[Mainos: GVK] Terassi kuntoon ennen kesää – näillä ohjeilla onnistut - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosGVK

Terassi kuntoon ennen kesää – näillä ohjeilla onnistut

Juuri nyt on paras aika huoltaa terassi kesää varten valmiiksi. Asiantuntija antaa parhaat vinkit keväthuoltoon.

Terassi kannattaa huoltaa huhti-toukokuussa. Hyvin huolletun terassin pinta hylkii vettä ja kestää vaihtelevia säitä.­


8.4. 10:15

On ensimmäinen lämmin päivä ja tekisi mieli kattaa iltapäiväkahvit ulos kevään kunniaksi. Terassikalusteet on jo haettu ja pöytäliina valmiina – mutta kuinka ollakaan, terassilaudat repsottavat ja tikkuja tarttuu paljaisiin jalkoihin.

Onneksi terassin keväthuolto hoituu nopeasti, ja jo parin päivän päästä voi nauttia kahvit siistimmässä ympäristössä.

Juuri nyt on oikea aika terassin huoltotöille. Terassi kannattaa huoltaa huhti-toukokuussa, kun siitepölyaika ei ole vielä alkanut, ilmankosteus on pieni ja lämpötila plussan puolella.

Huoltovälin pituus riippuu käsittelyaineesta

Riippuu käytettävästä aineesta, kuinka usein terassi pitää maalata.

– Esimerkiksi GVK:n Utö Akva -puuöljyn erikoisuus on, että sillä on jopa 5 vuoden huoltoväli. Muilla tuotteilla huoltoväli on yleensä noin 1–2 vuotta, kertoo Markus Karila, GVK:n piirimyyntipäällikkö.

Utö-sarjassa on neljä sävyä: ruskea, musta, harmaa ja sävytettävä kirkas. Sillä voi käsitellä terassit, laiturit, hirsiseinät sekä ulkokalusteet – myös teak-pintaiset. Se käy sekä ennestään käsitellyille että uusille pinnoille. Lopputulos on kestävä ja kaunis, ja pigmentti säilyy pitkään.

Jopa viiden vuoden huoltovälin salaisuus on silikonilla vahvistetut luonnonöljyt, jotka tunkeutuvat puun sisälle. Näiden ainesosien ansiosta pinta hylkii vettä ja kestää vaihtelevia säitä poikkeuksellisen hyvin.

– Vesi helmeilee nätisti pois pureutumatta laudan sisään, eikä puun pinta näin ollen lähde hilseilemään, Karila kertoo.

Puuöljyä ei koskaan saa levittää niin paksulti, että muodostuu selvä kalvo.

Vesiohenteinen tuote ei myöskään kuormita ympäristöä läheskään yhtä paljon kuin liuotinohenteiset, joiden liuote on kasvihuonekaasu.

Paras sää terassin huollolle

Sääolosuhteita kannattaa tarkkailla ennen kuin hommaan ryhtyy, sillä niillä on merkitystä lopputuloksen kannalta.

Paras työskentelykeli on puolivarjoinen tai varjoinen, kuiva keli. Sateella ei kannata huoltotoimiin ruveta. Ilmankosteuden on oltava pieni, kun taas lämpötila voi olla kohtalaisen suuri.

Aurinkoinen, paahteinen sää on kaikista huonoin sääolosuhde. Silloin tuotteen sisältämä liuote tai vesi haihtuu ennen kuin öljy ehtii imeytyä puuhun. Myöhemmin kesällä kastepiste on korkeampi, minkä takia se ei ole yhtä ideaali aika öljyämiselle kuin loppukevät.

Markus Karila kokosi ohjeet, joilla terassinhuolto onnistuu jokaiselta:

1. Pesu

GVK Ulko- ja kattopesu -aineella käsitellään ja harjataan puun pinta, minkä jälkeen pesuaine huuhdellaan hyvin pois.

