MAINOS

MAINOS MSD Finland Oy

Onko vastustuskykysi alentunut? Se voi altistaa vyöruusulle

Julkaistu:

Hyvä yleiskunto auttaa suojautumaan vyöruusulta, mutta jos vastustuskyky alenee, ikääntyvän ihmisen elimistössä piilevä vesirokkovirus voi aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun.
Vyöruusu (herpes zoster) – on virustauti, johon sairastuu joka neljäs yli 50-vuotias. Sen aiheuttaa vesirokkovirus, joka on lapsuudessa sairastetun vesirokon jälkeen jäänyt piilevänä elimistöön. Riskiryhmässä ovat siis lähes kaikki aikuiset.

Vastustuskyvyn aleneminen altistaa vyöruusulle

Vesirokkovirus voi aktivoitua uudelleen, jos vastustuskyky alenee esimerkiksi jonkin infektion tai vamman takia. Myös perussairaudet ja pahanlaatuiset sairaudet alentavat vastustuskykyä.

 

Vyöruusun saamisen riskiä voi pienentää yli 50-vuotiaille tarkoitetulla rokotteella.

̶ Esimerkiksi diabeetikot sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastavat ovat muita herkempiä saamaan vyöruusun. Mutta ikä on merkittävin tekijä, kertoo geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta ja HUSista.

Ikävin ja yleisin vyöruusun jälkitauti on pitkäaikainen hermokipu, joka tekee ihosta erittäin kosketusaran.

Terveet elämäntavat auttavat suojautumaan

Professori Strandbergin mukaan ei ole mitään erityistä konstia, jonka avulla vyöruusulta voisi välttyä.

̶ Yleiskunnosta huolehtiminen on tärkeää. Muista terveet elämäntavat, älä tupakoi ja vältä alkoholin liikakäyttöä.

Rokote vähentää sairastumisen riskiä

Vyöruusun saamisen riskiä voi pienentää yli 50-vuotiaille tarkoitetulla rokotteella. Rokote vahvistaa immuunijärjestelmää vesirokkovirusta vastaan, vähentäen sen uudelleenaktivoitumisen riskiä.

Rokotteen on todettu vähentävän sairastumisen riskiä ainakin puolella. Jos kuitenkin sairastuu vyöruusuun, rokote vähentää pitkittynyttä kipua sairastumisen jälkeen. Vyöruusurokote on ennaltaehkäisevä ja se on otettava ennen taudin puhkeamista. Mikäli jo sairastat vyöruusua, rokote ei paranna tautia.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Timo Strandbergin haastattelu 19.9.2019, Miller, E. y.m. Rev Med Microbiol 1993;4:222-30, Bowsher D. Eur J Pain 1999;3:335-42.

Vyöruusu

FI-CIN-00013
MAINOS MSD Finland Oy

MAINOS