Vettä, jäätä, loskaa ja lunta – miten valita oikeanlaiset talvirenkaat? - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosNokian Renkaat

Vettä, jäätä, loskaa ja lunta – miten valita oikeanlaiset talvirenkaat?

Pohjoisen talven vaihtelevat ajo-olosuhteet vaativat renkailta erityistä suorituskykyä.

Hyvä talvirengas tarjoaa ajomukavuutta ja on turvallinen kaikissa talviolosuhteissa.


20.9. 17:00

Talvikelit voivat vaihdella leutojen päivien sulasta asfaltista mustaan jäähän, pakkautuneen lumen peittämiin teihin ja kaistojen välissä olevaan sohjoon.

Hyvä talvirengas tarjoaa ajomukavuutta ja on turvallinen kaikissa talviolosuhteissa. Rengasvalinnalla voi vaikuttaa myös ajamisen taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.

Yhä useampi autoilija arvostaakin myös renkaan suorituskykyä lauhempina talvipäivinä sekä erilaisia ajomukavuuteen, taloudellisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyviä ominaisuuksia.

Talvirenkaiden tärkein ominaisuus on perinteisesti ollut suorituskyky jäällä, mutta talvien muuttuessa leudommiksi renkaiden täytyy kyetä vastaamaan muuttuviin keliolosuhteisiin.

Talvirenkaita valitessa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

1. Pito jäällä ja lumella

– Vaativimmissa talviolosuhteissa laadukkaat renkaat ovat tärkeä turvallisuustekijä. Kaistanvaihdot moottoritiellä tai liittyminen vilkkaaseen liikenteeseen jäisessä risteyksessä voivat olla haastavia, puhumattakaan mustasta jäästä.

Pohjoismainen talvirengas joutuu vastaamaan myös nopeisiin, yllättäviin jarrutuksiin esimerkiksi liikennevaloissa pakkautuneella lumella.

Renkaan hallittavuuden täytyy olla luotettavaa myös lumipolanteisilla teillä, joihin on kulunut urat, sanoo Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Mikko Liukkula.

Nokian Renkaiden uusi Hakkapeliitta 10 -rengas vastaa jäätävimpien talvipäivien haasteisiin innovatiivisella tuplanastateknologialla. Renkaan keskiosan nastat parantavat pitoa kiihdytettäessä ja jarrutettaessa.

Olkapääalueen nastat antavat pitoa mutkissa ja kaistanvaihdoissa. Myös uusi pintakumisekoitus vahvistaa pitoa, sillä se pysyy joustavana ja säilyttää pitonsa kovillakin pakkasilla.

2. Vakaus paljailla teillä

Huolellisesti suunniteltu renkaan rakenne ja pintakuvio sekä laadukkaat materiaalit tekevät renkaasta jäykemmän.

Se antaa tarkkuutta ajovasteeseen paljaalla asfaltilla. Ajaminen on myös huolettomampaa, kun rengas on kulumisurissa suuntavakaa.

– Tuotekehitys ja materiaalivalinnat erottavat laaturenkaat halvemmista ja tekevät renkaasta toimivamman erilaisilla keleillä.

Hakkapeliitta 10 suunniteltiin toimimaan leudoista talvipäivistä paukkupakkasiin, joten pitoa ja vakautta löytyy kelillä kuin kelillä. Talven vaarallisimmat kelit ovat iljanteisella jäällä ja polanteella.

Nokian Renkaiden uusin nastarengas tuo erityisesti turvallisuutta kaikista liukkaimpiin olosuhteisiin, kertoo Liukkula.

3. Talviajon nautinnollisuus

Rengasäänellä on koko ajan suurempi vaikutus ajomukavuuteen, sillä talvet ovat vähälumisempia. Myös sähköautojen omistajat arvostavat hiljaista menoa.

Renkaan laatu yleensä korreloi äänitason kanssa, joten ajomukavuutta kaipaavan kannattaa panostaa laadukkaisiin renkaisiin.

– Hyvät kitkarenkaat, kuten Hakkapeliitta R3, ovat olleet hiljaisuudesta pitävän tyypillinen valinta, mutta nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja.

Hakkapeliitta 10:tä kehittäessä teimme paljon tutkimus- ja testaustyötä rengasäänen vähentämiseksi. Nastan alle lisätty vaimennuskerros ja optimoitu nastajako tekevät renkaan aiheuttamasta sisämelusta poikkeuksellisen alhaisen.

Sähköautoihin räätälöity Hakkapeliitta 10 EV vie ajomukavuuden aivan uudelle tasolle Silent Drive -vaimennusteknologiansa ansiosta, sanoo Liukkula.

Hyvät kitkarenkaat ovat olleet hiljaisuudesta pitävän tyypillinen valinta, mutta nykyään myös nastarenkaista löytyy hiljaisia vaihtoehtoja.

4. Polttoainesäästöt ja ympäristöystävällisyys

Autoilu näkyy kukkarossa, mutta rengasvalinnalla voi vaikuttaa kuluihin. Laadukas talvirengas on kestävä sekä käyttöikänsä että ympäristön kannalta.

– Nokian Renkaiden tuotekehityksessä vierinvastuksen pienentäminen on tärkeää, sillä se tuo polttoainesäästöjä tai lisää toimintasädettä sekä vähentää haitallisia päästöjä. Myös tien kulumisen vähentäminen ja renkaan käyttöiän pidentäminen ovat meille tärkeitä tavoitteita, Nokian Renkaiden kehityspäällikkö Katriina Markkula kertoo.

Hakkapeliitta 10:stä tekee ympäristöystävällisemmän myös kekseliäs raaka-aineiden käyttö.

Pinnan kumiseoksessa on käytössä useita uusiutuvia raaka-aineita, kuten mäntyhartsia ja rypsiöljyä. Kaikista seoksessa käytetyistä öljyistä yli 50 prosenttia on biopohjaisia.

5. Varmista kitkarenkaan sopivuus pohjoisen talvioloihin

Pienempi määrä lunta ei tarkoita, että tiet olisivat vähemmän liukkaita. Kun vesi ja loska jäätyvät yön aikana, autoilijat joutuvat selviämään liukkaista aamuista ja petollisesta mustasta jäästä.

Renkaiden EU-merkintä uudistettiin aiemmin tänä vuonna. Uusi jääpitomerkintä auttaa valitsemaan kitkarenkaat, jotka ovat turvalliset pohjoisen talvikeleillä.

– Keski-Euroopassa käytettävillä kitkarenkailla ei pärjää Suomen talvessa. Keski-Eurooppaan tarkoitetut kitkarenkaat on optimoitu märempiin oloihin, kun taas pohjoisen talvikeleihin suunnitellut kitkarenkaat, kuten Hakkapeliitta R3, pitävät myös jäällä, muistuttaa Markkula.

EU-merkintää kannattaa tutkia rengasvalinta tehdessä muutenkin, sillä siitä näkee myös renkaan polttoainetaloudellisuuden ja rengasäänen tason.

  • Löydä täältä autoosi sopivat Nokian Hakkapeliitta -talvirenkaat.