Onko vastuullista tonnikalaa olemassa? Tiedä nämä faktat tonnikalasta ja herkuttele hyvillä mielin - Mainos - Ilta-Sanomat
MainosJohn West

Onko vastuullista tonnikalaa olemassa? Tiedä nämä faktat tonnikalasta ja herkuttele hyvillä mielin

Luotettava sertifikaatti on ainoa tapa varmistua tonnikalan alkuperästä – silti vain noin kuusi prosenttia Suomessa myydystä tonnikalasta on vastuulliseksi sertifioitua.


14.1.2020 10:10

"Ehdottomasti on," sanoo MSC:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Johanna Vepsä. Hän kuitenkin myöntää, että tonnikalan maine on menneinä vuosina kokenut kovia.

"Kun yksi tonnikalalaji on ahdingossa, se helposti heijastetaan kaikkiin lajeihin. Harva kuluttaja ymmärtää, että vaikka sinievä- tai isosilmätonnikala ovatkin paikoitellen vaarassa, niin esimerkiksi boniittia ja valko- tai keltaevätonnikalaa voidaan silti kalastaa vastuullisesti," Vepsä toteaa.

Vastuullisen tonnikalan tunnistaa sertifikaatista

Jotta tonnikalan voi luokitella vastuulliseksi, sen on oltava todistettavasti peräisin kestävästä kalakannasta ja pyydetty tavalla, joka minimoi haitalliset ympäristövaikutukset.

Kaupan tonnikalahyllyllä vastuullisen tonnikalan tunnistaa sinisestä, kalankuvalla varustetusta MSC-merkistä, jota ylläpitää Marine Stewardship Council. Voittoa tavoittelemattoman järjestön päämääränä on vähentää ylikalastusta sekä luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä, ja lopettaa laiton ja sääntelemätön liikakalastus, joka on koitunut monen kalalajin tuhoksi.

"Toimintamme perustuu tieteelliseen näyttöön. Tutkimme tarkkaan, mikä kalakannan kehitys on ollut, ja onko se kestävällä tasolla eli jääkö mereen tarpeeksi kalaa, jotta kalakanta pystyy uusiutumaan loputtomasti," Vepsä selittää.

MSC arvioi kalakantoja aina kokonaisuutena, joten myös ryöstökalastuksesta aiheutuvat muutokset vaikuttavat sertifikaatteihin – jos jonkun kalakannan tilanne syystä tai toisesta muuttuu, sen sertifikaatti pidätetään ja kalastukselta vaaditaan korjaavia toimenpiteitä.

Yksi tonnikalaan liitettävistä haasteista on, että hallitsemattoman kalastuksen mukana tulee sivusaalista, sillä isot kalat uivat kerroksittain muiden lajien kanssa. MSC-sertifioidut tuottajat pyrkivätkin toiminnallaan minimoimaan sivusaaliin ja sitoutuvat suojelemaan uhanalaisia lajeja ja esimerkiksi delfiinejä. Kalastusalusten toiminta pystytään todentamaan raportoinnin ja video- sekä satelliittilaitteiden avulla ja kalastusvälineiden digitaalinen valvontakin on jo hyvin kehittynyttä.

Kalatuottajat tekevät yhteistyötä eri viranomaisten ja järjestöjen kanssa kehittääkseen alan ympäristönäkökohtia. Esimerkiksi kalasäilykevalmistaja John West omistaa oman kalastuslaivastonsa varmistaakseen tuotantoketjun jäljitettävyyden. Yrityksen tuotepakkauksiin on merkitty sen sisältämän lajin lisäksi pyyntialue, -alus ja -aika, tuotantoketjun läpinäkyvyyden mahdollistamiseksi. Tuotteissa käytetty kala on aina kalastettu delfiinejä vahingoittamatta.

Vastuullisesti pyydetyn tonnikalan tunnistaa tästä MSC:n merkistä etiketissä.­

Sertifioidun tonnikalan ostaminen on kannanotto vastuullisen kalastamisen puolesta

Kuluttajalle sertifioitu tonnikala on helppo tapa tehdä vastuullinen valinta, mutta tuottajille sertifikaatin saaminen tietää lisätöitä ja -investointeja. Miksi yritykset sitten lähtevät mukaan sertifiointijärjestelmään?

"Tonnikalakin on markkinatalouden alaista; jos kuluttajat lakkaavat ostamasta sertifioimatonta kalaa ja vaativat sertifioitua, silloin tarjonta lisääntyy," Vepsä selittää.

Hänen mukaansa paras tapa ottaa kantaa tonnikalan liikakalastukseen onkin ostaa sertifioituja tuotteita. Maailmanlaajuisesti noin 29% tonnikalan pyynnistä on MSC-ohjelman piirissä. Suomessa vain noin 6% myydyistä tonnikalasäilykkeistä on sertifioitua.

"Suomessa ei olla vielä ihan herätty siihen, että sertifiointi on asia, johon pitää kiinnittää huomiota. Jos haluaa vaikuttaa tonnikalan kestävään kalastukseen, kannattaa syödä sertifioitua tonnikalaa. Silloin kannustaa yrityksiä, jotka tekevät asiat oikein," tiivistää Vepsä.

John West – Parempien kalajuttujen puolesta

• John West on vuonna 1857 perustettu kalasäilykevalmistaja.

• John West on tuonut Suomen markkinoille kaksi MSC-sertifioitua uutuustuotetta: tonnikalapalan vedessä sekä tonnikalapalan auringonkukkaöljyssä.

• Marine Stewardship Council (MSC) on maailman johtava luonnonvaraisen kalan sertifiointijärjestelmä. Sininen MSC-kalamerkki tuotteen kyljessä kertoo, että kyseinen kala on pyydetty vastuullisesti.

• MSC:n sertifikaatti täyttää YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:n globaalit standardit, joiden yksi tavoitteista on säilyttää meret ja merten tarjoamat luonnonvarat sekä edistää niiden kestävää käyttöä.