[Mainos: Snellman] Tästä karjatilallinen Timo haaveili yli 20 vuotta: ”Olen ylpeä, että pystyn tekemään asioita ympäristön eteen” - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSnellman

Tästä karjatilallinen Timo haaveili yli 20 vuotta: ”Olen ylpeä, että pystyn tekemään asioita ympäristön eteen”

Rohkea visionääri on tehnyt lukuisia tekoja vähentääkseen ruoantuotannon ympäristökuormitusta. Nyt hän on investoinut yli miljoona euroa biokaasulaitokseen maito- ja karjatilansa yhteyteen.

Viinamäen Farmi tuottaa lihansa pietarsaarelaiselle perheyritykselle Snellmanille. Timo Viinamäki pyörittää yhdistelmätuotantotilaa.


5.5. 18:59

Yhä useampi kuluttaja toivoo, että maatilojen hiilijalanjälki ja ympäristökuormitus vähenisivät. Jokainen haluaa myös, että tuotantoeläimiä kohdellaan hyvin.

Näihin toiveisiin vastaa rohkea, pohjalainen visionääri, joka on vuosien ajan tehostanut energiankäyttöä ja lopulta investoinut yli miljoona euroa biokaasulaitokseen.

Biokaasulaitos on ollut yrittäjä Timo Viinamäen haave yli 20 vuotta. Hän on pyörittänyt koko ikänsä maito- ja karjatilaa Viinamäen Farmia Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla.

– Haluan olla omavarainen energiantuotannossa: tuottaa itse sähkön ja lämmön maatilalle. Olen tehnyt kymmeniä laskelmia, ja vihdoin biokaasulaitoksen perustamiseen ryhtyminen osoittautui kannattavaksi.

 Me tuottajat teemme tosissamme töitä.

Tällä hetkellä biokaasulaitoksen rakentaminen on loppusuoralla. Viinamäki arvioi, että laitos aloittaa toimintansa kesäkuussa.

– Olemme pystyneet tekemään paljon asioita ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin hyväksi. Ja vieläkin löytyy kiviä käännettäviksi!

Näin hiilijalanjälki pienenee

Biokaasulaitos pyörii lehmien, sonnien, hiehojen ja vasikoiden lannalla sekä nurmisyötteillä, jotka on kerätty säilörehunurmesta ja vesijättöalueilta. Viinamäen Farmi tuottaa sekä maitoa että lihaa – se on siis yhdistelmätuotantotila.

Biokaasulaitoksen yhteyteen on rakennettu pihattonavetta. Siellä lehmät voivat liikkua vapaasti, ja ne pääsevät myös ulos.

Pihattonavetassa lehmät voivat liikkua vapaasti, ja ne pääsevät ulos.

– Eläinten hyvinvointi paranee uusien tilojen myötä entisestään. Tilaa on enemmän, ja makuualustat ovat entistä pehmoisempia. Meillä on käytössä lannasta puristettua kuiviketta, mikä korvaa turpeesta tehtyä.

Viinamäki sanoo, että biokaasulaitoksessa käsitelty liete, joka levitetään pelloille lannoitteeksi, on askel kohti entistä parempaa huomista.

 Vieläkin löytyy kiviä käännettäviksi!

– Käsittelyssä rikkaruohon siemenet kuolevat. Tämä vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöä huomattavasti, mikä tuo paitsi säästöä myös säilyttää biodiversiteettiä.

Lisäksi biokaasutetun lietteen ravinteet liukenevat maahan nopeasti, mikä lisää peltojen tuottamaa satoa. Kun satotaso nousee, vähenee lehmän ruokintaa varten ostettujen rehujen määrä ja sitä kautta maatilalle tuodun rahdin määrä. Näin myös hiilijalanjälki pienenee.

”Olemme pystyneet tekemään paljon asioita eläinten hyvinvoinnin hyväksi”, kertoo Timo Viinamäki.

– Naapurien iloksi biokaasutettu liete on lähes hajutonta, Viinamäki kertoo.

