MAINOS

MAINOS Electrolux

Kodinkoneilla voi olla iso rooli ruokahävikin torjunnassa – näin vähennät jätteen määrää!

Julkaistu:

Vanhentunut kermaviilipurkki, nuupahtanut ruukkusalaatti ja mikrossa kumiseksi mennyt eilinen ruoka. Lue vinkit, miten voit vähentää omaa ruokahävikkiäsi.
Suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin peräti 23 kilon verran vuoden aikana. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä ja verottaa myös kuluttajan kukkaroa.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan hävikki keventää jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 eurolla vuodessa.

Ruokahävikkiä voi vähentää ennakoimalla ruoan kulutusta ja ostamalla sitä vain tarpeeseen. Mutta myös kodinkoneilla voi olla yllättävän iso rooli ruokahävikin torjumisessa.

– Electroluxin keittiömallistoon kuuluu esimerkiksi jääkaappeja, joiden avulla elintarvikkeiden säilymisaikaa voidaan pidentää, sanoo Electroluxin koulutuspäällikkö Johan Liljeström.

Elintarvikkeiden säilytyksessä tärkeää on nopea viilennys, jolloin ruokaan ei pääse syntymään haitallisia mikrobeja. Monessa Electroluxin mallissa onkin erillinen kylmäosa, jossa herkästi pilaantuvat elintarvikkeet kannattaa säilyttää.

Sipuli voi säilyä jopa viisi kuukautta

– Riittävä kylmyys ja kosteus ovat jääkaapissa todella tärkeitä asioita. Harva asiakas osaa enää nykyään kysyä peruskysymyksiä, koska oletetaan, että ruoka säilyy hyvänä kaapissa kuin kaapissa.

Joissakin Electroluxin malleissa on erillinen 75-litrainen NaturaFresh-osasto, jossa sipuli voi säilyä jopa viisi kuukautta, porkkanat ja yrtit kuukauden ja jäävuorisalaatti kolme viikkoa.

Jääkaapin syövereihin katoaa usein vanhaksi meneviä kermaviilipurkkeja ja juustoraastepusseja, mutta Electroluxin uutuusmalleissa on runsaasti näppäriä lokerikkoja ja hyllyjä, joiden avulla elintarvikkeet pysyvät hyvässä järjestyksessä. Pilaantunutta ruokaa löytyy yllättävän paljon myös pakastimesta.

Kiinnitä huomiota jo valmistusvaiheessa

– Yksi tyypillinen virhe ruokia pakastaessa on se, että laitetaan tuoretavarat vaikka jäätelöpurkin viereen. Ja sitten ihmetellään, että juuri ostettu jäätelö on muuttunut ihan kellertäväksi, eli se on sulanut ja mennyt pilalle.

Pakastinta kannattaa täyttää alhaalta ylöspäin ja aina niin, että sijoittaa tuoretavarat omalle hyllylleen, etteivät ne laske pakastimen lämpötilaa.

– Tyypillisesti kesän jälkeen marjoja pakastaessa koko pakastimen lämpötila romahtaa ja pakkasessa jo olevat elintarvikkeet saattavat altistua pilaantumiselle, Liljeström sanoo.

Kun säilytys on tehty oikein, kannattaa vielä kiinnittää huomiota myös ruoan valmistusmenetelmään.

Höyryuunien suosio kasvaa ja höyrytysohjelman avulla voikin valmistaa ennen kaikkea terveellistä ja maukasta ruokaa. Ruoan uudelleen lämmitys höyryuunissa ei tuhoa vitamiineja ja pitää ruoan mehukkaana.

– Kun itse aloin valmistaa ruokaa höyryuunilla kolmisen vuotta sitten, perheemme eines- ja pikaruokien käyttö väheni merkittävästi, sanoo Liljeström.

Electroluxin SteamPro-uuni on sekä tavallinen uuni että höyryuuni, ja sillä voi valmistaa muun muassa kasvikset, laatikot, lihat ja kalat vaivattomasti, terveellisesti ja maukkaasti.

Helpot tavat torjua hävikkiä omassa keittiössä:
  • Tarkista jääkaapin sisältö ennen kauppareissua ja suunnittele ostoslista sen mukaan.
  • Osta mahdollisimman tuoretta ruokaa.
  • Etsi reseptejä, joissa voi hyödyntää tähteitä ja ylikypsiä hedelmiä. Tummuneet banaanit kannattaa pakastaa smoothieta varten ja perunankuorista syntyy uunissa maukkaita sipsejä.
  • Älä tuijota sokeasti parasta ennen -päivämäärää. Moni tuote säilyy oikein säilytettynä pidempään.
  • Pidä kirjaa ruokahävikistä!

Optimaalinen jääkaappi ruoan säilytykseen!

Täysintegroitavassa jääkaappissa ERC3195AOW on optimaaliset olosuhteet ruoansäilytykseen, jonka kruunaa kaapin alaosan ainutlaatuinen NaturaFresh-osasto.

NaturaFresh-osasto. NaturaFresh-osasto on suunniteltu säilyttämään ruoka tuoreena jopa kolme kertaa perinteistä pidempään. Jääkaapin alaosassa sijaitsevassa erillisessä 75 litran osastossa on oma lämpötilan säätö sekä erillinen kosteuden säätö ihanteellisten olosuhteiden aikaansaamiseksi.

TasteGuard-aktiivihiilisuodatin poistaa jääkaapin hajut. Jääkaappi säilyy raikkaan tuoksuisena TasteGuard-aktiivihiilisuodattimen ansiosta. Suodatin neutralisoi voimakkaat hajut ja ehkäisee elintarvikkeiden hajujen sekoittumista.

Helppo hallita elektronisilla kosketuspainikkeilla. Jääkaapin lämpötilan voi säätää näytöstä asteen tarkkuudella. Myös NaturaFresh-osastolle on oma 5-asteinen lämpötilasäädin. Muita ominaisuuksia ovat esim. hälytysajastin (esim. juomien pikaviilennykseen), Coolmatic-pikaviilennys sekä Longfresh-toiminto.


Tutustu Electroluxin tuotteisiin!
MAINOS Electrolux

MAINOS