[Mainos: Glaxo Smith Kline] Allergiakausi alkaa: 5 tehokasta vinkkiä kevätnenän hyvinvointiin - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosGlaxo Smith Kline

Allergiakausi alkaa: 5 tehokasta vinkkiä kevätnenän hyvinvointiin

Kukkaan puhkeava kevät laukaisee monella ikävät allergiaoireet. Itsehoito voi sekä helpottaa oireita että parantaa vastustuskykyä – lue asiantuntijan vinkit!

Allergikko hyötyy nenä- ja poskionteloiden huuhtelusta, sillä nenäkäytävien puhdistuessa myös keuhko-oireet usein helpottavat.­


29.3. 10:20

Yleensä moni kevätflunssaa poteva suuntaa tähän aikaan vuodesta apteekkiin saadakseen troppeja paranemisen tueksi. Itsehoitohyllyillä on kuitenkin tänä vuonna ollut poikkeuksellisen hiljaista. Kaarinan 2. apteekki Piikkiön apteekkari Silja Ketonen on tilanteesta iloinen.

– Tämä on mielestäni osoitus siitä, että suomalaiset ovat oppineet pesemään käsiään tunnollisesti, hän sanoo ja kertoo havainneensa ihmisten muutenkin varovan sairastumista juuri nyt.

Käsienpesu on avainasemassa myös muiden tartuntatautien ehkäisyssä. Elimistön vastustuskyky rakentuu kuitenkin monesta tekijästä, ja omassa arjessa sitä voi pyrkiä aktiivisesti parantamaan.

Siitepölyallergikon kevät voi olla haastavampi, sillä varsinaisista oireista harvoin pääsee ennaltaehkäisevillä toimilla täysin eroon. Nenän hyvinvointiin voi silti vaikuttaa.

– Allergikko hyötyy nenä- ja poskionteloiden huuhtelusta, sillä nenäkäytävien puhdistuessa myös keuhko-oireet usein helpottavat, kertoo Ketonen.

Nenän huuhteluun voi käyttää nenäkannua tai suolaliuosta, kuten hoitavaa Otrivin Natural Aloe Vera -nenäsuihketta, joka puhdistaa nenäkäytäviä, kosteuttaa limakalvoja ja rauhoittaa nenää. Se on kätevä ja luonnollinen tapa puhdistaa nenä päivittäin.

– Suihke huuhtoo pois ylimääräisiä allergiaa aiheuttavia hiukkasia ja voi näin helpottaa oloa, Ketonen summaa.

1. Anna nenän tehdä tehtävänsä

Terve nenä suodattaa mikrobeja ja hiukkasia hengitysilmasta, säätää ilmavirran kulkua ja lämmittää sekä kostuttaa sisäänhengitettyä ilmaa.

Hyvinvoivat limakalvot varmistavat, että nenä työskentelee kuten pitää. Ne myös muodostavat paikallisen immuunipuolustuksen, joka auttaa torjumaan infektioita.

Allergikko hyötyy nenän ja poskionteloiden huuhtelusta, sillä nenäkäytävien puhdistuessa myös keuhko-oireet voivat helpottaa. Huuhtelu auttaa myös katupölyn aiheuttamaan ärsytykseen.

2. Pää ja kädet puhtaaksi

Tärkein flunssan ehkäisykeino on hyvä käsihygienia, sillä virukset tarttuvat usein juuri käsien välityksellä.

Kädet tulisi pestä saippualla ja lämpimällä vedellä jokaisen WC-käynnin jälkeen, ulkoa sisään palatessa sekä ennen ruokailua ja esimerkiksi niistämisen jälkeen. Käsidesiä on hyvä pitää mukana ajatellen tilanteita, jossa käsipesu ei ole mahdollista.

Siitepölyaikana allergikon kannattaa käydä suihkussa ja huuhdella hiukset ennen nukkumaanmenoa, jotta sänkyyn ei kantaudu päivän aikana ulkoa tarttuneita, allergiaa aiheuttavia hiukkasia.

3. Pidä huolta vastustuskyvystäsi

Riittävä lepo ja monipuolinen ravinto edesauttavat vastustuskykyä.

Täysjyväviljat, marjat ja vihannekset sekä hedelmät ja kala ovat hyviä, terveyttä tukevia valintoja lautaselle. Pimeänä vuodenaikana on hyvä muistaa myös D-vitamiinilisä, sillä se aktivoi immuunipuolustusta ja saattaa alentaa riskiä sairastua hengitystieinfektioon.

Allerginen nuha saattaa laskea vastuskykyä ja tehdä todennäköisemmäksi sairastua myös flunssaan. Ole siis erityisen tarkkana esimerkiksi käsihygieniasta allergiakauden aikana!

4. Ota rennommin!

Tiesitkö, että fyysinen tai psyykkinen stressi lisää riskiä sairastua flunssaan ja pahentaa myös allergia- ja astmaoireita? Stressi vaikuttaa elimistön immuunijärjestelmään muuttaen sen mekanismeja ja alentaen vastustuskykyä.

Järjestä siis aikaa mukavien, rentouttavien asioiden tekemiseen ja hoida sekä ihmissuhteitasi että itseäsi.

5. Vältä kontakteja ja käytä maskia

Itseään ei kannata ehdoin tahdoin altistaa tartunnoille, sillä esimerkiksi flunssavirus leviää juuri ihmisten välisessä kosketuksessa. Vältä tarpeetonta kättelyä ja jos vaikkapa työpaikan hissi on kovin ruuhkainen, odota suosiolla väljempää kyytiä. Mikäli mahdollista, kannattaa käyttää maskia, sillä se voi estää paitsi virusten, myös allergiaa aiheuttavien hiukkasten kulkeutumista elimistöön ja näin vähentää myös allergiaoireita. Sopiva maski on luokitukseltaan vähintään FFP2.

Lähteet:

https://hengitys.fi/astma-ja-hyvinvointi/

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01149

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00305

https://www.duodecimlehti.fi/duo98806

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01150

https://www.hus.fi/hoidot-ja-tutkimukset/iho-ja-allergiasairaudet

https://www.duodecimlehti.fi/duo20411

Otrivin Natural Aloe Vera

Otrivin Natural Aloe Vera on luonnollinen, isotoninen merisuolaliuos, joka sisältää myös aloe veraa. Aloe veralla tiedetään olevan puhdistavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

  • Tuote on säilöntäaineeton ja sataprosenttisesti luonnollinen.

  • Puhdistaa hellästi tukkoista nenää esimerkiksi vilustumisen tai allergiaoireiden yhteydessä.

  • Rauhoittaa ärsyyntyneitä nenän käytäviä.

  • Kosteuttaa nenän kuivia tai ärtyneitä limakalvoja.

  • Ohentaa ja irrottaa nenän eritteitä sekä helpottaa niiden poistumista.

  • Sopii nenän päivittäiseen puhdistamiseen.

CE-merkitty lääkinnällinen laite. Lue pakkausseloste. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2021 GSK-konserni tai lisenssinhaltija.

2021/03 PM-FI-OTRI-21-00003