[Mainos: Snellman] Tiesitkö? Nyt voit valita entistä ekologisemmin valmistettuja lihatuotteita - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSnellman

Tiesitkö? Nyt voit valita entistä ekologisemmin valmistettuja lihatuotteita

Kun paistaa paistinpannulla puoli kiloa jauhelihaa, kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin saman tuotteen valmistukseen kuluu. Nyt perheyritys valmistaa kaikki ruoat uusiutuvalla energialla.

Energiatehokkuus on kehittynyt huimasti. Nyt pietarsaarelainen perheyritys Snellman valmistaa kaikki tuotteensa uusiutuvalla energialla.


12.5. 12:30

Uudenkaarlepyyn Jepuan kylän laitamille perustettiin biokaasulaitos kahdeksan vuotta siten. Hankkeen takana oli monia paikallisia toimijoita, muun muassa Suomen pienin itsenäinen energiayhtiö Jeppo Kraft Andelslag ja pietarsaarelainen perheyritys Snellman.

Perheyrityksen visiona oli, että fossiilisten polttoaineiden käyttö on korvattava uusiutuvalla energialla.

– Yhdistimme paikalliset voimat ja ideat. Saimme Snellmanilta paljon tukea teknisten ratkaisujen suunnittelussa, kertoo Jepuan biokaasulaitoksen ympäristöstä ja laadusta vastaava Anne Paadar.

 Jos emme anna ihmisille vaihtoehtoja, ei tapahdu myöskään muutosta.

Biokaasu on kaasuseos, joka syntyy eloperäisen aineksen hajotessa hapettomissa olosuhteissa. Se koostuu lähinnä metaanista ja hiilidioksidista.

– Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, joka yläilmakehässä voimistaa ilmaston lämpenemistä. Jos metaanikaasua ei keräisi talteen, se haihtuisi taivaan tuuliin.

Jeppo Biogas oli miljoonien eurojen investointi, mutta jo muutaman vuoden kuluttua se osoittautui rahanarvoiseksi ja luontoa säästäväksi sijoitukseksi.

Mitään ei mene hukkaan

Niin maanviljely kuin karjatalous hyötyvät biokaasulaitoksesta, joka puolestaan tarvitsee maatiloja ja karjaa ympärilleen.

– Biokaasulaitos ottaa lannasta kaasun talteen ja prosessoi samalla lannan lannoitteeksi viljelyyn. Tilanne on win-win kaikille. Tarkoituksena on, että mahdollisimman vähän mitään raaka-ainetta menee hukkaan, Paadar sanoo.

Jepuan kylän perunatehtaalta ja alueen sikaloilta tulee kuorijätettä ja lietettä biokaasulaitokseen. Lisäksi laitokselle tuodaan muuta eloperäistä jätettä. Jepuan biokaasulaitos käsittelee kaikkiaan noin 150 000 tonnia biomassaa vuodessa.

Snellmanin tehtaalla syntyy vuodessa noin 20 000 kuutiometriä lietettä ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja – ja se kaikki on nykyään kullanarvoista energiaa.

Tehtaan omassa vedenpuhdistamossa biojäte erotellaan vedestä. Biojäte kerätään talteen ja kuljetetaan Jepuan biokaasulaitokselle naapuripitäjään.

Snellmanin tehdas lämpenee biokaasulla

Biokaasulaitoksella kaikki lanta ja biojäte sekoitetaan yhdeksi biomassaksi. Biomassa siirretään mädätyssäiliöihin, ja sen annetaan muhia 39 asteessa noin 28 päivää.

– Saamme talteen biokaasua ja lannoitetta, jonka hygienisoimme. Siten saamme pelloille lietelannoitetta, jolla on entistä paremmat lannoitusominaisuudet.

Kuvassa on Jepuan biokaasulaitos.

Biokaasu siirretään mädätyssäiliöistä kaasunpuhdistukseen, jossa siitä poistetaan hiilidioksidi ja mahdolliset rikin yhdisteet. Metaanikaasu paineistetaan säiliöihin ja kuljetetaan konteissa Pietarsaaren tehtaalle.

Siten Snellman saa omasta jätteestään kierrätettyä puhdasta energiaa, jota käytetään tehtaan lämmitykseen ja prosessihöyryn tuotantoon. Höyryä tarvitaan esimerkiksi makkarauuneissa.

Energiaratkaisuilla korvattu 3 miljoonaa kiloa öljyä

Snellmanin kauaskantoinen visio on tuottanut hedelmää. Tämän vuoden huhtikuusta alkaen Snellmanin lihatuotteet on valmistettu täysin uusiutuvalla energialla.

Snellmanilla on oma vedenpuhdistamo ja sähkö saadaan tuulivoimasta. Tehdas hyödyntää lämpöpumppuja ja ottaa talteen hukkalämmön. Yhdessä biokaasun kanssa kaikilla ratkaisuilla säästetään huimat 3 miljoonaa kiloa öljyä vuodessa.

Nyt Snellman tarjoaa kotimaista, uusiutuvaa polttoainetta myös kaasuautoilijoille tehtaan vieressä sijaitsevalla biokaasuasemalla Pietarsaaressa. Uusi tankkauspiste on CBG-tankkausasema (compressed biogas), johon biokaasu tulee Jepualta.

Käytännössä kaasu kulkeutuu kuluttajien ulottuville putkea pitkin, joka on kytketty Snellmanin teollisuusalueella sijaitsevaan biokaasuvarastoon.

– Vie aikaa, ennen kuin autokanta muuttuu. Mutta jos emme rakenna ja anna ihmisille vaihtoehtoja, ei tapahdu myöskään muutosta, toteaa Snellmanin tekninen johtaja Markus Snellman.