MainosLapinjärvi

Haaveiletko ekologisesta puutalosta järven rannalla? Täällä on nyt tontteja myynnissä vain 20 euron neliöhintaan – ja bonuksena mukaan kuuluu osuus rantamökistä!

Jos haluat pienentää asumisen hiilijalanjälkeä, rakentaa viisaasti ja elää yhteisöllisesti, tätä mahdollisuutta ei kannata ohittaa.

Husulanmäki tarjoaa yhteisöllisyyttä, luonnonläheisyyttä ja mahdollisuuksia kiertotalouden edistämiseen. Lapinjärvi on alle tunnin matkan päässä Helsingistä.


Moni haaveilee perinteisestä puisesta omakotitalosta järven tai meren rannalla. Kun sellaisen löytää, riski suuritöiseen remonttiin on hyvin todennäköinen.

Lapinjärven kunta tarjoaa nyt ainutlaatuista mahdollisuutta rakennuttaa puinen, ekologinen unelmakoti modernilla twistillä veden äärelle. Kunta etsii ihmisiä, jotka haluavat asua yhteisöllisesti tunnin matkan päässä Helsingistä.

– Lapinjärvellä ei rakenneta pelkästään kestävää tulevaisuutta. Lapinjärveläisyys on sydämen asia, kommentoi Lapinjärvellä asuva muusikko Pelle Miljoona.

Hän esiintyy videolla, jolla kerrotaan uudenlaisesta, vaihtoehtoisesta asumismuodosta Husulanmäellä. Lumoava metsäinen niemi Lapinjärven rannalla on vielä lähes tyhjillään.

– Husulanmäellä hillitään ilmastonmuutosta käytännössä. Omilla asumisen valinnoillaan voi vaikuttaa siihen, että maailma pelastuu. Täällä ne oikeat valinnat pystyy todella toteuttamaan helposti ja huomaamatta omassa arjessaan, kertoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.

 ”Kaikkiaan noin 350 000 euron summalla voi saada rantamökin ja omakotitalon alle sadan kilometrin päästä Helsingistä.”

Husulanmäelle rakennettavan talon on oltava puurakenteinen, ja tulevien asukkaiden on sitouduttava vähähiilisyyteen ja kiertotalouden edistämiseen.

Husulanmäen periaate on sama kuin Helsingin Jätkäsaaren Malta-talossa. Sen nykyiset asukkaat rakennuttivat yhdessä kerrostalon.

– Lapinjärvellä kehitetään uudenlaista omakotitaloalueen ryhmärakennuttamismallia yhteisölliseen ja resurssiviisaaseen puurakentamiseen.

Tontti edullisimmillaan 9000 eurolla

Uudella Husulanmäen alueella tontin neliöhinta on vain 20 euroa. Se on huomattavan edullinen pääkaupunkiseudun satojen ja tuhansien eurojen neliöhintoihin verrattuna.

Tontin voi varata itselleen heti. On varaa valita, haluaako tasamaan talon metsän laidalta, rinnetalon rannan puolelta vai näköalatalon mäen rinteeltä.

Husulanmäellä kukoistaa noin 100 erilaista puulajia. Monimuotoisen luonnon keskellä hirreltä tuoksuva, jykevä ja lämmin talo on vertaansa vailla.

Näköalatalon tontti on edullisimmillaan myynnissä 9000 eurolla. Se on pienin 450 neliömetrin pinta-alallaan.

Kallein vaihtoehto on puolestaan 1600-neliöinen tontti rinteessä rannan puolella. Sen myyntihinta on 33 200 euroa.

Tasamaantalon 1200-neliöinen tontti puolestaan maksaa 24 000 euroa.

Oman tonttinsa lisäksi tulevat asukkaat saavat käyttöönsä yhteisen pihan, pää- ja piharakennuksen sekä rannassa olevan saunamökin.

Aikoinaan 1930-luvulla Metsäntutkimuslaitos rakennutti Husulanmäelle tutkimusaseman. Siihen kuuluvat rakennukset ja saunamökki ovat muotokieleltään vanhaa suomalaista rakennusperinnettä.

Havainnekuva puisesta omakotitalosta. Husulanmäellä voi ihailla monimuotoista luontoa kattoikkunoistaan.

Lapinjärvi osti Metsäntutkimuslaitokselta Husulanmäen vuonna 2016. Tällä hetkellä kunta on vuokrannut rakennukset.

Tanja Korvenmaa muutti Helsingistä vuodeksi Husulanmäen saunamökkiin vuokralle. Hän toimii Resurssiviisaaksi ihmislähtöisin keinoin -hankkeen viestintäassistenttina ja raportoi kokemuksistaan blogissa ja Instagramissa.

