[MAINOS: Tamminen] Näin valmistat pitkään uunissa hautuvat lohturuoat 30 minuutissa kotimaisesta lihasta! - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosTamminen

Näin valmistat pitkään uunissa hautuvat lohturuoat 30 minuutissa kotimaisesta lihasta!

Poimi talteen TV:stä tutun Mika Jokelan, Finlandia-talon nykyisen keittiöpäällikön reseptit päivitetyn karjalanpaistin ja itämaisen lihakastikkeen tekemiseen.


8.9. 15:14

Lapsuudesta tutut tummat maut, pitkään uunissa hautuneet pehmeät lihat, kietovat ruokailijan lämpimään vilttiin kylmenevien päivien koleudessa. Lihatalo Tammisen uutuustuotteet, Talman perinnesavustamon kypsä karjalanpaisti ja kypsä naudanlihasuikale mahdollistavat hitaasti haudutettavien pataruokien pehmeyden myös arkipäivien kiireessä.

Aikatauluttomiin viikonloppuihin liittyvä, kiireetöntä ruoanlaittoa ja siitä nauttimista arvostava slowfood -kulttuuri olisi mukava venyttää myös arkiviikkojen syksyisiin päiviin, minuutit eivät useinkaan riitä. Koulu- ja työpäivien jälkeen ruoka on saatava pöytään nopeasti.

Lihatalo Tamminen toi kauppoihin kaksi uutuustuotetta, jotka tarjoavat mahdollisuuden pikakelata pataruokien vaatima pitkä haudutusaika. Lisäämällä valmiiksi kypsytetyn lihan pannulle kasvisten ja liemen kaveriksi, murea ja makua täynnä oleva ruoka valmistuu samassa ajassa kuin sen lisuke. Perinteiset keitetyt perunat vievät vajaan puolituntia, vhh- ja ketoruokavalioillekin sopiva juuriselleripyree nopeimmillaan reilun vartin.

– Kypsä karjalanpaisti ei ole eines vaan täyttä lihaa, kotikokin nopeasti tuunattava lihavalmiste. Puolet possua, puolet nautaa niin kuin perinteisessä karjalanpaistissa on. Porkkanapalojen, sipulin ja lihaliemen kanssa pannulla valmistettuna siitä saa saman mehevän padan kuin Jääskeläisten uunissa muuten hautuisi, Lihatalo Tammisen tuotekehityspäällikkö Mikko Jääskeläinen sanoo ja hymyilee leveästi.

Lihatalo Tammisen uutuustuotteet, Talman perinnesavustamon kypsä karjalanpaisti ja kypsä naudanlihasuikale mahdollistavat hitaasti haudutettavien pataruokien pehmeyden myös arkipäivien kiireessä.

Perinteisiä ja laadukkaita makuja arkihetkiin

Kypsä karjalanpaisti -tuotepakkauksessa on mukana liha (98%) ja haudutusliemessä käytetyt mausteet (2%). Kaiken muun ruoanlaittaja saa lisätä valmistamaansa annokseen oman makunsa mukaan.

Yhden mielestä porkkanaa ja sipulia pitää karjalanpaistissa ehdottomasti olla, toinen suurustaa lihaliemen ilman höysteitä ja kolmas lisää kastikkeeseen kermaa, crème fraîchea tai tuorejuustoa saadakseen siitä sakeampaa ja pehmeämpää.

Maustekurkkuja, etikkapunajuuria vai ei kumpaakaan? Kaikki on sallittua. Kokkaajalle jää lihatuotteen tuunaamisessa tunne siitä, että hän valmistaa ruoan, ei vain lämmitä sitä.

– Meillä on vahvoja muistoja vaaliva omanlaisemme ruokaperinne. Itsetekeminen ja yhdessä syöminen pitävät yllä tärkeitä ruokailuhetkeen liittyviä yhteisöllisyyden tunteita arkenakin, Jääskeläinen summaa filosofian uutuustuotteiden takana.