– Käytössä ovat myös monipuoliset nurmiseokset. Ne ovat maittavia ja sopivat hyvin lehmien ruoansulatukselle. Häviäjiä tässä niin sanotussa hiiliviljelyssä ei ole: maan rakenne ja viljelyvarmuus eri sääolosuhteissa paranevat.

”Teemme töitä ympäristön eteen”

Viinamäen Farmi tuottaa lihansa pietarsaarelaiselle perheyritykselle Snellmanille.

Sonnivasikat, hiehot ja lehmät, jotka eivät enää lypsä, kuljetetaan Viinamäen Farmilta Snellmanille. Farmilla on noin 500 lypsylehmää, ja sonnivasikoita syntyy vuosittain noin 350.

Snellman on ympäristötietoisista tuottajistaan ylpeä.

– Viinamäen Farmin rohkeat toimet osoittavat, mikä on mahdollista, jos tilalla on mahdollisuus investoida omiin uusituvan energian ratkaisuihin. Tällainen kehitys edellyttää, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan hieman enemmän kotimaisesta, vastuullisesti tuotetusta lihasta. Näin hyvä kiertää ketjussa molempiin suuntiin, sanoo Snellmanin naudan kehityspäällikkö Vesa Hihnala.

Snellmanin tehtaalla toimet ovat samansuuntaisia. Kaikki tuotteet valmistetaan täysin uusiutuvalla energialla huhtikuusta lähtien. Snellmanin tehdas pyörii pitkälti biokaasulla ja tuulivoimalla.

 Tällainen kehitys edellyttää, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan hieman enemmän kotimaisesta, vastuullisesti tuotetusta lihasta.

Viinamäki toteaa, että Snellmanin puhdasta ruokaa voi syödä hyvällä omallatunnolla.

– Me tuottajat teemme tosissamme töitä. Tuotannon ja työn tehokkuus paranee samaan aikaan, kun hiilijalanjälki pienenee. Olen ylpeä siitä, että pystyn tekemään asioita ympäristön eteen.

Viinamäki näkee, että eettiset ja ympäristöystävälliset valinnat tuovat selviä taloudellisia säästöjä.

– Kuluttaja voi olla hyvillä mielin siitä, että eläimillämme on hyvät elinolosuhteet. Lisäksi maatilat ovat kultaakin kalliimpia maamme huoltovarmuuden näkökulmasta.

Biokaasutetun lietteen ravinteet liukenevat maahan nopeasti, mikä lisää peltojen tuottamaa satoa. Kun satotaso nousee, vähenee lehmän ruokintaa varten ostettujen rehujen määrä.

”Tarjoaa vaikka mitä mahdollisuuksia”

Viinamäen Farmin biokaasulaitos oli reilun miljoonan euron investointi, johon tuli Euroopan unionilta 30 prosentin tuki.

– Biokaasulaitos on yksi tukijalka yritykselleni. Uskon, että investointi maksaa itsensä takaisin. Näen, että lanta pitää muuttaa energiaksi siellä, missä sitä tuotetaan. Kaasua on huomattavasti helpompi kuljettaa kuin lietettä.

 Tuotannon ja työn tehokkuus paranee samaan aikaan, kun hiilijalanjälki pienenee.

Viinamäen biokaasulaitoksen yhteyteen onkin tulossa myös tankkauspiste kaasuautoilijoille.

Lisäksi Viinamäen Farmilla on aurinkovoimaloita, ja yrittäjä on mukana Ilmastosoturit-hankkeessa. Siinä panostetaan tilojen hiilijalanjäljen pienentämiseen viljelytekniikoiden ja logistiikan järkevöittämisen avulla.

Viinamäki kokee, että parasta hänen työssään on juuri uusien toimintatapojen kehittäminen.

– En koskaan tyydy olemassa olevaan tilanteeseen. Joskus mietin, mitä järkeä tekemisissäni on, Viinamäki naurahtaa.

– Kun ymmärtää, mitä kaikkea voi kehittää, löytyy aina uusi vaihde. Olen tosi innostunut biokaasusta – se tarjoaa vielä vaikka mitä mahdollisuuksia matkalla kohti vihreää tulevaisuutta.