinnot pieniksi. Valuta ja jäähdytä kylmän veden alla. Huuhtelu varmistaa, että parsakaalin väri pysyy kirkkaan vihreänä. Pilko punasipuli ja omena. Pane parsakaali, punasipuli ja omenat kulhoon ja sekoita. Lisää siemenet ja rusinat tai kuivatut karpalot.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita kastike varovasti salaattiin. Koristele salaatti paistetuilla pekoninmurusilla.

Sekoita jauhoihin kaikki mausteet. Nosta fileeleikkeet piimästä ja pyörittele pienissä erissä jauhoseoksessa. Laita pannulle reilusti öljyä, niin että pohja peittyy kunnolla. Paista kanat kullanruskeiksi kuumassa öljyssä noin 3 minuuttia per puoli. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan hetkeksi ennen tarjoilua ja nauti heti.

Lisää herkullisia kanareseptejä löydät täältä.