MAINOS

MAINOS Haugen-Gruppen Oy

Oletko testannut? Laadukkaat oliivit ovat oiva makupari tomaattisille ruoille – sopivat myös retkievääksi

Julkaistu:

Kreikassa on viljelty oliiveja jo tuhansia vuosia, sillä maaperä ja ilmasto ovat siellä siihen suotuisat. Pitkät perinteet oliivien viljelyssä tarkoittavat, että kreikkalaiset ovat erityisen tarkkoja oliiviensa laadusta. Tästä syystä he suosivat erityisesti Kalamata-lajiketta.
Kreikkalaiset syövät oliiveja paljon ihan sellaisenaan, mutta oliivit ovat myös tärkeä osa paikallista meze-ruokailua, jossa perheen ja ystävien kesken kokoonnutaan pöydän ääreen syömään suolaisia suupaloja seurustelun lomassa. Kreikkalaiset suosivat erityisesti Kalamata-lajiketta, jota kasvaa vain Kreikassa. Nämä arvostetut oliivit kypsyvät puussa kaksi kuukautta muita oliiveja pidempään. Saavuttaessaan täyden kypsyytensä puussa oliivit muuttuvat rakenteeltaan pehmeiksi. Silloin ne saavat myös tyypillisen mustanlilan värinsä.


Kansainvälisesti palkitut Gaean vihreät ja tummat oliivit sopivat myös suomalaiseen makuun. Nämä mehukkaat oliivit poimitaan aina käsin parhaista kreikkalaisista oliivipuista. Herkullisia oliivivaihtoehtoja on saatavissa perinteisten lasipurkkien lisäksi kätevissä uudelleensuljettavissa pusseissa, joissa oliivit pysyvät tuoreina ilman turhaa nestettä.

Näppärästi pakattu herkku sopii moneen ruokaan

Käsin poimitut pussioliivit marinoidaan heti sadonkorjuun jälkeen. Tämän jälkeen ne pakataan uudelleensuljettaviin pusseihin lisäämättä ylimääräistä nestettä tai säilöntä- ja väriaineita. Tästä syystä Kalamata-oliivit eivät ole tasaisen mustia. Jopa sitruunahappo on korvattu sitruunamehulla luonnollisuuden takaamiseksi! Ainutlaatuisen menetelmän ansiosta oliivit säilyttävät tuoreutensa. Pussi on myös ympäristöystävällisempi pakkaustapa verrattuna perinteiseen lasipurkkiin.

Gaean pussioliivit mahdollistavat kätevän tavan nauttia laadukkaista oliiveista vaikka kesäretkellä. Kevyet, uudelleensuljettavat pakkaukset vähentävät piknikrepun painoa, koska niissä ei ole säilöntälientä. Pussioliiveissa on kolme erilaista marinadivaihtoehtoa: basilika-sitruuna, oregano-sitruuna ja chili-mustapippuri sekä kaksi luomuvaihtoehtoa. Lasipurkeissa olevaan Gaea-valikoimaan kuuluvat myös käsin täytetyt oliivit, joiden sisällä on tahnan sijasta esimerkiksi valkosipulia kokonaisina paloina.


Hienostunut maku tulee parhaiten esiin sellaisenaan naposteltuina, mutta oliivit antavat mukavan ekstramausteen esimerkiksi salaattiannoksille. Oliivit sopivat myös loistavasti etenkin tomaattisiin ruokiin. Kesäisissä grillijuhlissa oliivit kruunaavat paahdetut vihannekset.

Gaea tuottaa oliivien lisäksi hienolaatuisia ekstra-neitsytoliiviöljyjä, joiden maku ja aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa sellaisenaan esimerkiksi leivän kanssa, salaateissa tai pirskoteltuna grillatulle lihalle tai kalalle. Näitä öljyjä kannattaa rohkeasti kokeilla myös uudenlaisin tavoin, esimerkiksi keitoissa. Toinen hyvä vinkki on lisätä oliiviöljyä mukaan seuraavalla kerralla kun leivot sämpylä- tai leipätaikinaa.

Näin tunnistat laadukkaan oliiviöljyn

· Laadukkaan oliiviöljyn löytämiseen kannattaa panostaa, sillä se on keittiön parhaita perusraaka-aineita. Makuun ja tuoksuun vaikuttavat oliivilajike, kypsyysaste, maaperä ja ilmasto. Kokeilemalla ja vertailemalla ekstra-neitsytoliiviöljyjä löytää oman makusuosikkinsa.

· Ensiluokkaisessa oliiviöljyssä maut ovat tasapainossa, tuoksussa on hedelmäisyyttä sekä tuoreiden oliivien ja oliivipuiden lehtien tuntua. Maistaessa pitäisi tuntea pippurisuutta ja pientä poltetta kurkun takaosassa. Suun yläosassa ja kielessä tuntuma taas on miellyttävän karvas.

· Oliiviöljyä ei turhaan suositella ruokavalion rasvan lähteeksi, sillä siinä on paljon tyydyttymättömiä rasvahappoja. Gaea extra virgin -oliiviöljyt valmistetaan 24 tunnin sisällä sadonkorjuusta, jolloin saadaan aikaan ensiluokkainen maku ja alhainen vapaiden rasvahappojen määrä. Gaea-oliiviöljyt ovat täysin luonnollisia, lisä- ja säilöntäaineettomia.

· Oliiviöljyä suositellaan säilytettäväksi huoneenlämmössä, sillä alle seitsemän asteen lämpötilassa öljy alkaa samentua. Se kuitenkin palaa takaisin juoksevaan muotoonsa huoneenlämpöön siirrettäessä, eikä sameutuminen vaikuta öljyn ominaisuuksiin tai laatuun. Lisäksi öljy tulisi säilyttää valolta suojatussa paikassa. Tumma lasipullo suojaakin öljyä valolta ja hapettumiselta.

Tutustu Gaean laadukkaisiin oliiveihin ja oliiviöljyihin täällä!
MAINOS Haugen-Gruppen Oy

MAINOS