[MAINOS: Siemens Kodinkoneet] Top 5 -keittiöhaaveet: Tämä yhdistelmä mullistaa kotisi sisustuksen - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSiemens Kodinkoneet

Top 5 -keittiöhaaveet: Tämä yhdistelmä mullistaa kotisi sisustuksen

Asuntokaupat sokkona -ohjelmasta tuttu sisustusarkkitehti Essi Nádor listaa suomalaisten suosikkitoiveet ja kertoo vinkkinsä keittiösuunnitteluun.

Maanläheisiä sävyjä ja puista pintaa. Keittotason ja liesituulettimen yhdistelmä mahdollistaa ilmavia ja kevyitä ratkaisuja.


9.9. 10:14

Kokovalkoinen keittiö on saanut väistyä. Värikkäät ja rohkeat kalustevalinnat ovat jo useamman vuoden olleet kärkipäässä uutta keittiötä suunnittelevien remontoijien ja uudisrakentajien toivelistalla.

Musta-valkoisuus on väistynyt lempeiden maanläheisten sävyjen ja murrettujen värien tieltä. Tällä hetkellä erityisen vahvassa nosteessa ovat viilupintaiset ovet maalattujen sijasta.

Kodin oleskelutiloihin avautuvat avokeittiöt ja eleettömät, avarat kokkaustilat jatkavat suosion huipulla. Ruoan valmistamisen halutaan olevan näyttävä ja sosiaalinen tapahtuma, jossa kokin on mahdollista osallistua seurusteluun perheen ja vieraiden kanssa tai pysyä mukana lempijoukkueensa urheilusuorituksissa.

Keittotasoon integroitu liesituuletin on tyylikäs ja tehokas.

Uudiskohteissa liesi on pääsääntöisesti saarekkeessa ja kokkaussuunta olohuoneeseen päin.

– Alttarimaisesta liedestä, jonka eteen kumartuneena ruoanlaittaja seisoo selin seurueeseen päin, pyritään mahdollisuuksien mukaan eroon. Ruoanlaittoon halutaan yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta, Asuntokaupat sokkona -ohjelmassa kotien muutossuunnitelmat vuonna 2019 tehnyt sisustusarkkitehti Essi Nádor tietää.

Keittiö on tärkeä tila. Siellä vietetään aikaa ja siihen ollaan valmiita panostamaan sekä ajatusta että rahaa.

Keittiöiden sisustuksessa uskalletaan toteuttaa omaa makua. Pikkuhiljaa aletaan uskoa, että uniikki ja mielenkiintoinen keittiö ei alenna asunnon arvoa myyntitilanteessa. Päinvastoin, se saattaa jopa lisätä kodin etsijöiden kiinnostusta, jos keittiö on toteutettu aikaa kestävillä valinnoilla.

Lue lisää Siemensin induktiokeittotason ja liesituulettimen yhdistelmästä

Keraamiset, kuumuutta kestävät tasomateriaalit lisäävät kokkaamisen huolettomuutta kotikeittiöissä. Jopa 600–800 celsiusasteen lämpötiloja kestäville tasoille voi padan tai pellin nostaa suoraan uunista tai liedeltä ilman pannualusia ja ritilöitä.

Sisustusarkkitehti Essi Nádor kuvattuna Asuntokaupat sokkona -ohjelman kuvauksissa. Hän tuntee keittiösuunnittelun mahdollisuudet.

Rauhallisen ilmeen ylläpitämiseksi pienkoneet ja niiden johdot halutaan piiloon, tämä toteutetaan usein aamiaiskaapilla. Ja jos tila on rajallinen, pakastin voidaan sijoittaa muualle kuin keittiöön. Jääkaappi on paikoillaan. Edelleen korkea ja kaappimainen, mutta yhä useammin myös erillinen vapaana seisova laite, jonka pintamateriaali, esimerkiksi rosteri, saa näkyä.

Perinteistä, muutaman rivin valkoista välitilakaakelointia ei suomalaisten keittiöihin enää juuri tehdä, ellei kyseessä ole tietyn aikakauden keittiö ja sen erityispiirre.

”Alttarimaisesta liedestä, jonka eteen kumartuneena ruoanlaittaja seisoo selin seurueeseen päin, pyritään mahdollisuuksien mukaan eroon.”

– Kostealla pyyhittävät vinyylitapetit, lasi ja roiskeita kestävät maalatut pinnat tuovat keittiöön näköä. Rohkeimmat nostavat tasojen materiaalin koko seinälle. Helppohoitoisuus ja huolettomuus ovat avainsanat myös seinämateriaaleissa, Nádor kertoo.

