MAINOS

MAINOS Biocodex

Turvotusta ja kipua vatsassa? Syy voi olla yleinen mutta vaiettu vaiva

Julkaistu:

Tunnista oireet ja arvioi elintapasi. Vatsan hyvinvointia voi parantaa monella tapaa, ja kokeilu kannattaa.


Vatsa on pinkeä ja kipuilee arvaamattomasti. Vessakäynneillä ei tiedä mitä odottaa – välillä helpotus on työn ja tuskan takana, välillä vatsa tuntuu toimivan liiankin hyvin.

Kun esimerkiksi näitä ongelmia lähdetään selvittämään, syyksi voi paljastua IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä (irritable bowel syndrome).

– Turvotus ja ilmavaivat sekä niihin liittyvä kipu ovat vaivan yleisin oire, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja kirjailija Leena Putkonen.

Oireiluna voi esiintyä myös ylävatsavaivoja, pahoinvointia, röyhtäilyä sekä närästystä. Hädässä voi olla myös kehon toinen pää, sillä suolistoa ja aivoja yhdistävä hermoverkko saattaa kärsiä välittäjäaineiden ja hormonien toimintahäiriöstä. Tämän arvellaan aiheuttavan psyykkisiä oireita.

– Ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta esiintyy usein juuri tämän oireyhtymän yhteydessä, Putkonen kertoo.

Elinoloilla on iso merkitys

Suolistovaivat ovat viime vuosina lisääntyneet, ja IBS onkin yllättävän yleinen: arvioiden mukaan siitä kärsii 10–15 prosenttia väestöstä.

– Uskon, että kasvaneella stressillä on osuutta asiaan. Perimäkin saattaa vaikuttaa, mutta nykytiedon valossa elinoloilla on isompi merkitys, Putkonen sanoo.

Vaivalle altistavat myös tulehdusten jälkitilat tai muutokset suoliston bakteerikannassa. Esimerkiksi salmonellatartunta voi laukaista tuskallisten vaivojen kierteen. Oireyhtymä on kuitenkin usein monen tekijän summa.

– Muiden tekijöiden lisäksi kuituköyhä ruokavalio, istumatyö ja kiristävät vaatteet voivat laukaista ja lisätä oireilua, luettelee Putkonen.

Aktiivista palautumista ja probiootteja

Koska vaikuttavia tekijöitä on useita, saatetaan hoito kokea työläänä. Putkonen kuitenkin näkee tilanteessa mahdollisuuksia.

– Sen sijaan, että oltaisiin yhden parannuskeinon varassa, on monta tapaa kohentaa vointia, hän muotoilee.

Alkuun Putkonen kehottaa tarkastelemaan elämän kokonaiskuormitusta ja lisäämään aktiivista palautumista. Tällaista on esimerkiksi harrastus, joka irrottaa arjesta mutta jossa ei muodostu suorituspaineita.

– Kasvis- ja kuitupainotteinen ruokavalio on tärkeä asia. Myös erityisruokavalioita voidaan kokeilla, kertoo Putkonen.

Myös probiootit voivat auttaa suoliston hyvinvoinnissa. Alflorex ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon -valmiste on probioottivalmiste, jonka on kliinisissä tutkimuksissa osoitettu helpottavan ärtyvän suolen oireyhtymään liittyviä vaivoja. Näitä vaivoja ovat esimerkiksi turvotus, kipu sekä ilmavaivat, ripuli ja ummetus.

Alflorex-valmiste sisältää eläviä mikrobeja, jotka tasapainottavat suoliston omaa bakteerikantaa ja muodostavat suoliston seinämille ikään kuin suojaavan kalvon.

IBS on kiitollinen hoidettava, sillä kun toimeen tarttuu, oireet voivat helpottaa nopeastikin. Parhaimmillaan eron huomaa Putkosen mukaan jopa päivissä tai muutamissa viikoissa.

– Mutta jos oireilu jatkuu useamman kuukauden eikä itsehoito tuo helpotusta, niin sitten toki kannattaa jo tavata lääkäri.

Alflorex – ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon

Valmisteen on osoitettu vähentävän IBS:n oireita kuten:
  • vatsan turvotusta ja ilmavaivoja
  • vatsakipua
  • ripulia ja ummetusta.
Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että valmisteen mikrobit ovat elossa saapuessaan suolistoon, missä ainutlaatuinen 35624® -kanta sitoutuu suoliston seinämään ja muodostaa sen pintaan rauhoittavan kalvon.

Parhaan tuloksen saa, kun käyttää alflorex® -valmistetta ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon vähintään neljän viikon ajan. Tuote on helppokäyttöinen, sillä vain yksi kapseli päivässä riittää.

Lue lisää

03/2020_ 66926743

Alflorex® ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Tutustu käyttöohjeeseen. Alflorex 35624 ja 35624 ovat rekisteröityjä tavaramerkkejä, jotka omistaa PrecisionBiotics Ltd., osana Alimentary Health groupia.
MAINOS Biocodex

MAINOS