[Mainos: Nokian Renkaat] "Onnistunut lomamatka alkaa renkaiden kunnon ja rengaspaineiden tarkistamisella” - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosNokian Renkaat

"Onnistunut lomamatka alkaa renkaiden kunnon ja rengaspaineiden tarkistamisella”

Nokian Hakka Van -renkaiden kehitysprojektista vastannut Mikko Liukkula on itsekin aktiivinen matkailuautoilija.


25.3. 15:32

Lapin tunturit rinteineen tai Norjan Lofootit vuonoineen ja merestä kohoavine vuorineen.

Kuluneen vuoden koronapandemian aikana moni matkailuautoilija on havahtunut huomaamaan myös kotimaan lähimatkailun kohteet kansallispuistoineen ja nähtävyyksineen.

– Erityisesti varjoliito ja laskettelu houkuttelevat lähtemään matkailuautolla Lappiin, ja sähköpyörätkin kulkevat aina mukana, Mikko Liukkula kertoo omasta innostuksestaan.

Mieluisa harrastus liittyy sopivasti myös Liukkulan työhön, sillä hän on Nokian Renkaiden kehityspäällikkö, joka on ollut mukana kehittämässä matkailu- ja pakettiautoihin tarkoitettuja Nokian Hakka Van -kesärengasuutuuksia.

 ”Pieni ylipaine on aina alipainetta parempi vaihtoehto.”

Onpa suunta mikä hyvänsä, matkan varrelle tavallisesti osuu monen kuntoisia teitä sekä vaihtelevaa säätä. Renkaiden pitää silti toimia turvallisesti kaikissa olosuhteissa.

– Onnistunut lomamatka alkaa renkaiden kunnon varmistamisella ja rengaspaineiden tarkistamisella, Liukkula opastaa.

Näin valmistaudut turvalliseen lomamatkaan

1. Sovita rengaspaineet kuormaan

Auton suorituskyky ja käsiteltävyys sekä renkaiden pito ja melutaso ovat parhaimmillaan kuormaan nähden oikeilla rengaspaineilla.

– Painetiedot löytyvät ovipilarista tai polttoainetankin kannen takaa ja ainakin auton käyttöohjeesta. Pieni ylipaine on aina alipainetta parempi vaihtoehto, Liukkula sanoo.

– Matkailuautoissa tyypillisesti käytetään 3,5-4,5 baarin rengaspaineita, jotka ovat 2-3 baaria henkilöauton paineita korkeammat. Näiden korkeampien paineiden vuoksi on syytä käyttää metallirunkoisia venttiileitä.

2. Käyttämällä renkaita oikein säästät rahaa

Renkaat kuluvat eniten vetävällä akselilla, ja esimerkiksi etuvetoisissa matkailuautoissa takarenkaat eivät kulu eturenkaiden tapaan, jolloin pintakuvion urasyvyyteen tulee akselien välillä nopeasti ero.

– Renkaat kannattaa vaihtaa 5 000-10 000 kilometrin välein vetävältä akselilta vapaalle akselille, jolloin niiden kulumisen saa pidettyä yhtäläisenä. Renkaiden käyttöikä pitenee, jolloin uusimisväli voi olla jopa puolitoista kertaa pidempi.

Nokian Hakka Van -renkaiden kehitysprojektista vastannut Mikko Liukkula on itsekin aktiivinen matkailuautoilija.­

Kuorman vuoksi matkailuauton joutuminen henkilöauton tapaan vesiliirtoon on Liukkulan mukaan riskiltään pienempi, mutta 4 millimetrin urasyvyinen rengas on vaihtokuntoinen, vaikka lainmukainen kesärenkaiden minimi onkin 1,6 millimetriä.

– Lisäksi kannattaa tarkistaa viikkotunnus renkaan kyljestä: yli kuusi vuotta yhtäjaksoisesti käytössä olleet renkaat alkavat jo menettää ominaisuuksiaan riittävästä urasyvyydestä huolimatta.

Vaikka renkaat eivät olisi olleet käytössä, ikärajana voidaan pitää 10 vuotta. Viikkotunnuksen kaksi ensimmäistä numeroa kertovat viikon, kaksi viimeistä valmistusvuoden.

3. Nokian Hakka Van on turvallinen ja kestävä valinta

Huonot tiet routa- ja mutakuoppineen tai kaupunkiympäristössä vaanivat jalkakäytävien reunakivet, ne kuuluisat rotvallin reunat, laittavat usein renkaiden kestävyyden koetukselle.

Nokian Renkaiden kehittämä Aramid sidewall -teknologia on tuonut käyttöön erityisen katkokuidun renkaiden sivupinnoille.

– Aramid-katkokuitu vahvistaa renkaan sivuja iskuilta ja törmäyksiltä, Liukkula esittelee.

Nokian Hakka Van -renkaiden erinomainen märkäpito edustaa turvallisuutta ja alhainen vierinvastus huomattavaa säästöä polttoainekuluissa sekä pienempiä päästöjä ympäristöön.

– Itse arvostan märkäpidon ja matalan vierinvastuksen lisäksi renkaan helppoa käsiteltävyyttä ja sen tarjoamaa hyvää tuntumaa tiehen, Liukkula kiteyttää.

Kovaan ja monipuoliseen käyttöön kehitetyt Nokian Hakka Van -renkaat sopivat myös pakettiautoihin ja vaativaan ammattikäyttöön.

  • Löydä täältä autoosi sopivat Nokian Hakka kesärenkaat ja nauti huolettomista ajokilometreistä pohjoisen kesän seikkailuissa.