Keittiön säilytystilat toteutetaan alakaapein ja laatikostoin. Yläkaappien poisjättämisellä mahdollistetaan pitkät, kevyet avohyllyt ja näyttävät valaisinvalinnat. Keittotasoon integroitu liesituuletin puolestaan sallii saarekkeen, jonka näköyhteyttä ruokailutilaan ei massiivinen liesikupu peitä.

Suomalaisten keittiötoiveiden TOP 5 -listalla on saareke ja sillä keittotaso, jossa kokkaussuunta on yleisöön päin.

– Toimivan ja tyylikkään keittiön suunnittelussa vaikeinta ovat pakottavat toiminnot. Vesipiste määrää paikan altaalle ja astianpesukoneelle. Ikkuna sanelee kaapistosijoittelua ja etenkin vanhoissa taloissa tasojen korkeutta. Liesituulettimen yhdistäminen keittotasoon on poistanut yhden entisistä hankaluuksista, Nádor sanoo.

Essi Nádor suosii suunnittelussa usein Siemens inductionAir Plus -mallistoa, jossa liesituuletin on yhdistetty osaksi keittotasoa. Erillistä kupua keittotason päälle ei tarvita. Kompaktin aktiivihiilisuodattimen ja takaisin huoneilmaan palautuvan kiertojärjestelmän ansiosta induktiotaso-liesituuletinyhdistelmän voi asentaa saarekkeeseen tai vaikka ikkunan eteen.

Sijoittelumahdollisuuksien ja avaruuden tunnun lisäksi Nádor nostaa keittotasoon yhdistetystä liesituulettimesta esiin yhden erityisen ominaisuuden.

– Tavallista liesituuletinta tulee harvoin puhdistettua. Induktiotasoon integroidun liesituulettimen osat on niin helppo irrottaa ja laittaa tiskikoneeseen, että se tulee puhdistettua viikoittain. Imuteho säilyy ja tuoksu keittiössä pysyy raikkaana, kun liesituulettimen suodattimiin ei keräänny tunkkaista ja haisevaa rasvaa.

Edelläkävijäremontoijat ja -rakentajat ovat tietoisia uudenlaisesta yhdistelmästä ja sitä osataan toivoa kohteeseen jo ilman, että sisustusarkkitehti tai suunnittelija sitä erikseen esittelee.

– Keittiöiltä halutaan ilmavuutta, näyttävyyttä, toimivuutta ja helppohoitoisuutta. Induktiotaso-liesituuletinyhdistelmä tuo niitä, Nádor nyökkää.

Keittiön Top 5 -suosikkitoiveet

Tilaa ja avaruutta keittiöön luodaan kalusteisiin integroiduilla kodinkoneilla ja aamiaiskaapilla, johon pienkoneet saa pois tasoilta piiloon.

1. Avokeittiö, joka avautuu ajanviettohuoneeseen.

2. Saareke ja sen keskellä keittotaso, jossa kokkaussuunta on ”yleisöön päin” ilman näköalaa rajoittavaa liesituuletinta.

3. Avaruutta, eleettömyyttä, kepeyttä ja ilmavuutta yläkaapittomuudella.

4. Rohkeat ja omannäköiset valinnat kalusteissa, seinissä ja tasoissa.

5. Kalusteisiin integroidut kodinkoneet ja aamiaiskaappi, johon pienkoneet saa piiloon. Uuni ja tiskikone toivotaan korkeudelle, johon ei tarvitse kumartua.

Kokkaajan ei tarvitse pelätä nesteen ylikiehumista tai kastikkeiden kaatumista tuulettimen sisään. Keittotasoon integroidun liesituulettimen puhdistaminen on nopeaa ja kätevää, ja ylivuotoallas liesituulettimen alla turvaa vahingoissa, joita kaikille sattuu kokatessa.

Osan Siemens inductionAir Plus -malleista voi liittää myös kodin wifi-verkkoon ja ohjata etänä Home Connect -sovelluksen avulla.

– Aina silloin tällöin asiakkaiden kanssa keskustellaan vaihtoehdon hinnasta. Yhdistelmää verrataan päätöksiä tehtäessä usein pelkkään keittotasoon. Siemens inductionAir Plus -tasossa on kuitenkin kaksi laitetta yhdessä, joten hinta pitäisi peilata sekä induktiotasoon että liesituulettimeen yhteensä. Viimeistään valmiin keittiön tyylikkyys kuittaa hintaeron tavalliseen keittotasoon verrattuna, Nádor kuittaa.

Yhteenvetoa Nádorilta kysyttäessä yksi toive suomalaisten kotikokkien keittiöissä jyrää kaikki muut.

– Keittiöltä toivotaan selkeyttä, helppohoitoisuutta sekä yhä useammin yläkaapittomuutta. Tähän paras ratkaisu on aina keittotasoon integroitu liesituuletin ilman massiivista katosta roikkuvaa kupua.

Lue lisää Siemensin induktiokeittotason ja liesituulettimen yhdistelmästä