MainosBomba.fi

Karjalaiset perinteet elävät Nurmeksessa – täällä matkailija kokee vieraanvaraisuuden ja lämmön

Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Nurmeksessa vierailijaa tervehditään ja kestitään ruoalla, jota tehdään suurella sydämellä.


26.11.2020 10:41

Mitä tulee mieleen karjalaisuudesta? Kenties toisten ihmisten huomioimista, tietoisuutta oman suvun juurista, uuniruokien tuoksua.

Karjalainen kulttuuri elää edelleen maakuntalaisten, maailmankansalaisten ja karjalaissiirtolaisten suvuissa.

– Karjalaisuus voi tarkoittaa karjalan kansaa tai itäsuomalaista identiteettiä. Pohjois-Karjalassa nautitaan myös karjalan kansan perinnöstä ja on hyvä aina muistaa, että asioilla on juurensa, Emmi Korkalainen sanoo.

Korkalainen on kotoisin Pohjois-Karjalassa sijaitsevasta Nurmeksesta, mutta työskentelee Helsingissä. Matka on pitkä, mutta Korkalainen reissaa Nurmeksessa säännöllisesti. Matkan tekee kuitenkin mielellään, sillä perillä pääsee nauttimaan karjalaisen heimon leppoisuudesta sekä paikallisen matkailun ainutlaatuisista helmistä.

– Karjalaiseen heimoon kuuluvan tunnistaa usein uteliaisuudesta. Ei ole tavatonta aloittaa keskustelua, vaikka ei toista niin tuntisikaan. Sitä on kotikonnuilta ikävä, Korkalainen sanoo.

Karjalanpiirakoita valmistamaan

Eräs tärkeimmistä karjalaisuuden perinnöistä on ruoka. Karjalaisen ruoan tekemiseen laitetaan aikaa ja vaivaa: hapatetaan, säilötään tai haudutellaan hiljalleen uunissa.

Piirakoita pyöritetään, ja tuloksena valmistuu vaikkapa karjalanpiirakkaa muistuttavia sultsinoita, joiden kuori on ruistaikinaa ja sisällä manna-, ohra- tai riisiryynejä. Eikä tietenkään pidä unohtaa karjalanpiirakoita.

Ruoan alkuperää kunnioitetaan. Tiedetään, mistä oma ruoka tulee. Siitä myös nautitaan täysin rinnoin –ruokapöydässä kipot ja kupit vaihtuvat vastaanottajilta toisille mukavan jutustelun lomassa.

Mihin Nurmeksessa kannattaisi suunnata, jos haluaa nauttia karjalaisesta ruokaperinteestä täysin siemauksin?

Emmi Korkalainen on oppinut tekemään karjalanpiirakoita Puukarin Pysäkin majatalon emännän ja kokin, Anni Korhosen opastamana.

– Mielestäni ohrapuurolla täytetty ja ruiskuoreen tehty piirakka on paras.

Piirakoiden lisäksi Puukarin Pysäkki tarjoaa muitakin herkkuja, jotka ammentavat karjalaisesta perinteestä, mutta joissa on kuitenkin myös ripaus modernia. Vierailijalle saatetaan tarjota vaikkapa villipestoa, luomusianlihamakkaroita ja karhunlihapaistia.

Myös Männikölän Pirtissä ja Laitalan Lomissa tarjotaan rakkaudella tehtyä, puhdasta lähiruokaa. Jos haluaa oppia perinteitä itsekin, kannattaa osallistua Männikkölän Pirtin karjalanpiirakkapajaan, joissa perehdytään pulikan pyöritykseen ja reunan rypytykseen –karjalanpiirakan teko on taitoa ja taidetta!

Sielu tuulettuu järvi- ja vaaramaisemissa

Luonto eri vuodenaikoineen on osa karjalaisen sielunmaisemaa. Nurmeksen ja Bomban aluetta reunustaa Suomen neljänneksi suurin järvi, Pielinen. Tunnin ajomatkan päässä Nurmeksesta on kolme kansallispuistoa, joihin voi tehdä päiväretkiä: kansallismaisemien Koli, harjujen ja tupasvillasoiden Tiilikkajärvi ja rotkojen Hiidenportti.

