[Mainos: BMI Ormax Pro] Yksi toimenpide pidentää tiilikaton elinkaarta ratkaisevasti – ja vaikuttaa suoraan talon arvoon - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosBMI Ormax Pro

Yksi toimenpide pidentää tiilikaton elinkaarta ratkaisevasti – ja vaikuttaa suoraan talon arvoon

Katon huolto unohtuu monelta, koska sinne ei tule usein katseltua. Lue artikkelista, miksi katolle kuitenkin kannattaisi kivuta – ja vältä samalla yllättävät remontit.


14.4. 15:00

Suomen vaihtelevat vuodenajat ja hyvinkin jyrkät muutokset säässä eivät anna armoa kattorakenteille.

– Kyllä katot pääsevät huomattavasti helpommalla Keski- ja Etelä-Euroopassa, naurahtaa katto- ja vedeneristystuotteita valmistavan BMI Suomen myyntipäällikkö Teemu Talvia.

Katon kuluminen on sään takia kotimaassamme kovaa. Ilmasto on myös muuttumassa siihen suuntaan, etteivät kattojen kestävyyshaasteet tulevaisuudessa helpotu, päinvastoin. Kuntokartoituksen tekemistä kannattaakin harkita ennen kuin on liian myöhäistä.

– Monella on talossaan 15-20 vuotta vanha tiilikatto, jossa ei vielä ole ilmennyt mitään käytännön ongelmia. Kattoa tulee kuitenkin myös huoltaa, eikä herätä vasta siihen, jos vesi tulee jo sisälle asti, Talvia sanoo.

Suomessa on perinteisesti arvostettu tiilikattoja, eikä ihme, sillä se on erittäin kestävä, hiljainen ja nostaa talon arvoa. Kattoa tulisi kuitenkin myös huoltaa.

1. Miten varmistat , että katto pysyy hyvänä?

– Moni kyllä tiedostaa, että kodin pihapiirin hoitamisen ja talon seinien maalauksen lisäksi myös katolle tulisi tehdä jotakin, mutta ei tiedä mitä, Talvia toteaa.

Ensimmäinen pinnoituskerros tehty.­

Katolle kannattaisi kivuta ainakin pari kertaa vuodessa. Keväällä tarkistetaan mahdolliset talven tuomat vauriot ja ennen lumen tuloa syksyllä puolestaan katsotaan katon kunto syysmyrskyjen jälkeen sekä poistetaan katolle kertyneet lehdet ja roskat. Katolle ei aina kuitenkaan kannata ja tarvitsekaan kiivetä itse, vaan halutessaan voi pyytää asiantuntijan tekemään katon kuntokartoituksen ja tarvittavat huollot.

Katon pinnoittaminen on edullinen tapa pidentää katon elinkaarta jopa 20 vuotta. Se helpottaa katon huoltoa myös jatkossa. Pinnoitus tuo suojan pakkasrapautumista, sammaloitumista, UV-säteilyä ja ilmansaasteita vastaan. Lisäksi katosta tulee ilmeeltään uudenveroinen ja alkuperäinen väri palautuu entiseen loistoonsa.

Tämän ovat todenneet myös taloaan myyntiin laittaneet asiakkaat. Säännöllisesti huollettu tiilikatto kestää hyvänä vuosikymmeniä ja vaikuttaa siten myös talon arvoon.

2. Mitä käytännön hyötyjä pinnoittamisesta on?

– Pinnoitus parantaa tiilikaton ulkonäköä merkittävästi ja antaa lisäsuojaa säätä, likaantumista sekä kulumista vastaan. Uusi tiivis ja sileä pinta pysyy paremmin puhtaana, eikä kerää vettä. Tällöin myöskään sammaleet ja muut kasvustot eivät tartu siihen yhtä herkästi kuin kuluneeseen pintaan, Talvia tiivistää.

Lisäksi pinnoite tuo suojan pakkasrapautumista, eli lämpötilavaihteluista ja jäätyvästä vedestä johtuvaa halkeilua ja rikkoontumista vastaan. Voit lukea lisää pinnoituksen hyödyistä täältä.

Työn osuudesta saa myös tehdä kotitalousvähennyksen.

– Tiilikaton elinkaari on jopa 70 vuotta. Kun tuossa ajassa hoitaa pinnoituksen kuntoon pari kertaa, pysyy katto varmasti kunnossa koko elinkaarensa ajan.

