MAINOS

MAINOS Autoliitto

5 syytä autoilla - mihin sinä tarvitset autoa?

Julkaistu:

Auto tehostaa ajankäyttöä ja antaa vapautta elämään. Kerro meille, mihin sinä tarvitset autoa - voit voittaa elektronisen pysäköintikiekon.


”Koulu- ja päiväkotimatkat ovat perheessämme viisi kilometriä vastakkaisiin suuntiin. Työpaikkamme eivät ole saman reitin varrella, ja autoa tarvitaan siirtymiin työn puolesta myös päivän aikana. Työaika ei jousta ja kaupoillekin on matkaa. Suunnittelemme ja keskitämme ajoja sekä hyödynnämme myös kimppakyytejä sekä julkisia lasten harrastuksissa, mutta päivät ovat silti pitkiä ja arki raskasta. Ilman autoa se olisi varmaan mahdotonta.”

Vastaus on yksi tuhansista, joita Autoliitto sai kysyessään taannoin, mihin suomalaiset autoa tarvitsevat. Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen tietää, että monelle perheelle juuri oma auto mahdollistaa sujuvan arjen.

”Varsinkin lapsiperheissä vuorokaudesta loppuu helposti tunnit kesken tai sitten pitää luopua jostain, jos yritetään ehtiä kaikkialle esimerkiksi bussilla”, hän toteaa.

Auto tasa-arvon mahdollistajana

Autoliitto huolehtii henkilöautoilun edunvalvonnasta ja liikkumisen vapauden toteutumisesta. Autoiluun kohdistuvat erilaiset verot sekä muut mahdolliset maksut, kuten tie- ja ruuhkamaksut huolestuttavat Tolvasta.

”Jokaisella tulisi olla mahdollisuus valita itselleen sopivin liikkumisen muoto, oli se sitten pyöräily, joukkoliikenne tai henkilöauto”, hän sanoo.

”Paitsi että auto tuo vapautta elämään, se on toisille ihan konkreettinen apuväline. Siitä ei saisi loputtomasti rangaista.”

”Käveleminen on minulle vaikeaa. Apuvälineinä minulla on kyynärsauvat, pyörätuoli, käsipyörä - ja automaattivaihteinen auto. Auto on mahdollistanut minulle yhdenvertaisuutta opiskelussa ja työelämässä. Käytän apunani nykyään myös käsihallintalaitteita.”

Joukkoliikenne ei ratkaise kaikkea

Maaseudulla autoilu usein ymmärretään pitkien välimatkojen vuoksi, mutta monen mielestä kaupunkilaisten tulisi luopua autoistaan ja suosia joukkoliikennettä. Suomessa on kuitenkin ainoastaan pieniä alueita, joilla sen kattavuus on aukoton.

”Kaupungit ovat loppujen lopuksi usein harvaan rakennettuja”, huomauttaa Tolvanen.

”Parhaimmillaan joukkoliikenne on erinomainen vaihtoehto ja sitä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää, mutta harvoin se pystyy jokaista saumattomasti palvelemaan. Kaikille se ei myöskään syystä tai toisesta sovi.”

Kolmen pienen lapsen kanssa julkisilla liikkuminen ei ole välttämättä sujuvaa. Viisihenkisenä, turvaistuimia tarvitsevana perheenä olemme usein jääneet myös esimerkiksi ilman taksikyytiä sillä sopivaa autoa on vaikea saada edes etukäteen tilaamalla.”

”En kykene käyttämään julkista liikennettä koska niissä on liian paljon tuoksuja, eläinten karvoja sekä hajuja. Ilman omaa autoa en kykenisi liikkumaan missään.”

Puhtaan omatunnon autoilua

Yleinen syy autoiluun on työssäkäynti. Kaupunkiseudut laajenevat ja työmatkat pidentyvät. Työ saattaa vaatia hälytysvalmiutta tai vuorot sijoittua hankalaan vuorokaudenaikaan.

”Lähtiessäni töihin on niin aikaista, ettei linja-auto vielä kulje – se kulkee vasta, kun olen työpaikalleni päässyt linja-auton hakemaan ja ajanut ottamaan aamun ensimmäisiä matkustajia kyytiin.”

Vaikka työ on tärkeä osa elämää ja autoilu tästäkin syystä oman arjen kannalta paras ratkaisu, moni potee siitä silti syyllisyyttä. Sitä voi kuitenkin monin tavoin vähentää.

”Ajamista voi suunnitella etukäteen ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntää esimerkiksi kimppakyytejä tai yhteiskäyttöautoja”, Tolvanen luettelee.

”Tulevaisuudessa autot tulevat olemaan entistä ympäristöystävällisempiä ja juuri nyt puhutaan paljon päästövähennyksistä. On meidän kaikkien etu, että autoilun päästöjä pyritään vähentämään.”

Kerro meille, mihin sinä tarvitset autoa? Arvomme kaikkien vastaajien kesken 5 Park Lite -pysäköintikiekkoa. Yhden palkinnon arvo on noin 30 euroa.

Park Lite -pysäköintikiekko

Helppokäyttöinen elektroninen parkkikiekko näyttää pysäköinnin tapahtuma-ajan automaattisesti, joten kuljettajan ei tarvitse muistaa asettaa kiekkoa näyttämään oikeaa aikaa. Kiekko kiinnitetään tarroilla tuulilasiin. Kytkettävissä ilmainen älypuhelinsovellus, joka mm. muistuttaa pysäköintiajan loppumisesta.

HUOM.Vastauksia voidaan käyttää Autoliiton markkinoinnissa (nimettöminä).

Lue arvonnan säännöt täältä!

Autoliiton jäsen säästää rahaa

Varsinainen jäsenyys sisältää kaikki Autoliiton jäsenedut, jotka tekevät autoilusta helpompaa ja säästävät kustannuksia, Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi se mahdollistaa edunvalvontatyön, jolla edistetään autoilijoille tärkeitä asioita Suomessa.


Plus-jäsenyys sisältää Varsinaisen jäsenyyden etujen lisäksi Autoliiton kattavan matkanjatkamispalvelun, josta saa avun tai sijaisauton milloin ja minne tahansa. Avun saa lisäksi myös muulla kuin omalla autolla, kuskina tai matkustajana. Helpotuksen lisäksi voit säästää paljon rahaa!


Lue lisää Autoliiton jäseneduista täältä!
MAINOS Autoliitto

MAINOS