[Mainos: K-Supermarket] ”Onko pakko juoda kuraa? Jos arvostaa itseään, miksi tyytyä huonoon makuelämykseen?” - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosK-Supermarket

”Onko pakko juoda kuraa? Jos arvostaa itseään, miksi tyytyä huonoon makuelämykseen?”

He uskalsivat toteuttaa hullut ideansa kauppojen hyllyille! Nyt kolme pienpanimoyrittäjää suosittelee, mitkä oluet korostavat parhaiten vegeburgereiden makua.

Jouni ja Ville Purontaus (oikealla) perustivat Karvilan panimon yhdessä ystävänsä kanssa. ”Emme kilpaile hinnalla vaan laadulla.”


1.6. 18:44

Etelä-Savossa, Enonkosken korvessa, yrittäjä Jouni Purontaus, tuttavallisesti Jone, etsi itselleen uutta tekemistä. 30 vuoden jälkeen hän oli palkannut ammattilaisjohtajan yritykselleen ja jättäytynyt vapaalle.

– Kun minulle jäi vapaa-aikaa, rupesin puhumaan oluen valmistuksesta sitä harrastavan veljenpoikani ja hänen kaverinsa kanssa. Vastustin erikoisoluiden tekemistä – halusin tehdä laadukasta lageria, joka haastaa kunnolla olutmarkkinat.

Erityisesti panimon pihalla oleva, vinoon kasvanut kuusi innoitti häntä. Etunojansa ansiosta ikivanha kuusi oli selvinnyt kaikista myrskypuhureista. Purontauksen innoittamina Ville Purontaus ja Anttipekka Ny alkoivat hioa ainutlaatuista olutreseptiä.

– Heidän panemastaan oluesta tuli niin hyvää, että innostuin ihan helkkaristi!

Karvilan panimo on erikoistunut laadukkaan lager-oluen tuotantoon. Panimo sijaitsee korvessa, koskemattoman luonnon keskellä Purontauksen entisellä kotitilalla.

– Meillä on oma pohjavesi, ja oluemme valmistetaan oman kaivomme vedestä. Emme kilpaile hinnalla vaan laadulla. Gourmet-oluemme ovat väärä valinta, jos haluaa päihtyä, Purontaus sanoo.

– Jos arvostaa itseään, miksi tyytyä huonoon tai keskivertaiseen makuelämykseen! Onko pakko juoda kuraa kymmenen pulloa, jos on mahdollisuus valita kolme pulloa todella hyvää juomaa?

Tavallista parempaa lähiruokaa ja pienpanimo-oluita saa K-Supermarketeista, jotka panostavat paikallisuuteen, pien- ja lähituottajien valikoimiin.

Yhä useampi haluaa maistella mitä erikoisempia olutmakujen ja ruokien yhdistelmiä.

”Parasta toteuttaa omia ideoita”

Kevättalvella 2016 Samuli Huuhtanen päätti, ettei enää jatka hotelli- ja ravintolayrittäjänä Tahkovuorella. Hän sukelsi pienpanimo-oluiden kulttuuriin yhdessä ystävänsä Janne Seppälän ja tämän yhtiökumppanin Petteri Pirhosen kanssa.

Kuopiolaismiehet halusivat rakentaa vielä jotain suurta elämänsä aikana. Mukaan saatiin houkuteltua yksi parhaista suomalaisista pienpanimomestareista, Aki Railanmaa. Hän on pannut olutta koko ikänsä.

Kun K-Supermarketissa oli ensimmäisen kerran meidän oluitamme myynnissä, tunne oli sanoinkuvaamaton.

Nelikko toimitti ensimmäiset oluensa myyntiin vappuna 2017, ja juhannukseen mennessä ne olivat levinneet ympäri Suomen.

– Kun K-Supermarketissa oli ensimmäisen kerran meidän oluitamme myynnissä, tunne oli sanoinkuvaamaton. Se oli jotain hämmästyksen ja liikutuksen välimaastoa, kertoo nyt RPS Brewingin toimitusjohtaja Huuhtanen.