Kotimaisuus, käsityöläisyys ja aidot maut

Kuluttajien tietoisuuden nälkä kasvaa. Yhä useampi haluaa välttää hävikkiä ja tietää mitä syö, valita aidot tuotteet läheltä ja panostaa määrän sijasta laatuun. Se näkyy 26-vuotiaan Lihatalo Tammisenkin tuotekehityksessä.

Peltomaisema, punamultamaalatut hirsiseinät ja pihapiirissä leijaileva hento savuntuoksu. Lihatalo Tamminen laajensi toimintaansa vuosi sitten Talmassa sijaitsevaan savustamoon.

Sous vide -menetelmällä kypsennettyjen syksyn uutuustuotteiden lisäksi, nykyaikaiset tuotantotilavaatimukset täyttävässä maalaisromanttisessa pihapiirissä valmistetaan kookkaissa savusaunoissa palvattua savusaunapalvikinkkua, maalaisfileetä, maalaiskylkiviipaletta sekä perinteisesti leppäsavustettuja laatunakkeja ja -grillimakkaroita.

Tuotannon käsityöläishenki ja 100% kotimaisuus ovat Lihatalo Tammisen tavaramerkkejä. Aidoista, puhtaista raaka-aineista ei tingitä. Perinnesavustamon valmisteiden tunnisteeksi pakkauksiin on haluttu painaa Talman tilan kuva.

– Tarina maalaisidyllistä on tosi, ja näkemisen arvoinen paikka innoittaa meitä tarjoamaan aitoja, kotimaisia makuelämyksiä, Jääskeläinen kertoo.

Keittiöpäällikkö Mika Jokela on tuunannut omat versionsa Tammisen kypsästä karjalanpaistista ja naudanlihasuikaleesta.

Gourmeeta 30 minuutissa

Top Chef, Makujen matkassa ja Kyökistä salonkeihin TV-ohjelmista tuttu keittiöpäällikkö Mika Jokela on tehnyt pitkän uran mm. Vanajanlinnassa, Suomen Ruotsin suurlähetystössä ja Finlandia-talossa.

Jokela on tuunannut oman versionsa Tammisen kypsästä karjalanpaisti -lihasta ja tarjoilee juuriselleripyreellä ja friteeratulla lehtikaalilla päivitetyn perinnereseptinsä kotikokkien valmistettavaksi puolessa tunnissa. Katso alta Jokelan herkulliset reseptit.

Lue lisää Tammisen uutuustuotteista täältä!

Kypsä karjalanpaisti selleripyreen kera

(3–4 henk. n. 30 min.)

  • 300 g Tammisen kypsää karjalanpaistia (huomioi, että karjalanpaisti on valmiiksi maustettu suolalla ja laakerinlehdillä)

  • 2 rkl kuumakestoista ruokaöljyä

  • 2 kpl porkkanaa

  • 1 kpl juuriselleriä

  • 1–2 kpl sipulia

  • 2 dl lihalientä

  1. Ota kypsät karjalanpaistilihat huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen valmistusta. Vinkki: Erottele karjalanpaistilihat erillisessä astiassa ennen niiden kuumennusta ja käytä myös pakkauksen sisältämä neste ruoanvalmistukseen.

  2. Pese, kuori ja paloittele porkkanat, selleri ja sipuli.

  3. Kaada kuumakestoinen ruokaöljy kuumalle paistinpannulle. Lisää viipaloidut sipulit pannulle ja kääntele kevyesti. Lisää paloitellut porkkanat ja selleri joukkoon ja jatka kypsennystä vielä hetki sekoitellen.

  4. Lisää kypsät karjalanpaistilihat pannulle ja kaada lihaliemi joukkoon.

  5. Sekoita ja anna hautua hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan, kunnes kasvikset ovat kypsentyneet halutun pehmeiksi.

Tarjoile selleripyreen ja friteeratun lehtikaalin kera.

