Tupakointi loppumassa Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Uskoisitko?

Uskoisitko, että vuonna 1920 Suomessa kulutettiin eniten savukkeita asukasta kohti maailmassa? Tupakkalain ansiosta savuttomuus on nykyään normi. Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja Kari Reijula uskoo, että Suomesta tulee savuton ja nikotiiniton vuoteen 2030 mennessä.

24.8.2020 7:00 | Päivitetty 21.8.2020 8:47

Kuvittele, että bussissa, kirjastossa tai toimistossa tupakoitaisiin. Joskus se oli arkipäivää. Nyt ravintolatkin ovat olleet savuttomia yli 10 vuotta. Tupakan hinta on noussut reippaasti tupakkaveron korotusten ansiosta, ja tupakoinnin haitoista kerrotaan askeissa karmivilla varoituskuvilla.

Miesten tupakoinnissa on tapahtunut valtava muutos, sillä sotien jälkeen 1940-luvulla peräti 76 prosenttia miehistä tupakoi. Naisten tupakointi oli huipussaan vuonna 2000, jolloin 23 prosenttia suomalaisnaisista tupakoi. Nykyään suomalaisista tupakoi päivittäin noin 12 prosenttia.

Ihmiset lopettavat tupakoinnin terveyden ja rahan takia

Hyvä kehitys on edistyksellisen tupakkapolitiikan ja sitä tukevien toimien ansiota. Ilman tupakkalakia meillä ei olisi esimerkiksi savuttomia julkisia tiloja, eikä tupakan ostamiseen olisi ikärajaa. Uusin tupakkalaki tuli voimaan vuonna 2016. Lain tavoitteena on, että tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö loppuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

"Tavoite on mahdollista saavuttaa, mutta tulevien kymmenen vuoden aikana on tehtävä paljon toimenpiteitä. Tupakoivat haluavat lopettaa, joten vieroituksen tuen pitää olla kaikkien saatavilla", sanoo Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja, professori Kari Reijula.

Reijulan mukaan vieroituksen tukea tulisi ohjata myös ammatillisiin oppilaitoksiin, jossa tupakoidaan huomattavasti enemmän kuin lukioissa. Näin kavennettaisiin koulutusryhmien välisiä terveyseroja.

Hinta vaikuttaa tupakkatuotteiden kulutukseen merkittävästi.

"Tutkimukset osoittavat, että nuorten ja vähän kouluttautuneiden tupakointiin voidaan parhaiten puuttua tupakkaverotusta nostamalla. Veron korotusten jatkaminen on siis erittäin tärkeää. Tupakkatuotteiden korkea hinta motivoi niiden käytön lopettamiseen."

Moni altistuu yhä tupakansavulle kotonaan

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmä on esittänyt, että tupakointi pitäisi voida kieltää taloyhtiöissä enemmistöpäätöksellä. Tällä hetkellä päätöksen on oltava yksimielinen. Käytännössä jo yksi tupakoiva taloyhtiön osakas voi estää savuttomuuden toteutumisen.

"Moni joutuu yhä hengittämään naapurin tupakansavua kodissaan. Tilanne on epäoikeudenmukainen rivi- ja kerrostaloissa, kun otetaan huomioon, että ravintolatkin ovat nykyään savuttomia. Tähän tarvitaan muutos", Reijula toteaa.

Savuton Suomi 2030-verkosto on luonut tietovisan savuttomuuden ja nikotiinittomuuden hyödyistä. Testaa tietosi tupakkapolitiikan edistymisestä Suomessa ja opi lisää:

Jos testi ei näy tai toimi laitteellasi, voi tehdä sen myös täällä.