– Parasta Husulanmäellä on ollut luonnonläheisyys, hirsitalossa asumisen kokemus sekä hauskat ja ystävälliset lapinjärveläiset, Korvenmaa kirjoittaa blogissaan.

Vähähiilisesti rakennuttamista

Miten ryhmä ihmisiä voi rakennuttaa yhdessä puisen asuinalueen resurssiviisaasti, vähähiilisesti ja kiertotaloutta edistäen? Tätä ovat pohtineet ja suunnitelleet yhdessä Lapinjärven kunta, Aalto-yliopisto ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Husulanmäen kaavoitus pohjautuu arkkitehti Hanna Jahkosen vuonna 2016 valmistuneeseen palkittuun diplomityöhön. Husulanmäelle on kaavoitettu 12 puutaloa, joiden pinta-ala voi olla noin 100–150 neliötä.

Tulevan asukkaan on rakennettava vähintään 40 prosenttia rakennusoikeudestaan. Jos siis haluaa, talo voi olla hyvin pienikokoinen.

Havainnekuva puisesta omakotitalosta, jonka voisi omistaa Husulanmäellä.

Ajatuksena on, että tulevat asukkaat rakennuttavat omat talonsa yhtä aikaa. Siten materiaalit ja työvoiman kustannukset jakaantuisivat, mikä tekisi rakentamisesta edullista jokaiselle.

– Kun neljä ostajaa on sitoutunut Husulanmäen hankkeeseen, he voivat jo lähteä rakentamaan kotejaan, Heikka täsmentää.

Husulanmäen tulevien asukkaiden tulee rakentaa yhdessä lisää yhteisiä tiloja käyttöönsä, kuten autotalleja ja työtiloja etätöitä varten.

Kaiken tämän saa noin 350 000 eurolla

Rakennustutkimus RTS Oy:n tutkimuksen mukaan uusi omakotitalo maksaa keskimäärin 338 688 euroa. Hintalappu riippuu siitä, millaisen talon haluaa ja kuinka paljon teettää työtä ammattilaisilla.

– Kaikkiaan noin 350 000 euron summalla voi saada rantamökin ja omakotitalon alle sadan kilometrin päästä Helsingistä. Lopullinen hinta riippuu monesta asiasta, kuten siitä, millaiset yhteistilat rakennetaan, Heikka arvioi.

 ”Haluamme tehdä sellaisia asioita, joita muut eivät tee. Pienenä ja ketteränä kuntana meillä on uskallusta toteuttaa ideoita.”

Kunnan vesi ja sähkö tulevat Husulanmäen alueelle. Sinne saa myös nopean valokuituyhteyden.

Husulanmäki on vain parin kilometrin päässä Lapinjärven kirkonkylästä, missä ovat yritysten ja kunnan kattavat palvelut.

– Kaikki päivittäisessä elämässä tarvittava on kävely- ja pyöräilymatkan päässä. Arki on helppoa ihmislähtöisessä kunnassa.

Kuutostietä pitkin kulkee bussi Porvooseen ja Helsinkiin. Lapinjärvi on lähellä Loviisaa, Kouvolaa ja Lahtea.

”Olemme hyviä ympäristölle ja toisillemme”

Lapinjärvi lupaa auttaa tulevia kuntalaisiaan muun muassa yhdistämällä työntekijöitä ja työpaikkoja. Avoimia työpaikkoja löytyy: tarjolla on muun muassa hoiva-, ravintola-, puutarha- ja logistiikka-alan töitä.

Lisäksi Lapinjärvelle kaavaillaan biokaasulaitoksen rakentamista tulevaisuudessa. Silloin myös yksityisautoilun hiilijalanjälki voi pienentyä huomattavasti.

Lapinjärvellä asuu noin 2600 ihmistä. Heistä 30 prosenttia on ruotsinkielisiä, joten kunta on kaksikielinen.

”Omilla asumisen valinnoillaan voi vaikuttaa siihen, että maailma pelastuu”, sanoo Lapinjärven kunnanjohtaja Tiina Heikka.

– Olemme hyviä ympäristölle ja toisillemme. Haluamme tehdä sellaisia asioita, joita muut eivät tee. Pienenä ja ketteränä kuntana meillä on uskallusta toteuttaa ideoita, Heikka sanoo.

– Emme halua ratkaista vain oman kuntamme ongelmia, vaan isoja yhteiskunnallisia haasteita. Kunnassa mietitään koko ajan kestäviä ratkaisuja ja kehitetään biokiertotaloutta.

Heikan mukaan Lapinjärvellä jokainen voi olla oma itsensä.

– Luonto on lähellä – täällä on vapautta ja tilaa tehdä asioita!

Varaa tonttisi täältä.

Katso vielä video Husulanmäestä!