Jos terassi on havupuiden läheisyydessä ja siihen tulee helposti vihreitä läikkiä, uusitaan käsittely siten, että jätetään pesuaine pintaan. GVK Ulko- ja kattopesuaine on biohajoava tuote.

– Yleisin syy terassiprojektin mahdolliselle epäonnistumiselle on se, että pohjat eivät ole puhtaat ja puun pinta on harmaantunut. Harmaantuneessa puupinnassa on hajonneita selluloosakuituja pystyssä karvamaisesti, eikä öljy tartu kunnolla, Karila painottaa.

Vaikka pinta olisi uusi, pestään se samalla tavalla, jotta pinnalla ei olisi elinkelpoisia homeitiöitä tai leväsoluja. Pinnan annetaan kuivua vuorokausi.

2. Puupintojen tarkistus

Seuraavaksi tarkistetaan, tarvitsevatko puupinnat hiontaa tai lautojen vaihtoa.

Lievästi harmaantuneet tai halkeilleet pinnat hiotaan hiekkapaperilla. Jos haluaa oikein siistin lopputuloksen, ruuvit kannattaa irrottaa ennen hiontaa.

Ruuvit kiinnitetään uudestaan hionnan jälkeen niin, että ruuvin kanta on tasan laudan yläpinnan kanssa. Liian syvälle ruuvattu ruuvi muodostaa kuopan, jossa vesi viipyy liian pitkään. Näin lauta lahoaa ennen pitkää siitä kohtaa.

– Pahasti halkeilleet laudat on syytä vaihtaa kokonaan. Vesi pääsee halkeamista sisälle ja leviää halkeamakohdan kummallekin puolen irrottaen samalla puuöljyn alustastaan, Karila ohjeistaa.

3. Puuöljyn levittäminen

Levityksessä tyyli on vapaa!

– Selkää kannattaa säästää. Suosittelen nykyaikaista varrellista sienilastaa, jossa on pitkä karva kuten maalitelassa. Tasaista sienilastaa kannattaa välttää, koska se ei levitä tehokkaasti puuöljyä urien ja epätasaisuuksien pohjalle, Karila neuvoo.

Öljyn levittämisessä tärkein niksi on määrän säännöstely ja yhden tai korkeintaan muutaman laudan käsittely kerrallaan päästä päähän. Näin ei tule liian paksuja kalvoja tai rumia katkoskohtia levitykseen.

Öljyä laitetaan niin paljon kuin puu pystyy imemään. Ei kuitenkaan liikaa, sillä silloin lopputulos on tahmainen eikä vuorokauden päästä kävelykunnossa.

– Jos tuli levitettyä liikaa, ylimääräinen öljy pitää pyyhkiä heti pois, Karila sanoo.

Yhdellä litralla GVK Utö Akvaa maalaa 8–10 neliömetriä laudan iästä riippuen.

On tärkeää huolehtia siitä, että levitysvälineet pysyvät ehjinä ja siistinä koko käsittelyn ajan. Esimerkiksi sutiin tarttunut hiekka voi pilata työnjäljen. Välineet voi pestä saippuavedellä, sillä tuote on vesiliukoinen. Tällöin samoja maalausvälineitä voi käyttää taas viiden vuoden päästä uudestaan.

Kertakäsittely riittää. Jos pinta käsitellään kahteen kertaan, kasvaa riski liian paksusta kalvosta.

Pinnan annetaan kuivua vuorokauden ajan – ja terassikausi voi alkaa!

Terassit kuntoon

  • Utö Akva on vesiohenteinen puuöljy terasseille, kalusteille, laitureille ja hirsiseinille.

  • Sävyinä on saatavilla ruskea, musta, harmaa ja sävytettävä kirkas.

  • Jopa 5 vuoden huoltoväli.

  • Paras aika terassin käsittelylle on huhti-toukokuu.

  • GVK Coating Technology Oy on suomalainen, noin 20 henkilöä työllistävä yritys, jolla on yli 70 vuoden kokemus maalien valmistamisesta.

Lisätiedot: gvk.fi ja jälleenmyyjät