– Kassajonossa seisoessani näin, kuinka tuiki tuntemattomien ihmisten ostoskorissa oli oluitamme. Teki mieleni mennä halaamaan heitä ja kiittää luottamuksesta. He olivat omasta vapaasta tahdostaan ostaneet niitä! Oluemme ovat arvokkaampia kuin bulkkilagerit.

Huuhtanen pitää siitä, että voi toteuttaa itseään pienpanimoyrittäjänä. RPS on lyhenne sanoista rock, paper and sciccors eli kivi, paperi ja sakset. Tuttu peli kuvastaa yrityksen kolmea kärkituotetta: perinteistä lager-olutta, ale-tyyppistä olutta ja indian pale ale -olutta.

Mikä tahansa lagereistamme sopii vegeruoan kanssa.

– Parasta on se, että pääsee toteuttamaan omia ideoitaan. Esimerkiksi samppanjan pitää aina noudattaa tiettyä kaavaa – olueisiin ja lonkeroihin sen sijaan voi keksiä hulluja reseptejä ja makupareja.

RPS Brewing käyttää oluissaan luonnonmukaisia raaka-aineita. Esimerkiksi Comono Mexican Lager -oluessa on mausteena siilinjärveläisen tilan tuottamaa maailman pohjoisinta sokerimaissia.

Oluet ruokapöytään

Suomalainen olutkulttuuri on muuttunut. Yhä useampi haluaa maistella mitä erikoisempia olutmakujen ja ruokien yhdistelmiä. K-Supermarket on kuunnellut kuluttajaa: kaupoista löytyy tavallista parempaa lähiruokaa ja pienpanimo-oluita.

Kauppiaat tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa. He hakevat myös jatkuvasti uusia tuotteita ja nostavat valikoimiin asiakkaiden suosikkilähiruokaherkkuja.

Kuopiolaisen Iso-Kallan Panimon toimitusjohtaja Pasi Pelkonen näkee, että ruokapöytä on oikea paikka oluelle. Maut korostuvat oluen avulla.

– Kevyet oluet, kuten witbierit, sopivat salaattien kanssa. Maltaisemmat ja makeammat taas, kuten tummat tshekkiläiset lagerit, tasapainottavat tulisuutta. Humaloidummat alet, kuten IPA-oluet ja bitterit, ovat taas varma valinta rasvaisen ruoan kanssa.

Iso-Kallan Panimon toimitusjohtaja Pasi Pelkonen toteaa, että olut kuuluu nykyään ruokapöytään.

Samuli Huuhtasen ja Jouni Purontauksen mielestä olut maittaa hyvässä seurassa.

– Mikään ei voita sitä, että on pelannut padelia ja käy sitten terassilla kavereiden kanssa puimassa peliä viileän oluen kera, Huuhtanen kuvailee.

Entä mitä olutta kannattaa nauttia vegeruoan kanssa?

– Mikä tahansa lagereistamme sopii vegeruoan kanssa. Ne täydentävät ruoan makua, mutta eivät jyrää sitä. Jos ruoassa on mausteisuutta, IPA- tai NEIPA-oluet toimivat hyvin. Kun grillaa vegeruokaa, vehnäolut maistuu aina, Huuhtanen vastaa.

Tavallista parempaa lähiruokaa ja pienpanimo-oluita saa K-Supermarketeista. Voit myös ehdottaa omaa suosikkiasi kaupan hyllylle!

Tässä kolmen pienpanimon suositukset viidelle vegeburgerille

1. Vegeburger Moving Mountains -pihvillä

Tätä pihviä et uskoisi kasvispihviksi! Kesän mehukkain vegehampurilainen saa makua superlihaisasta Moving Mountains -pihvistä ja kivaa makeutta ananasrenkaasta.

RPS Brewingin olutsuositus: RPS Option B Hazy Pale Ale antaa aromikkuudellaan ja hedelmäisyydellään tasapainon moving mountains -pihville ja ananakselle. Oluen hapokkuus, humalan aromit ja hiukan miedompi alkoholiprosentti tukevat BBQ-henkeä!

