MAINOS

MAINOS Kookenkä

Talvi tulee, oletko valmis? Näin valitset oikeanlaiset pitopohjakengät liukkaisiin keleihin

Julkaistu:

Nastat vai pitopohjat? Suomen vaativiin keleihin suunnitellut talvikengät pienentävät liukastumisriskiä ja tekevät talviliikkumisesta miellyttävämpää.
Suomen talviolosuhteet ovat haastavat ja keskimääräistä liukkaammat; välillä sataa vettä, seuraavana päivänä pakkanen jäädyttää kadut, jonka jälkeen koittavat loskakelit. Uusia talvijalkineita hankkiessa kannattaakin kiinnittää erityishuomiota kengänpohjaan, sillä oikeanlainen pito pienentää liukastumisriskiä huomattavasti.

Markkinoilla on nykyaikaisten pitopohjakenkien lisäksi nastapohjaisia talvikenkiä – oleellista on uusia jalkineita valitessa miettiä, missä aikoo niillä liikkua. "Nyrkkisääntönä voi pitää, että pitopohjainen kenkä on monikäyttöinen yleiskenkä, joka sopii arkikäyttöön, lenkkipolulle ja pulkkamäkeen", kertoo Merrellin avainasiakaspäällikkö Chistian Larsson. Amerikkalaisen Merrellin Vibram Arctic Grip -pitopohjat valmistetaan kahdesta erilaisesta kumiseoksesta, jotka antavat hyvän pidon jopa jäisellä vesikelillä.


Kotimaisen kenkävalmistajan Pomarin myyntipäällikkö Matti Noponen vertaa pitopohjia talvirenkaisiin. "Ei ole sattumaa, että autonrenkaat valmistetaan kumista. Pitopohjien idea on sama: mitä pehmeämpää kumi on, sitä parempi pito", hän kertoo. Pomarin pitopohjakengissä pehmeästä kumista valmistettu korotettu pitoalue on sijoitettu kengän keskialueelle. Kengän ulkoreunan kovempi kumi parantaa kulutuskestävyyttä ja pohjan syvät uritukset edesauttavat pitoa, sillä ne ohjaavat veden ja lumen pois kengän alta.


Älynastat alle

Jos aikoo liikkua talvella maastossa tai jäiselle alustalla, on turvallisinta valita nastapohjainen talvikenkä, joka pureutuu kiinni alustaan ja sopii siksi myös ääriolosuhteisiin. Monien pelkona on, että nastakengät tuntuvat kaupunkiympäristössä kömpelöiltä, mutta Noponen vakuuttaa, että nykyaikaiset nastakengät osaavat mukautua alustaan, eikä niitä tarvitse riisua edes sisätiloissa.


"Pomar Spike+ -nastapohjallisten kenkien nastoja kutsutaan myös älynastoiksi, sillä ne liikkuvat, taipuvat ja kovalla alustalla painuvat sisään. Nastapohjan pito ylittää tuplasti arvon, jota Työterveyslaitoksessa pidetään minimipitona turvalliselle jalkineelle", Noponen kertoo.

Paras vaihtoehto on hankkia kahdet kengät: yhdet jokapäiväiseen käyttöön ja toiset erityisen liukkaalle kelille. Talvikenkäkin vaatii lepoa, jotta se palautuu ja kuivuu kunnolla ja siksikin on hyvä omistaa useammat talvikengät.


Talvikenkiä ostettaessa on hyvä ostaa tarpeeksi suuri koko. Ulkoilukäyttöön tarkoitetuissa kengissä tulee olla 0,5-1cm tilaa kengän kärjessä, jotta askel mahtuu rullaamaan ilman, että varvas osuu kengänkärkeen. Laadukkaissa talvijalkineissa on vuori ja talvioloihin sopiva pohjallinen, mutta lisälämmittävyyttä saa irtopohjallisella.

Merrell- ja Pomar-kengät ovat saatavilla Kookenkä-myymälöistä ja -verkkokaupasta:

» Pomar Reki-huopakenkä
» Pomar Kide-solkinikkurit
» Pomar mustat Pino-nastanilkkurit
» Merrell Thermo Freeze Mid WP-talvikenkä
» Miesten Merrell Ontario Thermo Mid Wtpf -talvikenkä


Lue myös: Paksuja pohjia ja raikkaita klassikkopäivityksiä – nilkkurimuodissa yhdistyvät tyyli ja laadukkuus

Ota kantaa

Onko sinulla pitopohjakengät?

Kyllä 52% Ei 36% Aion hankkia 12%
Ääniä yhteensä 4080
MAINOS Kookenkä

MAINOS