Emmi Korkalaisesta kotiseudun vaaramaisemat ovat kotoisia, eikä hän miellä menevänsä luontoon erikseen patikoimaan. Enemmänkin hän pistää kumisaappaat jalkaan ja menee yksinkertaisesti mehtään nautiskelemaan.

Korkalainen veisi vieraansa tunnelmoimaan reilun kuuden kilometrin pituiselle reitille, joka johtaa Ellun Kodalle. Talvella jäätyneitä vaaramaisemia ihastelemaan voi kulkea valaistua hiihtolatua pitkin. Myös Jurttivaaran laella on viehättävä kota ja tulipaikka odottamassa nokipannun käyttäjää. Talvella Jurttivaaran vaaran laelle pääsee esimerkiksi Bomba-Action –yrityksen järjestämän kelkkasafarin kyydissä.

Hyvä vaihtoehto Pohjois-Karjalan luonnosta nauttimiseen ja samalla stressin poistoon on Majatalosta majataloon –hiihtovaellus. Auringonpaiste ja lumihankien tuhannet timantit siivittävät vaelluksen 15-30 kilometrin päivämatkoja. Täydellisyyden sinetöi se, että päivän hiihdon jälkeen ei tarvitse kärvistellä kylmässä, vaan pääsee majatalon lämpöön ja katetun ruokapöydän äärelle.

Bomban alue on nähtävyys

Nurmes tunnetaan etenkin Bomban alueesta, joka tuo upeasti esille karjalaista rakennuskulttuuria. Rakentamisessa on hyödynnetty pitkiä, pyöreitä hirsipuita, jotka kestävät hyvin ajan hammasta. Karjalaiskylän hienoimpia rakennuksia on Bomban talo, joka on kopio vuonna 1855 Jegor Bombin rakennuttamasta talosta Venäjän Karjalan Suojärvellä.

Bomban kylässä voi tutustua esimerkiksi karjalan kansaan liittyviin näyttelyihin ja käsitöihin. Kuuleepa siellä puhuttavan karjalan kieltäkin.

Bomban karjalaiskylän pihapiirissä on lisäksi kylpylähotelli Break Sokos Hotel Bomba, joka on uusittu vuonna 2017.

– Bomba on nimenomaan matkailullisesti hieno, koska se tarjoaa nauttimista ja rentoutta. On tasokas kylpylä, josta on valoisa maisema järvelle. Sitten on karjalaiskylä, jonka kruununjalokivi on Bomban talo. Kylässä kohtaavat karjalan kansan kulttuuriperintö ja modernimpi pohjoiskarjalaisuus. Bomba ikään kuin tarjoaa konkreettisen tilan karjalaisuudelle sen kaikissa muodoissaan, Korkalainen kuvaa.

Kulttuurin lisäksi Break Sokos Hotel Bomban alueella riittää talvisia iloja. Villi Pohjola järjestää ohjelmaa ja vuokraa esimerkiksi fatbikeja. Kylpylähotellin lähellä voi myös harrastaa pulkalla laskua, luistelua ja potkukelkkailua. Hiihtoladut ja lumikenkäreitit lähtevät hotellin pihasta. Päivän kruunaa saunominen tietenkin karjalaisessa Kyly-saunassa.

Nurmeksen alueen matkailukohteet ovat varautuneet turvalliseen matkailuun koronaviruksen osalta. Noudatathan voimassa olevia suosituksia.

Koe karjalainen vieraanvaraisuus ainakin näissä paikoissa:

  • Bomban karjalaiskylä ja kylpylä. Miän laukka –puodissa voi perehtyä karjalan kieleen saloihin. Bomban talon kahvilasta saa Männikkölän pirtin sultsinoita, vatruskoita ja karjalanpiirakoita.

  • Puukarin Pysäkki. Majatalon ravintolan raaka-aineet ovat todellista lähiruokaa muun muassa omasta pihasta. Kotoisat huoneet ja isolla pirttipöydällä notkuvat herkut tekevät lomasta rentouttavan.

  • Männikkölän pirtti. Majatalolla on leipomo, jossa emäntä Ritva tekee suussa sulavia sultsinoita ja vatruskoita. Männikkölän Pirtti on yksi Majatalosta majataloon- hiihtovaelluksen levähdyspaikoista. Lähes sadan kilometrin pituinen hiihtolatu Puukarista Männikkölän Pirtille kulkee vaihtelevassa maastossa metsissä ja järven jäällä.