Iso-Kallan olutsuositus: Sawo American Ale. Rapsakka hedelmäinen humalointi toimii erinomaisesti yhteen lihaisemmalta tuntuvan Moving Mountains -pihvin kanssa.

Karvilan panimon olutsuositus: Kulauta mehevän burgerin parina sitrushedelmäisen trooppinen ja mukavan maltaisen makea Karvila Pale Ale.

Katso K-Ruoan mehukas resepti!

2. Vegehampurilainen

Vegehampurilaisten täytteenä on portobellosieniä ja avokadoa. Tuunaa kasvishampurilaisen kastikkeeksi aioli punasipulihillokkeella.

RPS Brewingin olutsuositus: RPS The Beast American pale ale. Portobellossa on sielukkuutta joten tämä burgeri tarvitsee reilummin humalaa ja tuhdikkuutta. Sitruksen aromit antavat tilaa myös avocadolle ja yhdistävät hillokkeen ja majoneesin makuja.

Iso-Kallan olutsuositus: Angler Dark Lager. Tumma maltainen tshekkityylinen lager komppaa erinomaisesti portobellosieniä.

Karvilan panimon olutsuositus: Ota tämän burgerin pariksi maltaisen pehmeä Helle Golden Lager, joka antaa tilaa burgerin täyteläiselle ja tuhdille makumaailmalle.

Katso K-Ruoan loistava resepti!

3. Halloumiburgeri

Kokeile vaihteeksi kasvishampurilaisia halloumi- tai grillijuustosta. Ketsuppi ja majoneesi korvataan ihanalla minttutsatsikilla.

RPS Brewingin olutsuositus: RPS ROCK An Allday, everyday Lager Rock -lagerin kuivahumaloinnin tuoma potku antaa halloumille ja munakoisolle makoisan säväyksen. Tsatsikin mintun ja kurkun makuja tukemassa maltainen ryhdikkyys.

Iso-Kallan olutsuositus: Sawo Witbier. Raikas korianterin siemenillä ja appelsiininkuorilla maustettu belgityylinen vehnäolut sopii erinomaisesti halloumin suolaisen maun kanssa.

Karvilan panimon olutsuositus: Tuhdin halloumin pariksi ota mukavan puraiseva ja raikas Korven Kutsu Classic vaalea lager.

Katso K-Ruoan resepti!

4. Mustapapuhampurilainen

Maukkaat ja mehevät mustapapupihvit muistuttavat ulkonäöltään jauhelihapihviä. Täytä hampurilaiset iduilla ja porkkanalla tai kokeile perinteisempiä täytteitä.

RPS Brewingin olutsuositus: Comono. Maissiolut limen kera raikastaa papujen tuhdin maun.

Iso-Kallan olutsuositus: Pitbull Ordinary Bitter. Maltainen brittityylinen ale mukavalla humalan puraisulla on varma valinta proteiinipitoisten papujen pariksi.

Karvilan panimon olutsuositus: Kulauta mustapapuburgerin parina sitrushedelmäisen trooppinen ja mukavan maltaisen makea Karvila Pale ale.

Katso K-Ruoan resepti

5. Härkishampurilainen

Herkulliset kasvishampurilaiset valmistetaan härkispihveistä ja täytetään värikkäästi avokadolla ja punasipulilla.

RPS Brewingin olutsuositus: RPS Radio Rock Golden Ale. Sriracha majo. Humaloiden aromit laittavat srirachan potkun tasapainoon.

Iso-Kallan olutsuositus: Savolaisittain kupsakka, eli pehmeä ja kuohkea, vehnäolut. Hedelmäinen ja raikas saksalaistyylinen vehnäolut on omiaan härkiksen ja avokadon pariksi.

Karvilan panimon olutsuositus: Härkisburgerin pariksi suosittelemme mukavan puraisevaa ja raikasta Korven Kutsu Classic vaalea lageria.

Katso K-Ruoan resepti

Artikkeliin liittyviä aiheita