[Mainostaja: Visit Tampere] Tampereen joulu kirkastaa mielen – näillä vinkeillä koostat rentouttavan loman - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosVisit Tampere

Tampereen joulu kirkastaa mielen – näillä vinkeillä koostat rentouttavan loman

Tuli lunta tai ei, jouluinen Tampere on oiva matkakohde. Arkihuolensa voi heittää Suomen vanhimmassa yleisösaunassa tai herkuttelemalla tunnelmallisessa illallisravintolassa.


20.11.2020 13:21

Tampere tunnetaan muun muassa Näsinneulasta, mutta tämä voi olla monelle uutta tietoa: se on myös maailman saunapääkaupunki.

Saunapääkaupungin titteli on ansaittu, sillä Tampereella on yli 30 erilaista yleistä saunaa. Suomen vanhin yleinen sauna, Rajaportti, on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan. Saunakokemuksen siellä sanotaan olevan virkistys niin ruumiille kuin sielulle. Toisenlaisen elämyksen tarjoaa saunaravintola Kuuma, joka yhdistää gastronomian, pulahduksen Pyhäjärveen ja modernin savusaunan.

Saunapuhtaana kelpaa mennä ostoksille Tampereen joulutorille, joka on avoinna 4.12.-22.12. Joulutorilla voi nauttia glögiä ja hankkia lahjaksi käsityöläisten tekemiä koruja, käyttöesineitä ja leluja. Joulutori löytyy Keskustorilta Hämeenkadun varresta. Finlaysonin alueella sijaitsevalla Tallipihalla taas saattaa kuulla kauneimpia joululauluja, mutta myös joulukauppa Hohde ja kojut kädentaitajineen houkuttelevat lahjaostoksille.

Kulttuuria ja herkuttelua

Kun ostokset on tehty, kulttuuria janoavan on hyvä pistäytyä esimerkiksi Tampereen taidemuseossa tai Sara Hildénin taidemuseossa. Molemmat esittelevät näyttelyissään satavuotista Tampereen taiteilijaseuraa. Suosittu G-livelab tarjoaa kiinnostavan kattauksen elävää musiikkia.

Päivän kruunaa herkutteluhetki Tampereen erinomaisissa ravintoloissa. Vierailun arvoinen on esimerkiksi hiljattain avattu Lillan Kök, joka sijaitsee ihastuttavan boutique-hotelli Lillanin yhteydessä. Ravintola tarjoilee skandinaavisia makuja, ja erityisesti kotimaiset kasvikset pääsevät loistamaan. Ravintola Näsinneulasta on komeat näköalat, samoin ravintola Periscopesta näkee kaupungin ja Pyhäjärven ylle.

Tampereen keskustassa ei ole majoituksesta puutetta. Jää mietittäväksi, onko se sitten upouusi Marriot-hotelli, näköalojen Sokos Hotel Torni vai vanhan ajan taikaa huokuva Radisson Blu Grand Hotel Tammer.

Lapsiperheen joulu alkaa Koiramäestä

Koiramäki Särkänniemessä avaa ovensa jouluksi. Joulun tunnelmaan pääsee tonttukoulussa, jossa askarrellaan, lauletaan ja herkutellaan. Joulurannekkeella pääsee myös Akvaarioon ja Näsinneulaan. Paikat kannattaa varata etukäteen verkkokaupassa.

Toinen lasten suosikki ja Mauri Kunnaksen rakastettu satuhahmo on unissaan kävelevä Herra Hakkarainen. Alle tunnin ajomatkan päässä Sastamalassa on Herra Hakkaraisen talo, jossa näyttelyn pienet yksityiskohdat ovat kirjoista tuttuja. Tampereen keskustassa sijaitseva Muumimuseo puolestaan ei katso ikää, vaan sopii aivan kaikille. Se esittelee upeasti Tove Janssonin elämäntyötä ja taustaa, josta taiteilija ammensi tarinoitaan.

Ja onpa Tampereella museo, jonne lapsia ei tarvitse erikseen houkutella. Museokeskus Vapriikissa sijaitseva pelimuseo ilahduttaa aikuisiakin –matopeli, Commodore 64 ja flipperit herättävät nostalgisia tunteita.

Tampereella luonto on lähellä

Joulun välipäivinä tekee hyvää liikkua. Ulkoilla voi jo ihan Tampereen keskustan tuntumassa. Tammerkosken 2,6 kilometrin pituinen luontopolku mutkittelee koskien ja kaupunkiluonnon keskellä. Kintulammen retkeily- ja luonnonsuojelualue 20 kilometrin päässä Tampereelta tarjoaa opastettuja retkeilyreittejä ja nuotiopaikkoja, joissa tikkupulla kypsentyy sopivasti.

Maittavaa ruokaa lapsiperheille tarjoaa myös toinen näköalaravintola, ravintola Periscope, joka sijaitsee kaupungin uusimmassa ostoskeskuksessa Ratinassa. Jälkiruoalle voi pistäytyä Tampereen Vohvelikahvilassa, Kissakahvila Purnauskiksen asukkaat taas rakastavat rapsutuksia. Jos pörröiset kaverit innostavat, 3D Crush Caféssa loikkii pupuja.

Lapsiperheissä helppous on majoituksessa luksusta. Esimerkiksi Sokos Hotel Ilveksessä ja Scandic Tampere Cityssä on viihtyisiä huoneita.

Lisätietoja ja vinkkejä Tampereen lomasta löydät osoitteesta visittampere.fi.

Tampereen seudun matkailukohteet ovat varautuneet turvalliseen matkailuun monin tavoin, joten noudatathan voimassa olevia suosituksia. Lue myös Visit Tampereen tiedote koronavirustilanteesta.

Loma Tampereella

Käy myös näissä kohteissa lomallasi:

Tampereen seudulla:

  • Serlachius-museoihin pääsee bussilla suoraan Tampereen keskustasta. Taidemuseo Göstassa on vaihtuvia näyttelyitä ja Gustaf-museossa voi uppoutua tarinoiden maailmaan

  • Vaihmalan hovin tunnelmallinen joululounas