MainosPalveleva Kaukolämpö FinDHC ry

”Kaukolämpö vihertyy nyt kiihtyvällä tahdilla” – Tiesitkö jo nämä asiat oman talosi lämmitysmuodosta?

Suurin osa Suomen paikkakunnista hyödyntää lämmityksessä enimmäkseen uusiutuvaa energiaa ja hukkalämpöjä.


19.11.2020 10:17

Yhä useampi kuluttaja suosii vihreitä valintoja, mutta moni suomalainen tekee myös tietämättään ison ekoteon asumalla kaukolämmitetyssä kerros- tai pientalossa.

Kaukolämpö on ottanut viime vuosina ympäristöystävällisyydessä isoja askelia eteenpäin, sanoo Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toiminnanjohtaja Katja Kurki-Suonio.

– Kaukolämpö vihertyy nyt kiihtyvällä vauhdilla. Jo 70 prosentissa Suomen kunnista kaukolämpö tuotetaan enimmäkseen uusiutuvilla energiamuodoilla tai hukkalämmöillä, Kurki-Suonio toteaa.

Kyse on merkittävästä asiasta, sillä puolet maan asuin- ja palvelurakennuksista lämpenee kaukolämmöllä. Taajamissa sitä hyödynnetään lähes kaikissa kiinteistöissä.

Kurki-Suonio on huomannut, että monella suomalaisella on kaukolämmöstä vielä vanhentunut mielikuva runsaasti kivihiiltä ja öljyä käyttävänä toimialana.

– Mielikuvia vääristää myös se, että julkisuudessa puhutaan paljon kivihiilen korvaamisesta Helsingissä. Suurin osa maan kaukolämpöyhtiöistä ei ole sitä koskaan edes käyttänyt.

Isoja investointeja uusiutuvaan energiaan

FinDHC:n jäseniä ovat paikalliset kaukolämpöyhtiöt, jotka ovat tehneet viime vuosina isoja investointeja uusiutuvien energiamuotojen käytön lisäämiseen ja päästöjen vähentämiseen tuotannossa.

Esimerkiksi Imatralla kaukolämmöstä yli 98 prosenttia on uusiutuvaa energiaa, kun lämpölaitosten energialähde vaihdettiin maakaasusta bioenergiaan. Nyt kattiloissa hyödynnetään muun muassa lähiseudun metsäteollisuudelta yli jäävää puuhaketta ja kuorta sekä lämmöntalteenottoa savukaasuista.

– Muutkin kaukolämmön tuottajat tekevät koko ajan vastaavanlaisia investointeja eri puolilla maata, Kurki-Suonio huomauttaa.

Erilaisten hukkalämpöjen hyödyntäminen kaukolämmityksessä kasvaa vauhdilla.

Esimerkiksi Turun alueelle kaukolämpöä tuottavaan voimalaitokseen asennettiin savukaasupesuri, joka kerää piipun päästä talteen aiemmin harakoille menneen lämmön.

Talteen otettava lämpömäärä vastaa noin 600 kerrostalon lämmön kulutusta vuodessa.

Hukkalämmön hyödyntämisessä tehdään yhteistyötä myös paikallisten yritysten ja kuntien kanssa. Lämpöä voidaan kerätä talteen esimerkiksi teollisuuslaitoksista ja datakeskuksista. Myös jätevesistä ja rakennusten ilmanvaihdosta saadaan lämpöä talteen.

Lämpöpumppujen teknisen kehityksen ansiosta hukkalämpöjä saadaan hyödynnettyä entistä paremmin.

– Ilman kaukolämpöjärjestelmää ylijäämälämmöille pitäisi olla sopiva käyttökohde aivan vieressä, etteivät ne mene hukkaan. Kaukolämpöverkon avulla lämmöt voidaan siirtää asiakkaalle, jolloin niille löytyy aina käyttöä.

Asiakkaat hyötyvät uusista palveluista

Kaukolämmön energiatehokkuutta parantavat myös älykkäät ratkaisut, joilla tuotannon ja kaukolämpöverkostojen toimintaa voidaan ohjata entistä tehokkaammin. Digitaalisuus tuo myös asiakkaiden ulottuville uusia palveluja.

Esimerkiksi Hyvinkään Lämpövoima Oy perusti rakennusten sisäilmaolosuhteiden ja energiatehokkuuden optimoinnin työkaluksi Valvomopalvelun, joka tuo säästöjä rakennusten talotekniikan ylläpitoon. Samalla rakennusten käyttömukavuus paranee.

Kaukolämpöyhtiöt tarjoavat myös palveluja, jotka antavat taloyhtiöille arvokasta tietoa energian kulutuksesta ja kiinteistön lämmitysjärjestelmän kunnosta. Esimerkiksi patteriverkoston perussäätö on helppo tapa varmistaa mukavat asuinolot ja säästää selvää rahaa.

Tutustu FinDHC:n toimintaan täällä!