[Mainos: Glaxo Smith Kline] Tiesitkö? Tämä keino auttaa ehkäisemään flunssaa luonnollisesti - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosGlaxo Smith Kline

Tiesitkö? Tämä keino auttaa ehkäisemään flunssaa luonnollisesti

Kylmä vuodenaika laittaa vastustuskyvyn koville. Nenän terveys on tärkeää flunssan ennaltaehkäisyssä. Lue asiantuntijan neuvot.

Nenän terveys on tärkeää flunssan ennaltaehkäisyssä.­


25.9.2020 10:25

Nenä on varsinainen monitoimiuloke, josta kannattaa pitää huolta. Se lämmittää, puhdistaa ja kostuttaa ilmaa ennen sen kulkeutumista keuhkoihin. Limakalvojen ja värekarvojen avulla nenä toimii myös filtterin lailla suodattaen hengitysilmasta esimerkiksi pölyä ja muita epäpuhtauksia osallistuen näin myös hengitystieinfektioita aiheuttavien virusten torjuntaan.

Kun limakalvot kuivuvat tai ärtyvät, nenä menee tukkoon eikä toimi kunnolla. Haju- ja makuaisti kärsivät ja alttius infektioille saattaa nousta. Nenä voi karstoittua, ja karsta sekä kipu johtaa varsinkin lapsilla nenän kaiveluun. Tämä ei ole hygieenistä eikä muutenkaan tee hyvää, sillä nenän kaivaminen saattaa johtaa nenäverenvuotoon pintaverisuonten vaurioituessa.

Miten pitää nenä puhtaana ja toimintakuntoisena?

Haasteita sesongista toiseen

Optimaalisessa tilanteessa nenä puhdistuu luontaisesti itsestään, mutta toisinaan tilanne voi olla haasteellinen ja apua joudutaan etsimään apteekin hyllyltä.

– Suomessa esimerkiksi lämmityskausi tuo nenälle oman kiusansa, sanoo proviisori Silja Ketonen Turun Länsikeskuksen apteekista.

Sisäilmaa koneellisesti lämmitettäessä se muuttuu kuivemmaksi, mikä saa helposti myös nenän kuivahtamaan ja menemään tukkoon.

– Myös tietyillä lääkkeillä voi olla limakalvoja kuivattava vaikutus ja samaa vaivaa aiheuttaa myös ihan vain ikääntyminen, huomauttaa Ketonen.

Lämmityskauden lisäksi toinen viheliäinen sesonki on allergiakausi, jolloin riesana on siitepöly. Jo valmiiksi kuivahtanut nenä torjuu huonosti allergiaa aiheuttavia hiukkasia ja voi näin altistaa pahemmille oireille.

Syksyn flunssakausi näkyy lisääntyvinä asiakasmäärinä nenäsumuteosastolla. Ketonen kertoo monien asiakkaiden kyselevän nenän hoidosta hyvinkin tarkkaan.

– Luonnolliset ja lääkkeettömät vaihtoehdot nenän hoidossa kiinnostavat entistä enemmän, hän sanoo.

Ikivanhaa viisautta uudessa muodossa

Ketonen itse käyttää lääkkeetöntä ja luonnollista Otrivin Natural Aloe Vera -nenäsuihketta.

Lääkkeelliset, avaavat suihkeet ovat oiva apu akuuttiin tilanteeseen, mutta niitä ei saisi käyttää kymmentä vuorokautta pidempään.

Nenän hyvinvoinnin jatkuvaan ylläpitoon Ketonen suositteleekin nimenomaan luonnollisia vaihtoehtoja, kuten merisuolaliuosta.

– Nenähuuhtelu suolaliuoksella on ikivanha intialainen tapa, joskin joidenkin mielestä hieman vaivalloinen ja epämukavakin. Vastaavia hyötyjä voi saada esimerkiksi Otrivin Natural Aloe Vera -nenäsuihkeesta, Ketonen toteaa.

Tuotteen sisältämä merisuolaliuos kosteuttaa nenää ja myös puhdistaa kuivaa karstaa, kun taas aloe vera hoitaa limakalvoja – turvallisesti, vaikka ympäri vuoden jatkuvassa käytössä.

– Suola nenässä voi kuulostaa erikoiselta, mutta se todella toimii, sanoo Ketonen.

– Otrivin Natural Aloe Vera edesauttaa nenän normaalia toimintaa, joka on tärkeää vastustuskyvynkin kannalta.

Otrivin Natural Aloe Vera

Otrivin Natural Aloe Vera on luonnollinen, isotoninen merisuolaliuos, joka sisältää myös aloe veraa. Aloe veralla tiedetään olevan puhdistavia ja rauhoittavia ominaisuuksia.

Tuote on säilöntäaineeton ja sataprosenttisesti luonnollinen.

• Puhdistaa hellästi tukkoista nenää esimerkiksi vilustumisen tai allergiaoireiden yhteydessä.

• Rauhoittaa ärsyyntyneitä nenän käytäviä.

• Kosteuttaa nenän kuivia tai ärtyneitä limakalvoja.

• Ohentaa ja irrottaa nenän eritteitä sekä helpottaa niiden poistumista.

• Sopii nenän päivittäiseen puhdistamiseen.

CE-merkitty lääkinnällinen laite. Lue pakkausseloste. Tavaramerkit ovat GSK-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2020 GSK-konserni tai lisenssinhaltija. 09/2020, PM-FI-OTRI-20-00048