[Mainos: Biocodex] Stressi vaivaa ja vatsa oireilee? Voit kärsiä yllättävän yleisestä vaivasta - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosBiocodex

Stressi vaivaa ja vatsa oireilee? Voit kärsiä yllättävän yleisestä vaivasta

Epävarmuus tulevasta voi pahentaa vatsaoireita entisestään. Katso ravitsemusterapeutti Leena Putkosen neuvot vatsan hyvinvointiin.

Oireilevaan vatsaan voi olla monia syitä. Yllättävän yleinen syy on ärtyvän suolen oireyhtymä IBS.­


14.4. 12:01

Poikkeusajat ovat luoneet epävarmuutta tulevasta. Kaikenlainen stressi ja ahdistuneisuus voivat tuoda mukanaan suolisto-oireita, jotka puolestaan lisäävät ahdistuneisuutta. Ihmisen mieli ja suolisto ovat suoraan yhteydessä toisiinsa.

Oireilevaan vatsaan voi olla monia syitä. Yllättävän yleinen syy on ärtyvän suolen oireyhtymä IBS (irritable bowel syndrome), joka ilmenee muun muassa vatsakipuina, ripulina ja ummetuksena. Monilla vatsa turpoaa iltaa kohden.

Korona-aikana oireyhtymää sairastavat ovat jakautuneet kahteen leiriin. Näin kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Leena Putkonen, joka kärsii myös itse oireyhtymästä.

– Toisille on tullut elämään lisää stressiä ja huolta. Kun ahdistus painaa, hoitotasapaino on vaarassa järkkyä. Stressi voi myös lisätä tunnesyömistä.

Leena Putkonen kertoo, että ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voi lievittää erityisesti ruokavalion avulla.­

Stressi on elimistön hälytystila. Jos esimerkiksi kuormittuu töissä koko ajan vähän yli oman jaksamisensa, voi olla vaikea edes hahmottaa olevansa stressaantunut.

– Toisaalta korona-aikana rauhoittunut elämäntahti on saattanut auttaa laskemaan stressiä. Osalle korona-aika on tuonut helpotusta: kun työmatkat ovat jääneet pois ja voi kokata kotona ruokia, jotka sopivat omalle vatsalle, suoli rauhoittuu.

Löydä itsellesi sopivat ratkaisut

Putkonen kertoo kuuluvansa itse siihen joukkoon, jonka arki on helpottunut koronan myötä. Hän syö säännöllisesti ja rytmittää tauoilla päiväänsä.

– Minulle on täydellistä, että jääkaappi on lähelläni.

Putkonen suosittelee syömään lounaan etätyön aikakaudellakin. Kaksi lämmintä ruokaa päivässä pitää ruokavalion laadun kunnossa.

– Järkevistä ruokailuajoista kannattaa pitää kiinni. Jos on mahdollista tauottaa päivää lyhyillä ulkoiluilla, aina parempi!

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita voi lievittää erityisesti ruokavalion avulla.

 Oireyhtymän kanssa voi elää täyttä elämää.

Putkonen on saanut helpotusta oireyhtymäänsä FODMAP-ruokavaliosta, jossa karsitaan imeytymättömien tai vaikeasti imeytyvien hiilihydraattien määrää. Siten hänestä tuli myös FODMAP-asiantuntija. Putkonen oppi, mitkä ruoka-aineet eivät sovi hänelle.

Ruokavaliot ovat aina yksilöllisiä. Yleisiä ärsykkeitä ruokavaliossa ovat vehnä, ruis, sipulit ja sokerialkoholit, joita on esimerkiksi omenassa, päärynässä ja mustaherukoissa. Myös pavut ja linssit voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja muita suolisto-oireita.

– Kokeilemalla löytää itselleen sopivimmat ratkaisut, Putkonen rohkaisee.

– Oireyhtymän kanssa voi elää täyttä elämää. Mikään erityisruokavalio ei kuitenkaan paikkaa hätäistä ja epäsäännöllistä ruokarytmiä, jatkuvaa unettomuutta ja liikkumattomuutta.

Näin kipua voi vähentää

Elämäntavat vaikuttavatkin huomattavasti IBS:ää sairastavan arjen laatuun.

– Riittävä uni on tärkeä palautumisen kannalta. Liikunnalla on paljon positiivisia suolistovaikutuksia: se hillitsee matala-asteista tulehdusta suolistossa.

Putkosen mukaan oireyhtymää voidaan hoitaa myös hypnoosin keinoin.

– Hypnoterapiaa on kuitenkin vaikea saada, ja se ei välttämättä sovi kaikille.

Ruokavalio- ja elämänmuutosten rinnalla ärtyvän suolen oireyhtymää voi lievittää esimerkiksi probioottivalmisteiden avulla. Tutkimustietoa on paljon Bifidobacterium longum 35624® -probiootista, jonka on todettu lievittävän ärtyvän suolen oireita.

– Probiootteja kannattaa kokeilla. Ne voivat vähentää kipua ja turvotusta. Vaikka kapseli tai valmiste yksinään ei hoida sairautta, se voi helpottaa kiusallisia oireita ja siten sujuvoittaa arkea.

Seuraa IG:ssä @symbiosys_finland

Alflorex ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

Valmisteen on osoitettu vähentävän IBS:n oireita, kuten:

  • vatsan turvotusta ja ilmavaivoja

  • vatsakipua

  • ripulia ja ummetusta.

Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että valmisteen mikrobit ovat elossa saapuessaan suolistoon, missä ainutlaatuinen 35624® -kanta sitoutuu suoliston seinämään ja muodostaa sen pintaan rauhoittavan kalvon.

Parhaan tuloksen saa, kun käyttää alflorex® -valmistetta ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon vähintään neljän viikon ajan. Tuote on helppokäyttöinen, sillä vain yksi kapseli päivässä riittää.

4/2021_ 83479687

Alflorex® ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on CE-merkitty lääkinnällinen laite (CE 0477). Soveltuu yli 3-vuotiaille. Tutustu käyttöohjeeseen. Alflorex 35624 ja 35624 ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, jotka omistaa PrecisionBiotics Ltd., osana Alimentary Health groupia.