MAINOS

MAINOS MSD Finland Oy

Vyöruusu on kivulias seuraus lapsena sairastetusta vesirokosta — riskiryhmässä on lähes jokainen

Julkaistu:

Jos sairastit lapsena vesirokon, elimistöösi piileväksi jäänyt vesirokkovirus voi ikääntyessäsi aktivoitua uudelleen ja aiheuttaa vyöruusun.
Vyöruusu (herpes zoster) on virustauti, joka usein alkaa kipuna ja kirvelynä jommallakummalla puolen kehoa, useimmiten keskivartalossa mutta joskus myös kasvoissa.

Muutaman päivän kuluttua kipualueelle ilmaantuu punaista ihottumaa, joka koostuu parin millin kokoisista, nestettä sisältävistä rakkuloista. Rakkulat kellertyvät, rupeutuvat ja parantuvat itsestään 2-4 viikossa, mutta kipu voi jatkua useita viikkoja. Oireet vaihtelevat lievistä rajuihin.

Joka neljäs sairastuu

Noin 95 prosenttia aikuisista on sairastanut vesirokon ja on siksi vyöruusun riskiryhmässä. Noin joka neljäs yli 50-vuotias sairastuu vyöruusuun.

 

Rokotteen on todettu vähentävän sairastumisen riskiä ainakin puolella.

Vesirokkovirus voi aktivoitua uudelleen, jos vastustuskyky alentuu esimerkiksi infektion, perus- tai pahanlaatuisen sairauden tai vamman takia.

”Esimerkiksi diabeetikot sekä sydän- ja verisuonitauteja sairastavat ovat muita herkempiä saamaan vyöruusun. Mutta ikä on merkittävin tekijä”, kertoo geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta ja HUSista.

Yleisin vyöruusun jälkitaudeista on pitkäaikainen hermokipu, jonka riski kasvaa iän myötä. Se voi kestää viikkoja, kuukausia ja joskus jopa vuosia. Hermokipu tekee ihosta niin kosketusaran, että jopa vaatteiden kosketus voi olla liikaa.

Rokote vähentää sairastumisen riskiä

Vyöruusun saamisen riskiä voi pienentää yli 50-vuotiaille tarkoitetulla rokotteella. Rokote vahvistaa immuunijärjestelmää vesirokkovirusta vastaan, vähentäen sen uudelleenaktivoitumisen riskiä.

Rokotteen on todettu vähentävän sairastumisen riskiä ainakin puolella. Jos kuitenkin sairastuu vyöruusuun, rokote vähentää pitkittynyttä kipua sairastumisen jälkeen. Vyöruusurokote on ennaltaehkäisevä ja se on otettava ennen taudin puhkeamista. Mikäli jo sairastat vyöruusua, rokote ei paranna tautia.

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Parempaaelamaa.fi/Vyöruusu, Timo Strandbergin haastattelu 19.9.2019, Miller, E. y.m. Rev Med Microbiol 1993;4:222-30, Bowsher D. Eur J Pain 1999;3:335-42.

Vyöruusu

FI-CIN-00011
MAINOS MSD Finland Oy

MAINOS