Pohjanmaan pikkukaupunki panostaa perheisiin - ”Olemme lapsiystävällinen kunta ja haluamme näyttää sen” - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosKannuksen kaupunki

Pohjanmaan pikkukaupunki panostaa perheisiin - ”Olemme lapsiystävällinen kunta ja haluamme näyttää sen”

Kauniin luonnon ympäröimä Kannus tarjoaa erilaisia arkea helpottavia palveluita sekä turvallisen yhteisön kasvaa. Käyttöön on otettu myös perheiden valinnanvapautta lisäävä kotihoidontuen kuntalisä.


17.2.2021 14:07

Jussi Niinistö ei aikoinaan ymmärtänyt ollenkaan, miksi vantaalaispojan piti koulussa päntätä Pohjanmaan jokia. Sittemmin ymmärrys on löytynyt.

– Asutus ja kulttuuri menee täällä jokivarsittain, nykyään Kannuksen kaupunginjohtajana vaikuttava Niinistö sanoo.

Kokkolan ja Ylivieskan välimaastoon sijoittuva Kannus on Lestijoen jokivarsiyhteisön tärkein ja isoin paikkakunta, jonka maisemaa sen halki virtaava vesi vahvasti leimaa. Luonnonläheisyyden lisäksi Niinistö mainitsee kaupungin hyvänä puolena pienen yhteisön tuoman turvallisuuden.

– Varsinkin lapsiperheitä ajatellen nämä ovat tärkeitä asioita. Kannuksessa on erinomaiset mahdollisuudet harrastaa sekä toimivat peruspalvelut, toteaa Niinistö.

Lapsiystävällinen kunta

Lapsiperheistä kunta haluaa huolehtia mahdollisimman hyvin. Kannus tarjoaa esimerkiksi laadukasta varhaiskasvatusta useissa eri puolille kuntaa sijoittuvissa, mukavan pienissä toimipisteissä. Hiljattain kaupunginvaltuusto päätti, että se alkaa maksaa kotihoidontuen kuntalisää eli Kannus-lisää perheille, jotka eivät käytä varhaiskasvatuspalveluita.

– Haluamme tarjota valinnanvapautta ja tukea vanhempia heidän valinnoissaan, Niinistö toteaa.

On keskusteltu myös vauvarahasta sekä muista tavoista tuoda kunnan lapsiystävällisyyttä esiin. Pelkästään rahallisista tuista ei ole kysymys: viime syksynä Kannuksessa aloitettiin esimerkiksi perheille suunnattu ilmainen liikuntaneuvonta.

– Siinä yhdessä liikunnanohjaajan kanssa kartoitetaan perheen tilanne, etsitään vaikkapa lapsille sopivia harrastusmahdollisuuksia ja tehdään perheelle oma, yksilöllinen liikuntasuunnitelma, taustoittaa Niinistö.

Innokkaat hiihtäjät nauttivat Kitinkankaan lähes 13 kilometrin mittaisesta latuosuudesta.

Yhteisöllisyyttä ja yksilön ääntä

Liikuntaa Kannuksessa kelpaakin harrastaa. Kitinkankaan liikunta-alue on kunnalle ylpeyden aihe – alueella voi hiihtää, luistella, pelata tennistä, skeitata, harrastaa yleisurheilua tai kohottaa kuntoa kuntoportaissa. Samalla alueella sijaitsee urheilutalo KitinVapari, jossa on myös uimahalli.

– Hiihto on tällä hetkellä se suosituin laji. Kitinkankaan lähes 13 kilometrin mittainen latuosuus taitaa olla koko maakunnan pisin valaistu latu, kehaisee Niinistö.

Kunnassa toimii myös partio ja kesällä suosiossa on pohjalaiseen tapaan pesäpallo. Kannuksen Ura pelaa miesten Ykköspesiksessä ja pelipäivät ovat kunnassa iloisia tapahtumia. Uusi, katettu pesiskatsomo valmistui viime syksynä ja pääsee toivottavasti tulevana kesänä ahkeraan käyttöön.

Kannuksen parhaaksi puoleksi Niinistö mainitsee yhteisöllisyyden ja sen, että yksilö saa äänensä kuuluviin. Kansanedustajana, ministerinä ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä aiemmin työskennellyt Niinistö tietää, että isossa koneistossa yksittäisen ihmisen voi olla välillä hankala päästä läpi ajatustensa kanssa. Toisin on Kannuksessa, josta Niinistö antaa esimerkin arkipäiväisestä vaikuttamisesta:

– Täällä saattaa kuntalainen tulla suoraan juttusille että hei Jussi, hiihtoladulta on palanut lamppu, Niinistö kertoo.

– Siitä sitten lähdetään epäkohtaa korjaamaan tai korjaamista edistämään, oli kyse pienemmästä tai isommasta asiasta.

Tutustu Kannuksen kaupungin palveluihin!