[MAINOS: K-Supermarket] Helli suutasi! Kokeile nämä kesän halutuimmat nautinnot - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosK-Supermarket

Helli suutasi! Kokeile nämä kesän halutuimmat nautinnot

Rohkeat testaavat uutta. Lue, miten ovat syntyneet suomalaiset paletat ja jäämäjäätelöt. Kurkkaa tarjoiluvinkit uusilla twisteillä – ja katso reseptit vesimelonislushiin ja helppoon jäätelökakkuun!

Viilennystä kesään! Yrittäjäpariskunta Henri ja Riitta Talvitie nauttivat paletastaan.


23.6. 16:09

– Tämän kesän kuumin hitti on jäädyke kuohuviini- tai rosélasillisessa. Se toimii missä tahansa. Jäädyke tuo lisää pirskahtelevuutta kuohuvaan, kertoo nauvolainen yrittäjä Henri Talvitie.

Påps & Skålin jäädykkeen esikuva on meksikolaisessa paletassa. Toisin kuin mehujäät, paleta sisältää aitoja hedelmiä ja marjoja – ei lainkaan lisättyä sokeria, vettä eikä lisäaineita.

K-Supermarketeissa on tarjolla kolmenlaisia alkoholittomia jäädykkeitä: yhdessä on mansikkaa, cantaloupe-melonia ja minttua, toisessa mangoa, passionhedelmää ja suklaata, kolmannessa ananasta ja kiiviä.

Tekisikö mieli tänään paletaa vai jäätelökakkua?

Kokeilevan maistelijan suuhun cantaloupe-meloni tuo makeutta, minttu puolestaan antaa raikkautta jäädykkeeseen. Makuyhdistelmänä kiivi ja ananas toimivat, koska toinen on kirpeä, toinen makean lempeä.

”Kuin terveyspommi”

Yrittäjäpariskunta Henri ja Riitta Talvitien käsityönä valmistamat jäädykkeet sopivat kaikille.

– Jäädykkeissä on vain hedelmän ja marjan omaa sokeria. Esimerkiksi mansikka-cantaloupe-minttu -jäädyke sisältää noin 12–15 mansikkaa. Se on kuin terveyspommi! Ananas-kiivissä puolestaan on puolikas kiivi, mistä saa siis puolet päivän suositellusta C-vitamiiniannoksesta.

Kun reseptiin lisää lorauksen alkoholia, syntyy aikuisen makunystyröitä kutkuttava poptail.

Jäädykkeitä ja poptaileja kehiteltiin vuoden verran kahvila-ravintolassa Nauvon keskustassa.

– Halusimme korvata kylmäpuristetut mehut ja keksimme perustaa pienen jäätelötehtaan. Suomen markkinoilla ei vielä ollut olemassa vastaavanlaista tuotetta.

Appelsiinien kuoret antavat jäätelöön ainutlaatuisen maun.

Tähän kauppias voi vaikuttaa

K-Supermarket Lasihytin kauppias Erkki ”Eki” Zaiedman näkee, että jäätelölähituottajien brändit ovat yhä mielenkiintoisempia. Jäätelöalalla nostavat päätään pienet, laadukkaat suomalaiset tekijät, jotka tekevät jäätelöä artesaanityyppisesti ja kotikutoisesti.

– Uusia hittimakuja löytyy koko ajan, mutta myös perinteiset klassikot uutuusmakuineen pitävät pintansa. Ihmiset ovat rohkeita kokeilemaan erikoisuuksia. Yhtä lailla lapsuudesta tutut retrot ovat rakkaita – jäätelönmaku voi kuljettaa takaisin omaan lapsuuteen.

Zaiedman uskoo, että helteisen heinäkuun hittejä ovat muun muassa mehujäät ja Remix-jäätelöt.

– Kauppias ei voi tehdä asiakkaan puolesta eettisiä päätöksiä. Mutta voimme tarjota houkuttelevia ja haluttavia ekologisia vaihtoehtoja – siinä meillä on vaikuttamisen mahdollisuus.

Appelsiinin parhaat palat käyttöön

Zaiedman antoi Suomen Jäätelön jäätelöräätälille Petri Laukontaukselle uuden idean.

Espoon Kauklahdessa K-Supermarket Lasihytissä on Suomen ainoat jäähdytetyt appelsiinimehukoneet. Tuoremehupuristukseen tarkoitetut koneet ovat kylmälaitteiden sisällä, jolloin appelsiinit pysyvät kylminä ja juomanteosta syntyvät biojätteet viileinä.

