[MAINOS: Siemens Kodinkoneet] Näin huippukokki Teemu Laurell kokkaa kotonaan: Hellalla on väliä - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSIEMENS KODINKONEET

Näin huippukokki Teemu Laurell kokkaa kotonaan: Hellalla on väliä

Puhtaus on puoli ruokaa, sanotaan. Ammattikeittiöissä siisteys on säädetty tarkoin asetuksin. Mutta miten on siisteyden laita mestarin kotona?

Top Chef -voittaja, ravintoloitsija Teemu Laurell pyörittää suosittua Shelter-ravintolaa ja Holy Døner -premiumkebabravintolaa.


1.10. 10:20

Särmä keittiö kulkee käsikädessä onnistuneiden aterioiden kanssa. Kokin ammatista yli puolet, jopa 70 prosenttia on siivoamista. Jos keittiössä ei ole siistiä, ei ruokakaan usein ole kaksista.

– Tyttöystäväni sanoo, etten siedä sotkua ollenkaan. Ja se kyllä totta, keittiössä, TV:stä tuttu kokki, Top Chef 2012 -voittaja, ravintoloitsija Teemu Laurell naurahtaa.

Kun kaikki on kunnossa, tavaroille paikkansa, tilaa tarpeeksi ja tasot puhtaat, kokkaaminen on mukavaa ja helppoa kotonakin.

Riittävät säilytystilat monessa keittiössä on, mutta itse ruoanlaiton toiminnallisuuteen ei välttämättä ole kiinnitetty huomiota. Onnistunut kokkaustapahtuma ei ole avaruustiedettä tai hifistelyä. Se vaatii Laurellin mukaan kuitenkin hyvän keittotason ja riittävästi tilaa. Tilaa liikkua ja touhuta ja laskea tavaroita tasoille.

– Olin juuri tekemässä caterauskeikan ahtaassa keittiössä, jossa löin pääni liesituulettimen reunaan kaksi kertaa. Tekemiseen keskittyneenä kumarruin kattiloiden ääreen, enkä nähnyt sitä reunaa ollenkaan! Meillä kotona liesituuletin on integroitu keittotasoon ja ihan syystä.

Lue lisää Siemensin induktiokeittotason ja liesituulettimen yhdistelmästä

”Silloin kun paistetaan, paistetaan kuumalla, öljyssä ja voissa. Siitä tulee makua, mutta myös käryä ja sotkua.”

Näkyvyyttä ja tilaa

Laurellin keittiössä Siemensin inductionAir Plus on ollut käytössä jo pari vuotta. Yksi syy yhdistelmän valintaan oli toiminnallisuus ja juurikin näkyvyys.

– Ravintolakeittiöissä huippuimurit ovat korkealla katossa. Kokatessa kaikki kattilat näkee yhtä aikaa, kukaan ei tule aukomaan kaappeja naaman kohdalta eikä päät kopsi mihinkään.

Kokin omin sanoin kotikeittiön niheys poistui, kun yläkaapit ja lieden päällä aiemmin ollut liesituuletin jätettiin remontin yhteydessä laittamatta takaisin. Ilmavuutta ja valoa saatiin lisää keittotasoon integroidun liesituulettimen ansiosta.

– Meillä ei ole enää edes astioiden kuivauskaappia. Tiskit laitetaan suoraan koneeseen ja sieltä paikoilleen laatikoihin. Se on yksi ammatin puolesta selkäytimeen juurtunut rutiini.

Onnistunut kokkaustapahtuma vaatii hyvän keittotason ja riittävästi tilaa.

Puhdistamisen siunattu helppous

Parasta Laurellin mielestä Siemens inductionAir Plus-induktiotason ja liesituulettimen yhdistelmässä on puhdistamisen helppous.

– Filtteri ulos ja kattiloiden kanssa pesukoneeseen. Liesituuletin pysyy aina puhtaana ja sen kautta kulkeva ilma raikkaana. Peruskupua ei koskaan tule samalla tavalla pestyä.

InductionAir Plus -yhdistelmä on modernia merimieskapakka Shelteriä ja vasta avattua Holy Døner -premiumkebabravintolaa pyörittävän Laurellin mukaan riittävän tehokas sekä lämmöltään että imuteholtaan.

– Silloin kun paistetaan, paistetaan kuumalla, öljyssä ja voissa. Siitä tulee makua, mutta myös käryä ja sotkua. Liesituuletin imee käryt heti keittotason pinnasta ennen kuin ne leviävät huoneilmaan ja sotkun saa pestyä. Heitän liesituulettimen filtterin ja sen alla olevan nesteenkeräysastian patatiskien kanssa koneeseen ja pyyhin keittotason ennen kuin sotkut kuivuu sen pintaan.

Liesituuletin imee käryt heti keittotason pinnasta ennen kuin ne leviävät huoneilmaan.

Puhdistamisen helppouden lisäksi Laurellia viehättää inductionAir Plus -keittotasossa sen koko. Se, että patojen ja pannujen pohjiin mukautuvalle keittotasolle mahtuu yhtä aikaa vaikka neljä isokokoista kattilaa tai paistinpannua eikä astioita tarvitse valita sen mukaan, minkä kokoisia keittolevyjä on vapaana.

Kaasua ylistetään ammattipiireissä, mutta kotiinsa kerrostaloasuntoon Laurell ei kaasua haluaisi. Varsinkaan kesällä.

– Hellalla on väliä. Kaasulla kokkaamisessa on ihan oma fiiliksensä, mutta kaasuliesi liekkeineen työntää lämpöä ympäristöönsä ja kesäkuumalla pienessä asunnossa se on ylimääräistä ja turhaa. Induktiossa on sama teho ja lämmönsäätöportaikon ansiosta tarkempi säädettävyys. Se on induktiotasossa kyllä hyvä.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä

Osan eleettömän tyylikkään keittotason ja liesituulettimen yhdistelmän malleista pystyy liittämään kodin wifi-verkkoon ja käyttämään etänä Home Connect -sovelluksen kautta.

Enää päälle jäänyttä levyä ei tarvitse palata kotiin katsomaan, sen voi tarkistaa etänä. Keittotasolle voi myös Home Connect -sovelluksen avulla lähettää tiettyyn reseptiin suositellut asetukset.

Mitä ruokaa ammatikseen laittava ravintoloitsija sitten kokkaa kotona?

– Pastaa ja parmesania on kaapissa aina, kiireisimpinä iltoina se riittää. Suutarin lapsella ei kyllä ole kenkiä, Laurell hymähtää.

– Silloin kun vapaapäivinä kokkaan, listalla on ihan peruskotiruokaa. Makaronilaatikkoa ja nakkikastiketta keitettyjen perunoiden kanssa. Olen kotoisin Satakunnassa. Siellä kasvatetaan ihmiset perunoilla.

Lue lisää Siemensin induktiokeittotason ja liesituulettimen yhdistelmästä