[Mainos: Snellman] Tiedätkö, mitä syömäsi makkarat ja leikkeleet sisältävät? Näin vältät turhia lisäaineita - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosSnellman

Tiedätkö, mitä syömäsi makkarat ja leikkeleet sisältävät? Näin vältät turhia lisäaineita

Kuluttajat haluavat tietää yhä tarkemmin, miten heidän ruokansa on tehty. Puhtaan ruoan arvostus on noussut huomattavasti.


20.1. 17:40

Elintarviketeollisuudessa käytetään lisäaineita elintarvikkeiden säilyvyyden ja tuotteen rakenteen parantamiseen. Lisäaineilla korostetaan tuotteen makua, väriä tai tuoksua. Ilman niitä monet tuotteet säilyvät noin viisi päivää lyhyemmän aikaa.

Silti kaikki liha- ja leikkeletuotteet olisi mahdollista valmistaa ilman lisäaineita. Myös kuluttajien trendi on selvä: ihmiset haluavat tietää, miten heidän ruokansa on tehty. Kuluttajat arvostavat yhä enemmän luonnonmukaisia tuotteita, joita on prosessoitu teollisuudessa mahdollisimman vähän.

Selvitimme, miten pietarsaarelainen Snellman käyttää lisäaineita lihoissaan. Perheyritys on poistanut tuotteistaan turhiksi katsomiaan lisäaineita jo 12 vuoden ajan.

– Aikojen alussa lihoissa ei käytetty lisäaineita. Teollisuuden prosessien kehittyessä ja tehokkuuden kasvaessa erilaisten lisä- ja apuaineiden käyttömäärät kasvoivat. Aloimme kyseenalaistaa lisäaineiden lisäämistä tuotteissa. Nyt olemme olleet jo pitkään palaamassa ikään kuin takaisin lähtöpisteeseen, kertoo Snellmanin tuoteryhmäpäällikkö Johanna Salo.

– Haluamme tehdä mahdollisimman luonnollisia tuotteita. Olemme huomanneet, että yhä useampi kuluttaja arvostaa ruoan puhtautta.

Mitä kuluttajan kannattaa tehdä vähentääkseen lisäaineiden saantia?

– Helpoin tapa on vertailla tuoteselosteita pakkauksista. Lyhyt, helposti ymmärrettävä ainesosaluettelo on yleensä hyvä merkki.

Nitriitti vaikuttaa makuun

Salo korostaa, että lisäaine ei ole koskaan itseisarvo lihatuotteiden valmistuksessa.

– Lähtökohta on, että mitään sellaista lisäainetta ei käytetä, jota tuotteen ominaisuudet eivät vaadi.

Osa lisäaineista ei vaikuta elintarvikkeen makuun, mutta esimerkiksi nitriitti vaikuttaa paljon. Kun lisäaine poistetaan tutusta tuotteesta, sen ominaisuudet muuttuvat.

Salo toteaa, että monella kuluttajalla voi olla haasteita tottua lisäaineettomien tuotteiden uuteen makuun ja ulkonäköön. Ihmiset ovat tottuneet syömään tietynlaisia tuotteita.

– Usein on ennakko-odotuksia siitä, miltä esimerkiksi kinkkuleikkeleen tulee näyttää ja maistua.

Leikkele maistuisi ja näyttäisi enemmän joulukinkulta ilman nitriittiä.

All natural -tuotteet ovat täysin lisäaineettomia.­

Lisää lihaa tuotteisiin

Lisäaineiden poistaminen tuotteista on vaatinut tuhansia tunteja tuotekehitystä.

– Olemme nostaneet tuotteiden lihapitoisuuksia ja tehneet isoja muutoksia ennen kaikkea siihen, miten tuotteet valmistetaan, Salo kiteyttää.

Ensimmäiseksi vuonna 2009 Snellman poisti natriumglutamaatin kaikista tuotteistaan.

– Tämä onnistui laadukkailla raaka-aineilla, lihapitoisuutta lisäämällä ja oikeilla tuotantomenetelmillä.

Lisäaineen voisi korvata suolalla tai hiivauutteella, mutta Snellman ei ole lisännyt niitä tuotteisiinsa.

Seuraavaksi vuonna 2013 Snellman poisti ruokamakkaroistaan ja maksatuotteistaan teollisesti lisätyn fosfaatin. Lihassa on jo luonnostaan fosfaattia. Samaan aikaan yhtiö nosti grillimakkaroiden, nakkien ja lenkkien lihapitoisuutta.

– Myös tuorelihasta – paitsi joulukinkuista – poistettiin lisätty fosfaatti. Mahdollisuuksien mukaan olemme poistaneet tuotteista myös aromeita, vaikka ne eivät varsinaisesti olekaan lisäaineita. Suosimme aitoja mausteita.

Nykyään Snellmanin valikoimasta löytyy myös täysin lisäaineettomia All Natural -makkaroita.

– Nitriitin poistaminen onnistui muuttamalla tuotanto- ja kypsennystapoja, lisäämällä lihapitoisuutta sekä kehittämällä mausteseoksia.

Pakkausmerkinnät paljastavat

Jokaisen elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä on kerrottava käytetyt lisäaineet.

Valmistus- ja lisäaineet on mainittu ainesosaluettelossa painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Lisäaineet ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavan ryhmänimen lisäksi lisäaineen nimellä tai numerotunnuksella ja E-koodilla.

Merkintä voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

1. hapettumisenestoaine (askorbiinihappo) tai hapettumisenestoaine (E300)

2. säilöntäaine (nitriitti) tai säilöntäaine (E250)

E-kirjain numeron edessä merkitsee sitä, että Euroopan unioni on arvioinut lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Elintarvikkeiden valmistuksessa saa käyttää vain hyväksyttyjä lisäaineita. Lisäaineen on käytävä läpi turvallisuusarviointi, ennen kuin se hyväksytään käyttöön.

Arvioinnin perusteella määritetään aineen ADI (Acceptable Daily Intake) -arvo. Se tarkoittaa päivittäistä hyväksyttävää enimmäissaantia, jolle ihminen voi altistua periaatteessa joka päivä koko elämänsä ajan ilman terveydellisiä haittavaikutuksia.

Ruokavirasto kertoo verkkosivuillaan, että ADI-arvot pätevät niin aikuisille kuin lapsille. Käytännössä arvo voi ylittyä vain, jos nauttii yksittäistä lisäainepitoista elintarviketta suuria määriä kerralla tai jos niiden osuus ruokavaliosta kokonaisuudessaan on suuri.

Näitä lisäaineita Snellman on poistanut tai vähentänyt tuotteistaan:

  • Natriumglutamaatti (E621) on glutamiinihapon natriumsuola, jota käytetään arominvahventeena. Sillä pyritään voimistamaan tuotteen makua.

  • Fosfaatti (E450, E451). Fosfaateiksi kutsutaan fosforihapon eri suoloja. Fosfaattia käytetään makkaroissa usein veden sidontakyvyn lisäämiseksi ja tuotteen rakenteen parantamiseksi.

  • Nitriitti (E250). Nitriittiä käytetään yleisesti säilöntäaineena muun muassa makkaroissa ja leikkeleissä. Nitriitin poistaminen vaikuttaa niin tuotteen makuun, väriin kuin säilyvyyteen.

  • Askorbiinihappo (E300) on hapettumisenestoaine, joka on yleisesti käytössä silloin, kun nitriittiä käytetään. Se stabiloi lihan punaista väriä ja ehkäisee nitriitin hapettumista. Kansankielellä se on C-vitamiini, mutta hapettumisenestoaineena käytettynä sillä ei ole merkitystä vitamiinina.