[Mainos: Biltema] On aika aloittaa terassikausi: näin onnistuu terassin rakentaminen ja keväthuolto - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosBiltema

On aika aloittaa terassikausi: näin onnistuu terassin rakentaminen ja keväthuolto

Päivät pitenevät, ilmat lämpenevät ja linnut livertävät kauniisti – kevät on täällä! Nyt on otollinen aika rakentaa terassi tai pestä olemassa olevasta terassista pois talven jättämät jäljet. Poimi vinkit terassin rakentamiseen ja tutustu terassin keväthuollon työvaiheisiin.


27.4. 10:15

Valoisat kevätillat kutsuvat viettämään aikaa ulkona. Omalla terassilla on mukava paistatella päivää aurinkotuolissa, kuunnella kevääseen heränneen luonnon ääniä ja herkutella hyvällä ruoalla läheisten kanssa.

Terassikausi on Suomessa lyhyt, joten siitä halutaan ottaa kaikki irti. Nyt onkin sopiva hetki aloittaa terassin rakentaminen tai sen keväthuolto, jotta terassikaudesta pääsee nauttimaan mahdollisimman pitkään.

Viisi vinkkiä terassin rakentamiseen

Huolellisella suunnittelulla ja sopivilla välineillä voit rakentaa terassin kätevästi itse. Laudoista rakennettu kansi on yksinkertaisin ja usein myös luonnollisin valinta terassin lattiaksi, koska se tulee suoraan maan päälle.

1. Kiinteä alusta terassille on kaiken a ja o

Tee ensin lautakannen alusta. Sen täytyy olla mahdollisimman kiinteä ja tasainen. Ylimmäinen 30 cm:n osuus maaperästä tulee eristää maanpeitekankaalla, joka pitää hiekan paikallaan ja estää rikkaruohojen kasvamisen lautojen välistä. Kankaan päälle laitetaan karkeaa soraa.

2. Varmista, että perusta on tarpeeksi kalteva

Varmista terassin rakentamisen aikana, että perustassa säilyy kaltevuus. Sopiva kallistus takaa sen, että vesi valuu pois terassin alta.

3. Terassin laudoitus voi alkaa!

Terassin varsinaisen rakentamisen voi aloittaa, kun olet saanut perustasta sellaisen kuin haluat. Jos kannesta haluaa tehdä mahdollisimman matalan, runkopuut eli alle tulevat palkit tulee kaivaa osittain sorakerrokseen. Laudoitus tehdään (28 mm) terassilaudoista tai valmiiksi kootuista puulaatoista. Jos käytössä on terassilauta, runkopuiden väli voi olla 60 cm.

Jos aiot rakentaa terassin hyvin epätasaiselle alustalle, rakenteena kannattaa käyttää pohjalaudoitusta ja palkkeja. Terassin voi halutessaan rakentaa myös pylväiden tai muunlaisten perustusten päälle. Katso tästä tarkemmat ohjeet terassilaudoitukseen.

4. Valitse sopiva terassiruuvit

Terassia rakennettaessa on ehdottoman tärkeää käyttää sopivan kokoisia ruuveja. Terassilaudan paksuus, ympäristön olosuhteet sekä terassin kannen mitat ja puutyyppi vaikuttavat terassiruuvien valintaan. Katso tästä tarkemmat ohjeet terassiruuvien valintaan.

5. Varmista rakennusluvan tarve

Tarvitsetko rakennusluvan terassille? Asia kannattaa varmistaa omasta asuinkunnassa ennen rakentamisen aloittamista.

Tutustu tästä terassin rakentamisen kaikkiin vaiheisiin tarkemmin!

Viisi työvaihetta terassin keväthuoltoon ja kunnostukseen

Talven jälkeen terassi kaipaa huoltamista ja hoitamista ennen kuin sinne voi istahtaa nauttimaan kevätauringon lempeistä säteistä. Hyvin hoidettu terassi on paitsi ilo silmälle ja kaunistaa rakennusta, myös säilyttää arvonsa.

1. Tee terassille kuntotarkistus

Naputtele ylös nousseet naulat paikoilleen ja kiristä löystyneet ruuvit. Jos terassissa on pehmenneitä puuosia, vaihda ne uusiin.

2. Pese ja puhdista terassi perusteellisesti

Puuvalmisteinen terassi kannattaa pestä ja hangata hyvin terassipesuaineella ja harjalla. Näin vanha maalipinta ja suojausaineet lähtevät kunnolla pois.

Huuhtele terassi pesun jälkeen painepesurilla tai puutarhaletkulla. Jos terassi on laatoitettu, aloita poistamalla sammal- ja rikkaruohokasvustot laattojen välistä rikkaruohoharjalla. Huuhtele laatat lopuksi puutarhaletkulla.

3. Poista home- ja tiilisyöpäkasvustot

Mikäli hometta on muodostunut puun tai laattojen pintaan, puhdista pinta kemiallisella homepesuaineella. Hankaa harjalla voimakkaasti, josta kasvustot varmasti irtoavat. Tiilisyövän poistaminen onnistuu rikkaruohoharjalla tai terassinpesulaitteella.

4. Suojaa terassi öljyämällä ja estä rikkakasvustot

Kun terassi on puhdistettu, on varsinaisen huollon vuoro. Puinen terassi suojataan puuöljyllä tai muulla sopivalla suoja-aineella. Terassin puupinnat tulee käsitellä sitten, kun ilma on kuiva ja puu ei ole märkä tai kostea. Terassilaattojen väliin kannattaa lisätä hiekkaa ehkäisemään rikkaruohojen villiintymistä.

5. Tarkista terassikalusteiden kunto

Kun terassi on käsitelty, on hyvä aika tarkistaa, missä kunnossa ulkokalusteet ovat. Aivan ensiksi kalusteet kannattaa pyyhkiä puhtaiksi. Puiset terassikalusteet on hyvä hioa, jotta öljy tai maali imeytyy niihin paremmin.

Öljy- tai maalikäsittelyn jälkeen kalusteiden pitää antaa kuivia muutaman päivän. Näin ne kestävät vaihtelevaa säätä paremmin. Polyrottinkisille ja muovisille terassikalusteille riittää pesu harjalla ja saippuavedellä.