3. Miksi pinnoitustyö kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi?

– Maali- ja remonttipalveluita tarjoavia yrityksiä löytyy laidasta laitaan. Siksi kannattaa kääntyä valmistajan puoleen ja varmistaa luotettavat urakoitsijat. Valitsemalla BMI Ormaxin valtuuttaman urakoitsijan asiakas voi olla varma, että tiilikatto saa alkuperäisen Ormax Pro -pinnoitteen sekä kattopinnoittajan, joka varmistaa katon kunnon alusrakenteita myöten. Valtuutettu urakoitsija osaa arvioida tarvitseeko katto ylipäänsä mitään toimenpiteitä, kannattaako katon pinnoitus vai vaatiivatko alusrakenteet uusimista. Silloin oikea ratkaisu olisikin kattoremontti, Talvia sanoo.

 Valitettavasti alalta löytyy myös sellaisia toimijoita, jotka myyvät pinnoituspalvelua selvästi remonttitarpeessa oleville katoille.

Jos akuuttia tarvetta ei todeta, saa asiakas arvion siitä, milloin huoltotoimenpiteisiin kannattaa ryhtyä.

– Pinnoitus on paikallaan silloin, kun maalipinta on kulunut, mutta katto ja aluskate ovat edelleen teknisesti hyvässä kunnossa.

Jos kattorakenne on vaurioitunut jollakin tapaa ja se ei ole korjattavissa, ei pinnoitus ole vaihtoehto.

– Silloin puhutaan jo remonttitarpeista. Valitettavasti alalta löytyy myös sellaisia toimijoita, jotka myyvät pinnoituspalvelua selvästi remonttitarpeessa oleville katoille. Silloin käy niin, että pinnoitustyötä edeltävä katon painepesu aiheuttaa suurella todennäköisyydellä kosteusvaurion ja edessä on vielä aiempaa suurempi remontti. Silloin on maksettu turhaan pinnoituksesta – ja kattoremontti tiedossa vielä kaupan päälle, Talvia harmittelee.

– Me haluamme toimia reilusti ja vastuullisesti siten, että laitamme asiakkaamme edun oman etumme edelle! Lisäksi meidän ammattilaisemme osaavat tietysti suunnitella työn, katsoa kyseiselle katolle sopivat tuotteet ja toteuttaa pinnoituksen oikeaoppisesti ja laadukkaasti. Myös ympäristön suojaaminen, katon oikeanlainen pesu, työn ajankohta ja sääolosuhteet sekä tietysti takuuasiat huomioidaan.

BMI Suomen valtuuttamat, Suomen parhaat urakoitsijat tekevät tilauksesta asiakkaalle täysin maksuttoman pinnoitekartoituksen, joka ei sido asiakasta jatkotoimenpiteisiin. Kartoituksen voi tilata helposti netistä.

4. Milloin tiilikaton pinnoitus tulisi tehdä?

– Tiilikaton pinnoitus on ajankohtaista sitten, kun maalipinnassa alkaa näkyä kulumisen jälkiä. Yleensä pinnoitettavat kohteet ovat noin 20-vuotiaita omakotitaloja ja taloyhtiöitä, Talvia kertoo.

Paras ajankohta työlle on silloin, kun lämpötilat pysyttelevät plussan puolella kymmenessä asteessa. Urakkapäivän tulee myös olla sateeton, vaikka pinnoite onkin nopea kuivumaan.

Talvian mukaan Etelä-Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että jo huhti-toukokuussa päästään useimmiten töihin. Pinnoitus onnistuu vielä syksyyn saakka, kunhan olosuhteet ovat suotuisat.

Pinnoituksen voi toteuttaa, kunhan katto ja tiilet ovat ehjät ja katon alusrakenteet ovat kunnossa. Jos yksittäinen tiili on rikkoontunut tai haljennut, sen voi vaihtaa. Yleensä urakoitsijalta tai talon omistajalta löytyy varatiiliä. Tiilikaton pinnoitus ei kuitenkaan vastaa katon korjausta.

Pinnoitus kannattaa antaa luotettavan ammattilaisen hoidettavaksi.­

Parhaat ratkaisut kaikille katoille

  • Valitsemalla BMI Ormax Pron valtuutetun pinnoittajan varmistat, että saat parhaan ratkaisun katollesi.

  • Maksuttomalla kartoituksella tarkistamme kattosi kunnon ja ehdotamme oikeaa ratkaisua tarkastuksen pohjalta.

  • Nyt –15 % etu pinnoitusurakoista: tarjous voimassa 11.5.2021 mennessä varattuihin uusiin kartoituksiin.

  • Varaa maksuton pinnoituskartoitus täältä.

  • Lue lisää täältä.