[MAINOS: Siskosten Vihannestila] Haluatko olla entistä onnellisempi? Syö tätä hyvän mielen vihannesta - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSiskosten Vihannestila

Haluatko olla entistä onnellisempi? Syö tätä hyvän mielen vihannesta

Moni meistä mutustelee jäävuorisalaattia tietämättä, että saattaa samalla kohottaa mielialaansa. Oletko jo testannut pensasmustikkasalaattia tai kesäistä pizzataskua? Lue reseptivinkit!

Jäävuorisalaattia on kasvatettu Siskosten Vihannestilalla jo kolmen vuosikymmenen ajan. Helppo kasvatettava se ei kuitenkaan ole, vaan vaatii paljon käsityötä.


7.7. 11:08

Jäävuorisalaatti sisältää mukavan määrän aminohappoa nimeltä tryptofaani, joka tuottaa serotoniinia. Serotoniini taas on välittäjäaine, joka säätelee mielialan lisäksi unta ja syömistä.

Kun serotoniinitasot ovat kohdallaan, nukumme paremmin ja olemme paremmalla tuulella.

– Olemmekohan mekin sen takia niin hyväntuulisia, kun syömme usein jäävuorisalaattia, Siskosten Vihannestilan Santra Lähteenmäki hymyilee.

Tryptofaanin lisäksi jäävuorisalaatti sisältää muun muassa K-vitamiinia, folaattia ja kaliumia.

Meidän salaatissamme on tietynlainen hernemäinen makeus.

”Raikas, rapea ja tuore”

Siskosten Vihannestilalla Säkylässä kasvatetaan avomaan lajikkeita, jotka soveltuvat erityisesti Suomen oloihin. Valoisat kesät ja lämpö tekevät suomalaisesta jäävuorisalaatista herkullisen ja maukkaan.

Tänä vuonna poikkeuksellisen kuuma ja kuiva kesä on vaikeuttanut myös jäävuorisalaatin kasvua.

– Jäävuorisalaatti on ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun se on raikas, rapea ja tuore, Santra kuvailee.

– Meidän salaatissamme on tietynlainen hernemäinen makeus, Sofia Lähteenmäki jatkaa.

Paljon käsityötä

Jäävuorisalaattia on kasvatettu Siskosten Vihannestilalla jo kolmen vuosikymmenen ajan. Se sopii tilan viljelykiertoon hyvin. Helppo kasvatettava se ei kuitenkaan ole, vaan vaatii paljon käsityötä.

Keväällä avomaan salaattia suojellaan yöpakkasilta harsoilla.

– Rikkakasveja täytyy kitkeä säännöllisesti käsin tai kuokalla. Jäävuorisalaatti maistuu myös etanoille, peuroille ja kauriille.

– Jäävuorisalaatti kasvaa parissa kuukaudessa käsin poimittavaksi ja suomalaisten nautittavaksi.

Puhdasta kotimaista ruokaa

Satakunnan Yrittäjät palkitsivat Siskosten Vihannestilan viime vuonna Vuoden nuori yrittäjä -palkinnolla. Palkitsemisperusteissa mainittiin muun muassa onnistunut sukupolvenvaihdos, kannustava asenne kasvisten käyttöön kotikeittiöissä sekä tekniikan, tekoälyn ja robotiikan rohkea hyödyntäminen viljelyssä.

Tilan maaperä soveltuu erinomaisesti kasvatukseen eikä lähellä ole teollisuutta tai isoja maanteitä. Uutta teknologiaa tilalla edustavat esimerkiksi automaatiolla ohjautuvat traktorit.

– Käytämme mahdollisimman vähän kasvinsuojeluaineita, eikä pelloillemme levitetä raskasmetallisia lannoitteita.

Siskoksille tärkeintä on puhtaan kotimaisen ruoan ideologia.

– Kasvatamme tuotteita, jotka ovat oikeasti terveellisiä ja edistävät ihmisten hyvinvointia.

Näin jäävuorisalaatti sai nimensä

Jäävuorisalaattia kutsutaan myös jenkkisalaatiksi, ja Yhdysvalloista juontaa sen hieman erikoinen nimikin.