Selleripyree

  • 1 l vettä

  • 2 kpl juuriselleriä

  • 2 rkl voita

  • Suolaa ja valkopippuria myllystä

  1. Pese, kuori ja paloittele sellerit.

  2. Keitä sellerin paloja kattilassa kiehuvassa vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet.

  3. Kaada keitinvesi pois ja hienonna selleri sauvasekoittimella sileäksi massaksi.

  4. Lisää sekaan voi ja sekoita kevyesti.

  5. Mausta selleripyree lopuksi ripauksella suolaa ja valkopippuria.

Friteerattu lehtikaali

  • 50 g lehtikaalia

  • 2 rkl kuumakestoista ruokaöljyä

  • Suolaa myllystä

  1. Kaada kuumakestoinen ruokaöljy kuumalle paistinpannulle tai kattilaan.

  2. Ripottele revitty lehtikaali öljyyn ja kuumenna niitä hetki öljyssä.

  3. Nosta lehtikaalin palat hetkeksi esim. talouspaperin päälle ja ripottele pintaan suolaa.

Vinkki: Voit viimeistellä perinteisen karjalanpaistin tuhdilla vihermehulla esim. lehtikaalista, lisäämällä sitä tarjoiluannokseen.

Kypsä naudanlihasuikale maustekastikkeella

(3–4 henk. n. 30 min.)

  • 300 g Tammisen kypsää naudanlihasuikaletta (huomioi, että naudanlihasuikale on valmiiksi maustettu suolalla)

  • 2 rkl kuumakestoista ruokaöljyä

  • Mausteinen kastike (kastikkeen voi valmistaa reseptimme mukaisesti tai vaihtoehtoisesti käyttää esim. tikka masala -valmiskastiketta)

  • 200 g herkkusieniä

  • 1–2 kpl punasipulia

  • 100 g sokerihernettä

  • ½ punttia korianteria

  1. Ota kypsät naudanlihasuikaleet huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen valmistusta. Vinkki: Erottele naudanlihasuikaleet erillisessä astiassa ennen niiden kuumennusta ja käytä myös pakkauksen sisältämä neste ruoanvalmistukseen.

  2. Viipaloi punasipuli ja herkkusienet.

  3. Kaada kuumakestoinen ruokaöljy kuumalle paistinpannulle. Lisää viipaloidut sipulit pannulle ja kääntele kevyesti. Lisää herkkusieniviipaleet joukkoon ja jatka kypsennystä vielä hetki sekoitellen.

  4. Lisää kypsät naudanlihasuikaleet ja mausteinen kastike pannulle.

  5. Anna hautua hiljalleen, välillä kevyesti sekoittaen, noin 5–10 minuutin ajan.

  6. Lisää lopuksi sokeriherneet ja silputtu korianteri.

Tarjoile keitetyn riisin kera.

Mausteinen kastike

  • 400 g tomaattimurskaa

  • 200 g turkkilaista jogurttia

  • 2 kpl salottisipulia

  • 4 kpl valkosipulinkynsiä

  • 1–2 kpl mietoa punaista chiliä

  • 2 rkl kuumakestoista ruokaöljyä tai voita

  • 40 g inkivääriä

  • 4 tl kuminaa

  • 4 tl kuivattua korianteria

  • 2 tl garam masala mausteseosta

  • suolaa myllystä

  1. Kuutioi salottisipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Viipaloi chilit.

  2. Kaada kuumakestoinen ruokaöljy tai lisää voi kuumaan kattilaan. Lisää sipulit ja kuullota niitä hetki kevyesti käännellen. Lisää chiliviipaleet ja mausteet joukkoon.

  3. Kaada tomaattimurska kattilaan ja anna ainesten kiehua hiljalleen noin viiden minuutin ajan välillä sekoittaen.

  4. Lisää lopuksi turkkilainen jogurtti ja mausta tarvittaessa suolalla.

Tutustu Tammisen herkullisiin uutuuksiin täällä!