MAINOS

MAINOS Clas Ohlson

Kaaos kotona? Näin säästät hermoja ja aikaa – lue ammattijärjestäjän vinkit!

Julkaistu:

Tiesitkö, että käytämme hukassa olevien tavaroiden etsimiseen keskimäärin 72 minuuttia kuukaudessa? Lue asiantuntijan vinkit järkevämpään arkeen.
Monen koti suorastaan pursuaa tavaraa, ja epäjärjestys paitsi kiristää hermoja, myös vaikeuttaa kodin siivoamista. Ei ihme, että turhasta tavarasta eroon pääseminen kiinnostaa niin monia.

Konmarittaminen on pysynyt siivoustrendien kärjessä jo useamman vuoden. Metodin on kehittänyt japanilainen Marie Kondo ja sen tarkoituksena on säästää vain ne tavarat, jotka tuottavat omistajalleen iloa. Muista hankkiudutaan eroon.

Kaikesta turhasta luopuminen voi kuitenkin tuntua hyvin vaikealta ja aikaa vievältä ajatukselta. Paljon helpompi tapa järjestellä koti fiksuksi on parantaa säilytysratkaisuja ja ryhtyä sen jälkeen tuumasta toimeen – siihen pystyy kuka tahansa.

Oma kädenjälki näkyy heti

Elämänhallinta on helpompaa, kun turhia tavaroita on vähemmän. Mutta tuleeko tavaroiden karsimisesta euforinen olo, kuten väitetään? Yllättävää kyllä, parasta kodin järjestelemisessä on siistin ja käytännöllisen lopputuloksen lisäksi myös itse järjestely. Tavaroiden raivaamisessa alkaa nimittäin oma kädenjälki näkyä saman tien.

Ammattijärjestäjä Erja Taljan mukaan kodin kaaos voi vaikuttaa jopa sosiaalisiin suhteisiin.

– Harva meistä viihtyy sekamelskassa. Usein kaaoksen keskellä on tunkkaista ja vaikka kuinka tuulettaa, ei ilma raikastu. Moni ei halua kutsua ketään kylään, koska asunnossa vallitsee kaaos. Kun koti on järjestyksessä, on vieraitakin kiva kutsua.

Ammattijärjestäjän vinkit kaikkiin koteihin:

1. Varaa aikaa ja tauota.

– Älä uuvuta itseäsi, vaan ota esimerkiksi työelämästä tuttu rytmi, jos olet varannut vapaapäivän järjestelylle. Aloita vaikka kello 8, pidä kello 10 välipalatauko ja poistu välillä ulos tai parvekkeelle.

2. Valmistaudu laittamalla pahvilaatikoita ja jätesäkkejä esille.

– Aloita lajittelu kategorioittain: roskat, myytävät, lahjoitettavat ja säilytettävät. Helpointa on karsia ensin pois heitettävät tai kierrätykseen menevät tavarat. Kun siivoat kaappeja, ota kaikki ulos ja laita takaisin sisään vain ne tavarat, joita oikeasti tarvitset.

3. Asennoidu oikein.

– Tavaroista on monesti vaikea luopua. Lahjat, joista et pidä, ja jotka eivät tuota mitään iloa, voit lahjoittaa pois surutta.

4. Vältä liian korkeita tavoitteita äläkä uuvuta itseäsi.

– Järjestely kannattaa ottaa rauhallisesti ja tarvittaessa pyydä apua. Älä keskeytä hyvin alkanutta projektia esimerkiksi somea selaamalla.

Jos pelkää homman jäävän kesken, kannattaa pyytää joko ulkopuolista apua tai hyvää ystävää avuksi.

– Ammattijärjestäjän käyttö tietysti maksaa, mutta ei ole kovin kallista lopputulokseen nähden. Kannattaa myös muistaa, että ammattijärjestäjän työstä saa tehdä kotitalousvähennyksen.

Kodin hoitaminen käy työstä

Clas Ohlsonin teettämän tutkimuksen* mukaan käytämme älyttömiä aikoja erilaisiin kodinhoidollisiin tehtäviin. Tutkimuksesta paljastui, että kulutamme ajastamme keskimäärin 26 tuntia viikossa kotitöihin. Moni lapsiperheellinen haaveilee siisteistä lattioista, mutta tutkimus osoitti meidän astuvan vuosittain keskimäärin 75 lelun päälle – ja todennäköisesti lattialla lojuvista tavaroista johtuen yli puolet ihmisistä jättää kotia siivotessaan lattian kokonaan pesemättä.

Kodinhoidollisissa haasteissa kannattaa keskittyä ratkaisuihin, jotka säästävät hermojen lisäksi aikaa ja rahaa.
  • Robotti-imuri pyyhkii myös lattiat. Älykäs robotti-imuri tekee selvää sekä lattioiden että mattojen liasta ja roskasta. Kännykän sovelluksella toimivan imurin voi ajastaa siivoamaan silloin, kun sinulle sopii. Lue lisää.
  • Puheavusteinen kaiutin auttaa, kun itsellä on kädet täynnä. Langaton älykoti on tätä päivää. Google Home -kaiuttimien sisäänrakennetun puheavustajan avulla voit esimerkiksi ohjata älylaitteita muutamalla sanalla ja toistaa musiikkia. Se myös vastailee mielellään kysymyksiisi. Lue lisää.
  • Kun säilytät ruoan oikein, ei hävikkiä synny. Kun ruokatarvikkeet pakataan oikein, eivät esimerkiksi valmiiksi pilkotut vihannekset nahistu tai mene pilalle ennen aikojaan. Oikein valitut säilytysrasiat auttavat myös meal preppingissä. Pinottavat, kannelliset rasiat pitävät samalla jääkaapin järjestyksessä. Lue lisää.
  • Vaatehöyrystin pidentää suosikkivaatteidesi käyttöikää. Unohda kömpelö silityslauta, jolle on vaikea löytää paikkaa. Laite silittää ja raikastaa tekstiilit poistaen samalla hajuja ilman vesipesua ja kemikaaleja. Höyrystintä käyttämällä vaatteiden käyttöikä siis pitenee, kun pesuväli on harvempi. Lue lisää.
Testaa tietosi kodinhoidosta – voit voittaa robottipölynimurin tai Clas Ohlsonin lahjakortin. Osallistu kilpailuun täällä!

Ammattijärjestäjiin voi tutustua täällä.

*Kaikki kotitöistä – Clas Ohlson 2019

Clas Ohlson tekee kodista paremman

Clas Ohlson on kansainvälinen vähittäiskauppaketju, jonka intohimona on helpottaa elämää kaikenlaisissa kodeissa. Suomessa Clas Ohlsonilla on 42 myymälää ja verkkokauppa.

Lisätietoja: yritys.clasohlson.fi
MAINOS Clas Ohlson

MAINOS