Jäävuorisalaatti nimittäin vaatii kylmäkuljetuksen ja -säilytyksen pysyäkseen tuoreena ja kauniina.

Amerikassa salaattia kuljetettiin entisaikoina junan avovaunuissa, jotka ladattiin täyteen jäitä. Kauempaa katsottuna vaunujen sisältö näytti jäävuorelta, joten siitä johtuu nimi jäävuorisalaatti.

Säkylästä Siskosten Vihannestilalta lähtee päivittäin jäävuorisalaattia kylmäautoissa eri puolille Suomea.

– Jäävuorisalaatti jatkaa matkaansa meiltä eteenpäin samana päivänä kuin se on nostettu käsin maasta, Sofia toteaa.

Lähteenmäen siskokset suosittelevat myös säilyttämään jäävuorisalaattia jääkaapissa. Tämän kesän kuumuus ja kuivuus ovat lyhentäneet jäävuorisalaatin säilyvyysaikaa, joten se kannattaa käyttää mahdollisimman pian ostamisen jälkeen.

– Ja tomaateista erillään. Tomaatti erittää etyleeniä, joka nopeuttaa salaatin pilaantumista, Santra kertoo.

Tekeekö mielesi pizzaa vai salaattia?

Siskosten Vihannestilan verkkosivuille on kerätty parhaimpia reseptejä kauden kasviksista. Sivuilta löytyy muun muassa herkullinen pensasmustikkasalaatti, jossa jäävuorisalaatti kruunataan mustikkavinegretillä.

Katso resepti Siskosten Vihannestilan pensasmustikkasalaattiin

– Tässä rapsakan raikkaassa kesäruuassa jäävuorisalaatti saa pensasmustikoiden ohella kaverikseen lehtikaalia ja retiisejä, Santra Lähteenmäki vinkkaa.

Testaa myös kesäisen pizzataskun ohje. Siinä perinteinen italialaisherkku saa raikkaan salaattitäytteen Siskosten jäävuorisalaatista!

Kesäinen pizzatasku

Pizzapohja

25 g hiivaa

2 dl vettä

0,5 tl suolaa

0,4 dl oliiviöljyä

5 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike

1 tlk (400 g) kokonaisia kuorittuja tomaatteja

0,5 tl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

pieni kourallinen basilikan lehtiä

Pizzan täytteeksi

200 g mozzarellaa

1tl oreganoa tai pizzamaustetta

Salaatti

1/2 jäävuorisalaatti

1/2 punainen paprika

1/2 kurkku

2 punasipulia nipusta

100 g fetajuustoa, esim. Patros

Valmistus

Valmista pizzataikina liuottamalla ensin hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita muut ainekset joukkoon ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota liinan alla noin kaksinkertaiseksi.

Valmista sillä aikaa tomaattikastike lisäämällä sauvasekoittimen astiaan tomaatit, suola ja oliiviöljy. Aja tasaiseksi ja revi sitten joukkoon muutama basilikanlehti. Laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan.

Kauli kohonnut taikina jauhotetulla alustalla 2-4 pyöreäksi pizzapohjaksi ja siirrä leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Jos haluat oikaista, voit käyttää kaupan valmista pakastepizzataikinaa ja pizzakastiketta.

Levitä tomaattikastike tasaisesti pohjien päälle. Revi pinnalle mozzarellajuusto ja oregano. Kypsennä 225-asteisessa uunissa (käytä sekä ylä- että alavastuksia) noin 15 minuuttia. Pohja on kypsä, kun se on saanut vähän väriä ja juusto pinnalla on sulanut.

Valmista salaatti. Irrota ja pese jäävuorisalaatin lehdet. Revi salaatinlehdet kulhoon. Silppua paprika, kurkku ja tuore punasipuli varsineen salaatin sekaan. Hienonna sekaan myös fetajuusto.

Ota pizza uunista ja anna jäähtyä hetki. Levitä lämpimän pizzan vajaalle puolikkaalle salaattia ja käännä toinen puoli ikään kuin kanneksi salaatin päälle. Nauti hyvässä seurassa kauniissa kesäillassa raikkaan juoman kera!

Katso resepti myös täältä