[MAINOS: Snellman] Muoviroskan määrä pienentyi vuodessa huimasti – säästö vastaa yli 300 henkilöauton painoa - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSnellman

Muoviroskan määrä pienentyi vuodessa huimasti – säästö vastaa yli 300 henkilöauton painoa

Jauhelihaostoksista kertyy muovia kolme kertaa vähemmän, kun jauheliha pakataan pussiin rasian sijaan. Katso video, miten pakkausmuovia vähennetään Snellmanin tehtaan uumenissa!

Kun valitsee Snellmanin jauheliha- ja leikkelepakkauksia, tulee tehneeksi entistä vastuullisempia valintoja automaattisesti. Näin sanoo Snellmanin hankintapäällikkö Anders Storsved.­


25.2. 11:43

Suomalainen syö jauhelihaa noin 36 kiloa vuodessa. Ruokiaan varten hän ostaa kaupasta yhteensä 90 jauhelihapakkausta.

Perheyritys Snellman on ottanut käyttöön uuden jauhelihapakkauksen, jonka avulla jokainen voi pienentää muovinkulutustaan reilusti.

Jos valitsee 400 gramman jauhelihan Snellmanin uudessa pussipakkauksessa, muovia kertyy vuoden aikana noin 0,5 kiloa. Kun jauheliha oli vielä pakattu vanhaan rasiaan, muovia kertyi vuodessa noin 1,7 kiloa.

Uudella pakkauksella säästyy siis yli kolminkertainen määrä muovia.

Koska Snellman on vähentänyt muovin käyttöä pakkauksissaan, myös kotitalouksien jätemuovin määrä on pienentynyt. Tyhjä pussi vie rasiaa vähemmän tilaa roskiksissa.

– Kun valitsee Snellmanin jauheliha- ja leikkelepakkauksia, tulee tehneeksi entistä vastuullisempia valintoja automaattisesti. Kehittämällä oivaltavia pakkauksia muovin käyttö vähenee automaattisesti ilman, että sitä tarvitsee juuri miettiä, kertoo Snellmanin hankintapäällikkö Anders Storsved.

Helposti avattavassa pakkauksessa liha säilyy kuohkeana

Snellman on vähentänyt muovinkäyttöään kaikkiaan noin 470 000 kiloa vuodessa.

Jos yksi henkilöauto painaa keskimäärin noin 1400 kiloa, muovin määrän vähennys vastaa noin 336 henkilöauton painoa.

Uusi pakkaus tekee tuotteesta paitsi entistä helppokäyttöisemmän myös säilyttää tuotteen hyvät ominaisuudet.

– Uusi pakkaus on helppo avata repäisemällä. Lisäksi se säilyttää lihan kuohkeana ja helposti murustuvana, Storsved lisää.

 ”Muoviroskan määrä tuotannossa on vähentynyt.”

Snellmanin pakkausratkaisut ovat vähentäneet ympäristökuormitusta myös muilla tavoin.

– Pakkausmuovin valmistukseen kuluu entistä vähemmän energiaa, ja kuljetusten määrää on pystytty vähentämään. Muoviroskan määrä tuotannossa on vähentynyt.

Saksassa otettiin mallia Snellmanilta

Snellman alkoi vähentää muovia pakkauksissaan jo vuonna 2009. Ensimmäisenä yritys ohensi leikkelerasioidensa kansia. Yläkalvon ohentaminen toi 150 000 kilon säästön vuodessa.

Uudenlaiseen jauhelihapakkaukseen Snellman sai idean yhdessä pakkaustoimittajansa kanssa. Yritys alkoi myydä jauhelihansa pusseissa entisten rasioiden sijaan. Snellmanin mukaan jauhelihapussiin käytetään 76 prosenttia vähemmän muovia kuin rasiaan.

Tekniikka oli ollut markkinoilla kauan, mutta tuorelihan pakkauksessa se oli uudenlainen ratkaisu. Suomessa Snellman oli ensimmäinen elintarvikkeiden valmistaja, joka vaihtoi jauheliharasiat pusseihin.

 ”Kehittämällä oivaltavia pakkauksia muovin kulutus vähenee automaattisesti ilman, että sitä tarvitsee juuri miettiä.”

– Löysimme yhden tuorelihatuotteen Englannista samantyyppisessä pakkauksessa. Sitten lähdimme testaamaan pakkauksen käyttöönottoa, Storsved muistelee.

Viime syksynä pusseihin pakattuja jauhelihoja alkoi näkyä myös muilla suomalaisvalmistajilla. Saksassa asti otettiin suoraan mallia Snellmanin pakkausratkaisusta.

– Hyvät ratkaisut otetaan alalla nopeasti käyttöön, mikä on erittäin positiivista vastuullisuuden näkökulmasta. Näin säästyy paljon muovia!

Hiilijalanjälki pienenee, kuluttajan arki helpottuu

Muovin säästäminen ei olekaan itseisarvo. Tärkeintä Snellmanille on taata pakkausten avulla ruoan paras mahdollinen laatu.

– Suurimmat syyt muovin käytön vähentämiseen ovat hiilijalanjäljen pienentäminen ja kuluttajan arjen helpottaminen. Haluamme vähentää muovin käyttöä tuotteen säilyvyyttä heikentämättä, Storsved sanoo.

– Isossa kuvassa on ratkaistava muoviroskan päätyminen meriin. Suomessa tämä ei kuitenkaan ole valtava ongelma, koska jätehuolto ja kierrätys toimivat melko hyvin.

Miksi muovi on tällä hetkellä paras materiaali elintarvikkeiden pakkauksiin?

– Muovi takaa tuotteen säilyvyyden. Näin vähennämme ruokahävikkiä.

Entä onko muovipakkauksille vaihtoehtoa?

– Vaihtoehtoja alkaa vähitellen löytyä, mutta muutoksia pohditaan kokonaisvaltaisesti. Tuotteen tulee säilyä yhtä hyvin, pakkauksen on pysyttävä helppokäyttöisenä ja uusien materiaalien on toimittava tuotannossa.