[MAINOS: Siskosten Vihannestila] Siskosten voittamattomat sipulivinkit: Näin valitset kaupassa maukkaimman sipulinipun - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSiskosten Vihannestila

Siskosten voittamattomat sipulivinkit: Näin valitset kaupassa maukkaimman sipulinipun

Juhannuspöydän ehdoton kohokohta on kattilallinen suloisen makeita, kotimaisia varhaisperunoita. Varhaisperunoiden kanssa kannattaa kokeilla perinteistä, ja helppoa sipulikastiketta.


15.6. 16:57

– Sipulikastike on aivan taivaallisen hyvää. Se on perinteikäs kesäherkku, joka on joltain voinut ehkä unohtuakin, hehkuttaa Sofia Lähteenmäki.

– Voin ja tuoreen, kotimaisen sipulin liitto on kyllä niin ihana. Äidin sipulikastike on ihan parasta, jatkaa sisko Santra Lähteenmäki vieressä.

Siskosten Vihannestilan yrittäjät tietävät paljon sipulin mausta, sillä heidän sukutilallaan Säkylässä, Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajalla on kasvatettu sipulia vuosikymmenien ajan. Sipuli-, punasipuli- ja valkosipulinippujen ohella tilan päätuotteita ovat jäävuorisalaatti ja kesäkurpitsa. Tänä päivänä Siskosten Vihannestilan tuotteita myydään ympäri Suomea.

Santra ja Sofia jatkavat tilalla pappansa ja isänsä työtä, ja työnjako siskosten välillä on selvä: Traktorin ratissa viihtyvä Sofia hoitaa tuotteet pellolta varastoon ja Santra varastosta kuluttajille.

Vihannesten herkullinen maku on siskoksille tärkeää. Heillä on myös vinkki kaupassa sipulinippua valitseville.

– Isot nippusipulit eivät ole niin makeita kuin pienten nippujen pienet sipulit, Sofia vinkkaa.

Toinen vinkki liittyy sipulin varsiin. Kaupasta tai torilta ostettu sipuli- ja punasipulinippu kannattaa käyttää varsineen.

– Varsia ei missään nimessä kannata heittää pois. Ne voi hyödyntää ruuanlaitossa aivan samoin kuin sipulin valkoisenkin osan. Myös valkosipulinippujen varret kannattaa käyttää alkukaudesta siihen asti, kunnes niiden varret muuttuvat hieman puumaisiksi.

Sipulin matka pellolta ruokakauppaan on käsityötä

Keväällä sipulin istukkaat istutetaan käsin multaan. Seitsemän viikkoa myöhemmin sipulit nostetaan, niiden ulommainen kuori poistetaan käsin ja juuret leikataan. Vielä lopuksi sipulit niputetaan.

– Samana päivänä, kun sipulinippu nostetaan maasta, se lähtee meiltä jälleenmyyjille, Santra Lähteenmäki kertoo ja lisää, että avomaan sipulin maku on parhaimmillaan juuri kesällä.

Vinkki! Tutustu Siskosten Vihannestilan Instagram-tilillä sipulin tarinaan.

Kotipuutarhureille siskoksilla on vinkki sipulin kuorimiseen maasta nostamisen jälkeen.

– Sipulit kannattaa laittaa hetkeksi veteen likoamaan ennen ulommaisen kuoren irrottamista. Liotuksen jälkeen kuori lähtee irti helpommin.

Suomalainen nippusipuli on kokkien ja herkuttelijoiden rakastama kesäherkku. Nippusipuli maistuu mainiolta sellaisenaan, mutta kannattaa kokeilla myös sipulin karamellisointia, pikkelöintiä tai haudutusta matalalla lämmöllä. Yrteistä sipulin kaveriksi sopivat mainiosti esimerkiksi rosmariini ja timjami.

Sipulilla on todettu myös monia myönteisiä terveysvaikutuksia. Kun sipulin yhdistää osaksi monipuolista ruokavaliota, sen on todettu alentavan kolesterolia, vahvistavan immuunijärjestelmää ja auttavan ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksia.

Anne-äidin perinteinen sipulikastike

  • 100 grammaa voita

  • 5 sipulia (yksi nippu)

  • Ripaus suolaa

Valmistusohje:

Pese ja huuhtele sipulit, hienonna sipuli ja pilko myös varsi noin 1 cm renkaiksi.

Sulata voi kattilassa, laita sipulit kattilaan ja anna hautua, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Mausta halutessasi ripauksella suolaa. Jos haluat juoksevamman kastikkeen, niin voit lisätä vettä. Tarjoa vaikkapa tillillä maustettujen uusien perunoiden ja sillin kanssa.