Appelsiinimehun puristuksessa jää aina yli appelsiinien kuoria, jotka menevät tavallisesti suoraan hävikkiin. Kuorijätettä syntyy valtavasti kuukausittain.

– Totesin Petrille, että mielelläni antaisin appelsiininkuoret hyötykäyttöön. Ne ovat appelsiinin parhaat palat! Pyrimme myös välttämään hävikkiä kaikin keinoin, Zaiedman kertoo.

Jäätelöräätälin tarjoiluvinkki

Huumaavan makuinen Abbelsiinijäämäjäätelö sopii suosittuun retrohittiin, uunijäätelöön.

K-Supermarket kauppiaan Ekin tarjoiluvinkki

Aidosta vaniljasta tehdyn Suomen jäätelön vaniljan käyttäminen kesän piirakoiden kastikkeena ja viilentäjänä. Suosikkeja ovat omena- ja mustikkapiirakka.

Laukontaus innostui ajatuksesta heti.

Nyt appelsiinien kuoret kerätään talteen ja kuljetetaan biokaasuautoilla Suomen Jäätelön tehtaalle. Appelsiinit pestään, keitetään, tehdään jäätelöksi ja pakataan 400 gramman kartonkirasioihin. Näin appelsiinista saadaan hyödynnettyä ravinteikas kuori.

– Kuori on maukkaampi kuin itse hedelmä, Laukontaus toteaa.

Muistatko vielä Timo Taikurin taikasanan?

Niin oli saanut alkunsa kierrätysappelsiinijäätelö, jonka nimeksi annettiin Abbelsiinijäämä. Se on perinteinen, lisäaineeton ja laktoositon, maitoon valmistettu hedelmäjäätelö. Suomen Jäätelön jäätelöissä käytetään suomenkarjan maitoa.

– Lapsena sanoin mökkikuntaamme Snappertunaa aina ”Snabbertunaksi”. Siitä sain mielleyhtymän abbelsiini-nimityksestä, Laukontaus kertoo.

Jäätelönvalmistajat eivät ole kemistejä.

Ennen Abbelsiinijäämää Suomen Jäätelö toteutti K-Supermarket Redin kauppiaan Teemu Tikkalan idean. K-Supermarket halusi hyötykäyttöön hylkyyn menevät, tummaksi päässeet banaanit. Niin oli saanut alkunsa banaanijäätelö Bananasajäämä – maidoton, sorbettiin vivahtava herkku.

– Nimi syntyi sanaleikistä, 1980-luvulla suosioon nousseen Timo Taikurin taikasanasta ”ananasakäämää”. Jäämäjäätelö on mielestäni kuvaava sana ylijäämästä tehdylle jäätelölle, Laukontaus sanoo.

”Ei kookosmaitoa maailman toiselta puolen”

Elintarviketeollisuudessa ikänsä työskennellyt Laukontaus on aina rakastanut jäätelöä. Kukapa ei!

– Kun olin perustanut leipomon, lainasin anopilta 40 000 euroa ja ostin artesaanijäätelökoneen. Vuonna 2010 aloin tehdä jäätelöä vuohen ja suomenkarjan maidosta, Laukontaus kertoo.

Sitten Laukontaus myi leipomon ja siirtyi kokonaan jäätelönvalmistuksen pariin.

– Tämä on mahtava laji, jossa saa toteuttaa itseään. Aineet, joista tehdä jäätelöä, eivät lopu kesken. Jäätelön teko on kulttuurista, sosiaalista ja kantaaottavaa.

Laukontaus on luonnollisuuden puolestapuhuja. Jäätelöräätäli muistaa, kuinka hänen mummonsa seisoi ulkona pakkasessa ja vatkasi jäätelöä ämpäri jalkojensa välissä hangessa. Sellaista jäätelönteko joskus oli.

– Jäätelönvalmistajat eivät ole kemistejä. Taistelemme suomalaisten raaka-aineiden ja lypsykarjan puolesta. Emme käytä kookosmaitoa maailman toiselta puolen vaan puhdasta suomalaista kauramaitoa.

Tavallista parempaa jäätelöä ja lähiruokaa saa K-Supermarketeista. Voit myös ehdottaa omaa suosikkiasi kaupan hyllylle!

Vesimelonislush

Kesän viilein juoma surautetaan vesimelonista ja Amppari-limusta! Jäähilejuoma valmistuu helposti sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.

Katso resepti täältä

Helppo jäätelökakku

Kokoa keksijäätelöistä helppo ja hauska kakku kesän juhliin! Jäätelökakku on lasten suosikki.

Katso resepti täältä