[MAINOS: Bo LKV] Väärin valittu kiinteistönvälittäjä voi koitua kalliiksi – varo näitä virheitä! - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosBo LKV

Väärin valittu kiinteistönvälittäjä voi koitua kalliiksi – varo näitä virheitä!

Kodin myyminen on yksi elämän suurimmista kaupoista. Siksi ei ole yhdentekevää, kuka kotisi myy. Näin vältät yleisimmät sudenkuopat välittäjän valinnassa.


9.9. 11:57

Suomessa on lähes 500 yritystä ja yli 1 600 työntekijää, jotka työskentelevät kiinteistönvälityksen parissa.

Kiinteistönvälitys ei kuitenkaan suju jokaiselta välittäjältä samalla tavalla, joten valintaan ja vertailuun kannattaa paneutua huolellisesti. Väärin perustein tehty valinta voi osoittautua myyjälle jopa kalliiksi. Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä Anne Ramsay kertoo, millaisiin virheisiin myyjä saattaa kompastua välittäjää valitessa.

Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä Anne Ramsayn mukaan välittäjän valinnassa tulisi kiinnittää huomiota kokonaisuuteen. Myös suosituksia ja omaa sydäntä kannattaa kuunnella.

1. Keskityt valinnassa vain välittäjän myyntitaitoihin

Valinnassa tulisi aina painottaa kokonaisuutta, sillä hyvän kiinteistönvälittäjän ammattitaito koostuu useasta eri asiasta. Loistavien myyntitaitojen ohella myös välittäjän kokemuksella, aluetuntemuksella ja asiantuntemuksella on väliä. Kaiken tämän lisäksi välittäjän tulee olla luottamuksen arvoinen.

– Myyntitaidot ja asiantuntemus ovat tärkeitä ominaisuuksia, mutta niitäkin tärkeämpää on, millaista luottamusta välittäjä herättää. Kun kyse on arvokkaimmasta omaisuudestasi, haluat sen varmasti uskoa luotettaviin käsiin, Ramsay sanoo.

Luottamus syntyy muun muassa siitä, miten avoimesti ja huolellisesti välittäjä tutustuu kohteeseensa, kyselee, kuuntelee, perustelee ja opastaa.

2. Teet valinnan myyntipalkkion perusteella

Välittäjää ei koskaan kannata valita pelkän välityspalkkion perusteella. Voi jopa käydä niin, että halvin kiinteistönvälittäjä on lopulta kaikkein kallein.

– Pahimmassa tapauksessa asunnon myyntihinnassa voi hävitä jopa kymmeniä tuhansia euroja, jos välittäjä ei ole hyvä. Silloin muutaman tonnin säästö myyntipalkkiossa ei lohduta, Ramsay toteaa.

– Jos välittäjä on valmis tinkimään huomattavasti omasta palkkiostaan, kannattaa miettiä, kuinka paljon tämä antaa myös ostajien tinkiä tarjousneuvotteluvaiheessa, hän jatkaa.

Välityspalkkiot eivät koskaan ole myöskään vertailukelpoisia keskenään, ellei tiedä mitä palkkio sisältää. Luotettavat välittäjät erottelevat sen, mistä välityspalkkio koostuu ja mitä sen vastineeksi saa.

- Bo:lla palkkio on läpinäkyvä, eikä piilokuluja synny. Hinnasta ja sen sisällöstä sovitaan aina erikseen kunkin kohteen erityispiirteet ja markkinatilanne huomioon ottaen. Myös valokuvaus ja stailaus kuuluvat aina hintaan, kun taas joillakin toimijoilla ne saattavat olla lisämaksullisia palveluita, Ramsay kertoo.

3. Perustat valintasi korkeimpaan hinta-arvioon

Asunnon myyjän on hyvä muistaa, että korkein hinta-arvio ei tarkoita samaa kuin paras ja oikea hinta-arvio. Liian korkea arvio voi pahimmillaan karkottaa potentiaaliset ostajat ja pitkittää myyntiaikaa.

– Hinnan tulee olla oikea heti alussa, kun kohde laitetaan myyntiin ja ostajien kiinnostus on korkeimmillaan. Jos hinta on arvioitu liian korkeaksi, myyntiaika pitenee ja hintaa joudutaan laskemaan. Asuntoportaalissa pitkään roikkunut myynti-ilmoitus ja alennettu myyntihinta saavat ostajat helposti epäilemään, että kohteessa on jotain vikaa.

Hyvä kiinteistönvälittäjä on Ramsayn mukaan aina valmis perustelemaan hinta-arvionsa. Asunnon myyjän kannattaa pyytää nähtäväksi tilastotietoa toteutuneista myyntihinnoista ja selvittää, onko välittäjä myynyt samalta alueelta vastaavanlaisia kohteita aiemmin.

– On olemassa tiettyjä mikrosijainteja, joissa hinnoittelu saattaa olla aivan erilainen kuin naapurikaduilla. Tällöin välittäjän hyvä aluetuntemus on hinnoittelussa avainasemassa, Ramsay muistuttaa.

4. Unohdat luottaa vaistoosi ja kysyä suosituksia

Valintaa tehdessä eteen saattaa tulla tilanne, jossa myyjä on kahden välittäjän vaiheilla. Kumpi valita, kun järki sanoo yhtä ja sydän toista?

– Tällöin kannattaa asettua ostajan asemaan ja miettiä, kummalta välittäjältä itse mieluummin ostaisi asunnon. Välittäjän palveluasenteella ostajia kohtaan on valtava merkitys kaupan syntymisessä.

Ramsayn mukaan omaan intuitioon ja ensivaikutelmaan kannattaa aina luottaa. Myyjä ja välittäjä ovat paljon tekemisissä keskenään, joten henkilökemialla on suuri merkitys.

Henkilökohtaisen arvioinnin lisäksi välittäjän valinnassa kannattaa kuunnella myös lähipiiriä. Se, että itselle tuttu ihminen kertoo miten tyytyväinen oli käyttämänsä välittäjän palveluun, painaa vaakakupissa yllättävän paljon.

– Muilta saadut suositukset ovat vahva lupaus siitä, että välittäjä onnistuu myös sinun kohteesi myynnissä, sanoo Ramsay.

Tutustu Bo:n lähes 200 ammattitaitoiseen välittäjään täällä.

Bo LKV – kiinteistönvälityksen suunnannäyttäjä

  • Huippuvälittäjän lisäksi asuntosi myynnissä auttaa kokonainen markkinointi- ja suunnittelutiimi.

  • Korkeatasoinen myyntistailaus ja -kuvaus kuuluvat aina hintaan.

  • Maksat palvelusta vain, kun toimeksianto johtaa asuntokauppaan.

  • Arvio asunnon hinnasta ja myyntiajasta on maksuton, kun harkitset myyntiä.

  • Bo:n toimistot löydät 10 paikkakunnalta ympäri Suomea.

Bo LKV on mukana Remppa vai muutto Suomi -sarjassa. Ohjelma Nelosella ja Ruudussa torstaisin.