[MAINOS: Asuntomessut] Tämä väri jyrää Asuntomessuilla – sisustussuunnittelija esittelee messujen kiinnostavimmat ilmiöt - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosAsuntomessut

Tämä väri jyrää Asuntomessuilla – sisustussuunnittelija esittelee messujen kiinnostavimmat ilmiöt

Asuntomessut ovat kurkistusikkuna tämän hetken kuumimpiin sisustustrendeihin. Malla Tapio bongasi messuilta nousevia ja väistyviä ilmiöitä.


22.6. 16:03

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet hillittyjen värisävyjen ystäviä, ja kodin ”väripilkku” on saattanut olla beige tai harmaa. Maailmalla jylläävä väribuumi on kuitenkin rantautunut meillekin, mikä näkyy myös Asuntomessuilla Lohjalla. Sisustussuunnittelija ja trendiluennoitsija Malla Tapio kertoo, että monissa kohteissa värimaailman innoittajana on ympäröivä luonto ja ikkunasta avautuva maisema.

– Hiidensalmen Asuntomessualue Lohjalla sijaitsee järven rannalla, ja monissa kohteissa arkkitehtuuri tuo upean maiseman ikkunoista sisään. On luontevaa, että luonnon värisävyt jatkuvat myös sisätiloissa, Malla kertoo.

Malla on bongannut tällaisia yksityiskohtia monista kohteista: yhdessä sohvien punaruskea sävy on poimittu männyn rungosta ja toisessa maiseman vehreys jatkuu vihreänä kokolattiamattona. Myös hiekan, kivien ja veden sävyjä näkyy paljon.

Muutamat ovat räväyttäneet väreillä on vieläkin rohkeammin. Esimerkkinä Malla mainitsee makuuhuoneen, jossa on Kreetta Järvenpään suunnittelema tummapohjainen ja näyttävä kukka-aiheisen valokuvatapetti. Kukkien terälehdistä on napattu hento roosan sävy maaliväriksi muille seinille, ja tapetin sävyt toistuvat myös vuodetekstiileissä.

Upean valokuvatapetin värisävyt toistuvat vuodetekstiileissä ja muilla seinillä.

Onko musta keittiö enää muodikas?

Musta väribuumi – ja etenkin mustien keittiöiden buumi – on näkynyt vahvasti viime vuosien Asuntomessuilla. Täysmustia keittiöitä näkyy nyt aiempaa vähemmän, ja nyt mustaa pehmennetään usein vaalealla puulla tai muulla kontrastivärillä. Lohjalla keittiöiden ehdoton hittiväri on vaalea beessi, josta keittiöfirmoilla on omat versionsa. Mallan mielestä neutraali, lämmin sävy istuu Lohjan kohteiden luonnonläheiseen värimaailmaan hyvin ja on myös aikaa kestävä värivalinta.

Toinen silmäänpistävä muutos edellisvuosiin nähden on rimaseinäbuumin laantuminen. Rimat ovat ajankohtaisia edelleen, mutta käyttötapa on muuttunut.

– Tuusula oli hyvin vahvasti rimaseinien messu, mutta Lohjalla rimat ovat siirtyneet kattoihin. Rimakatto tuo sisustukseen viittauksen 1970-lukuun. Katto myös toimii akustisena elementtinä kivitaloissa.

Puu on ollut ajankohtainen sisustusmateriaali jo pitkään, mutta nyt vaalean puun rinnalle on noussut tummempia laatuja kuten sävyttämätöntä tammea. Messuilla tummaa puuta näkyy esimerkiksi pähkinä- tai tammiviiluovissa, jotka tuovat kokonaisuuteen tyylikkään säväyksen. Malla epäilee, että ilmiön taustalla on vintagehuonekalujen pitkään jatkunut buumi.

Kaipuu ulkomaille näkyy pihoilla

Messualuetta kierrellessä kannattaa syynätä tarkasti myös ulkotilat, jotka on Mallan mukaan hyödynnetty maksimaalisesti. Perinteisesti ulko- ja sisätilojen liittymäkohtiin rakennetaan varastoja, mutta nyt nämäkin tilat on valjastettu oleskelukäyttöön.

– Pandemia-aika ja kaipuu luontoon sekä lomamatkoille näkyvät Lohjalla selvästi. Oleskelualueet henkivät etelän lomakohteiden tunnelmaa korituoleineen, riippukeinuineen ja sitruunapuineen.

Mallan mukaan messukohteiden sisustuksissa näkyy vahva kokonaisvaltainen ote. Sisustaminen ei ole vain sohvatyynyillä pipertelyä, vaan kohteet on suunniteltu huolella kiintokalusteita ja valaistusta myöten. Suunnittelijat ovat huomioineet myös tilojen monikäyttöisyyden: tilat elävät ja niitä voi muokata väli- ja liukuovilla eri tarkoituksiin. Näin tila muokkautuu näppärästi vaikkapa etätyöpisteeksi, vierashuoneeksi tai harrastetilaksi.

Tänä vuonna Asuntomessuilla myös ulkotilat on hyödynnetty maksimaalisesti.

Viimeinen silaus syntyy, kun asukkaiden persoona, elämäntapa ja harrastukset näkyvät sisustuksessa. Tästä mainiona esimerkkinä purjehdusta harrastavan perheen talo järvenrannalla. Harrastus tulee esiin monissa yksityiskohdissa, ja upeimmista on kirkkaansininen, meritunnelmaa henkivä hirsiseinä.

Samanlaista ulkotilan tuntua löytyy myös Attendon hoivakodista, jossa on suuri printtitapetti Lohjanjärvestä. Sen tarkoituksena on ruokkia asukkaiden hyvinvointia ja lisätä kodikkuuden tuntua.

Monissa messukohteissa arkkitehtuuri tuo upean maiseman ikkunoista sisään.

– Lohjalla on todella hyvä kattaus erilaisia ja eri-ikäisille sopivia asumismuotoja. Olin todella ilahtunut nähtyäni tämän kohteen, joka rikkoo mielikuvaa steriileistä, laitosmaisista hoivakodeista.

Vuoden 2021 Asuntomessut järjestetään Lohjalla 9.7.–8.8.2021.

Lue lisää ja osta liput Asuntomessuille täältä!