MAINOS

MAINOS Flora

Hävikistä voi tehdä herkkuruokaa – katso ravintola-ammattilaisen rahanarvoiset vinkit

Julkaistu:

Roskiin menevän ruoan hyödyntäminen säästää paitsi ympäristöä myös rahaa. Suositun helsinkiläisravintolan vuoromestari Teemu Toropainen aikoo järjestää Floran starttirahan tuella ruokahävikkitapahtuman.
Espoolaisella Teemu Toropaisella, 30, oli haaveissa järjestää tapahtuma, jossa yhdistyvät ruoka ja ympäristöystävällisyys. Ajatus ruokahävikkitapahtumasta osoittautui loistavaksi ideaksi, ja hän sai sille Floralta 1500 euron starttirahan. Toropainen uskoo, että uudenlainen tapahtuma kiinnostaa aikana, jona luonto ja ympäristö ovat nousseet yhä tärkeämmiksi.

– Tapahtumassa tarjottaisiin hävikiksi joutuneista raaka-aineista tehtyjä ruokia, joita ei muuten tulisi käytettyä, Toropainen kertoo.

Vihreisiin arvoihin uskova Flora juhlii 50-vuotista taivaltaan ja haastoi samalla suomalaiset kertomaan, millaisilla pienillä teoilla he vaikuttaisivat siihen, että maapallo voi hyvin vielä seuraavat 50 vuotta. Voittaja sai Floralta starttirahan, joka mahdollistaa hyvän tekemisen. Tämä onnekas oli Teemu Toropainen.

Ruoka on lähellä Toropaisen sydäntä. Hän toimii keittiön vuoromestarina Ravintola Brondassa Helsingin keskustassa. Miehellä on kahdentoista vuoden monipuolinen kokemus töistä ruoan parissa. Innostus tapahtumien järjestämiseen on perua opiskeluajoilta.

– Mietin, että jos olisi aikaa ja rahaa, olisi kiva järjestää uudenlainen ruokatapahtuma. Tällä hetkellä järjestetään paljon ruoka- ja juomatapahtumia, kuten esimerkiksi Ravintolapäivä. Miksei samalla hyödyntäisi tavaraa, joka olisi menossa roskiin? Toropainen herättelee.

Nyt Floran lahjoittaman voittorahan voimin Toropaisella on mahdollisuus toteuttaa haaveensa. Tapahtuma toteutuu aikaisintaan ensi keväänä. Toropainen etsii ensin mahdollisia yhteistyökumppaneita tapahtumaan ja on syksyllä yhteydessä ravintola-alan kouluihin, jotka tekevät vastaavia yhteistyöhankkeita.

Näin vähennät ruokahävikkiä

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan peräti 10–15 prosenttia. Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin vaikka kaupoissa. Oman ruokahävikin vähentäminen onnistuu pienillä teoilla.

– Kannattaa katsoa jääkaappi ja kuivatuotteet läpi ennen kuin lähtee kauppaan. Monet vain ostavat lisää samaa tavaraa, jota kaappi on jo pullollaan. Niitä ei ehdi käyttää ennen kuin ne menevät huonoksi. Ja jos pakastaa ruokaa, se pitäisi muistaa myös hyödyntää, Toropainen miettii.

Hänen kokemuksensa mukaan ravintoloissa pyritään hyödyntämään raaka-aineet mahdollisimman pitkälle. Samoilla kikoilla onnistuu myös kotikeittiöissä.

– Juuresten palat säästetään ja pakastetaan ja niistä tehdään myöhemmin sosekeittoa. Ylijäämäkasviksista voi tehdä myös kasvisliemen, samoin kalan tai lihan perkeistä. Liemet voi pakastaa, ja kotikäytössä niistä riittää pitkälle. Tärkeintä on käyttää luovuutta ja kokeilla. Joskus ruuasta tulee hyvää, joskus se saattaa maistua erikoiselta. Kokeileminen ja hauskuus ovat tärkeitä.

Toropainen vinkkaa, että monissa lapsiperheissä aamupuuron loput voisi hyödyntää leipämassaan.

Hän tosin tiedostaa, että leivän leipominen alusta alkaen voi olla työlästä kiireisessä arjessa. Toropainen myöntääkin, ettei hän vapaa-ajalla itsekään aina jaksa panostaa ruokaan.

– Yleensä on sellainen uskomus, että kokit syövät tosi hyvin kotona. Itse panostan ruokaan vain silloin kun on aikaa. En esimerkiksi käytä hirveästi luomutuotteita, mutta lihassa suosin sitä. Pyrin syömään sesongin raaka-aineita.

Ruokahävikkitapahtumassa kasvikset rokkaavat

Toropainen toivoo, että ruokahävikkitapahtumaan saataisiin raaka-aineita nimenomaan tavarantoimittajilta. Ympäristöteeman mukaisesti tapahtumaa juhlittaisiin puistoympäristössä Helsingissä, mutta ei ydinkeskustassa.

– Unelmana olisi kaikille avoin tapahtuma, jossa olisi ruokarekkoja tai -telttoja. Ruoka olisi katuruokameiningin mukaista, aika vapaamuotoista. Kasvispainotteinen menu sopii nykyaikaan. Ihmisistä on tullut yhä tarkempia ruoan suhteen. Kasviksia jää eniten yli ja ne sopivat kaikille. Käyttäisin joihinkin ruokiin mieluusti myös lihaa, mutta vain sellaista, joka muuten olisi menossa hukkaan, Toropainen on päättänyt.

Ilmastomuutoksen myötä myös ruokahävikistä on alettu puhua enemmän. Toropainen uskoo, että ajatustasolla ruokahävikki koskettaa jo monia, mutta harva on vielä ryhtynyt aktiivisesti käytännön toimiin.

– Voisi useammin miettiä, ottaako lautasen täyteen ja jättää osan, vai ottaisiko vain sen verran kun jaksaa syödä. Ainahan ruokaa voi ottaa lisää. On hyvä pysähtyä huomaamaan arjessa, että voin toimia toisinkin, Toropainen sanoo.

Vihreitä arvoja seuraavatkin 50 vuotta

Tänä vuonna 50 vuotta täyttävälle Floralle vihreät arvot ovat tärkeitä. Kasvipohjaiset margariinit ovat paitsi terveellisiä, myös ympäristöystävällinen valinta. Mutta mitä asioita ympäristön hyväksi voitaisiin tehdä seuraavan 50 vuoden aikana?

– Helpoilla ja pienillä asioilla voi aloittaa. Yleistä roskaamista voisi vähentää. Oikean kierrättämisen pitäisi olla itsestäänselvyys jokapäiväisessä elämässä. Turhasta autoilusta voisi luopua. Ruokakaupoista kannattaa ostaa tuotteita, jotka ovat menossa vanhaksi. Tällöin säästää niin luontoa kuin rahaakin, Toropainen listaa.

Monet ovat tarkkoja eivätkä osta tuotteita, joiden parasta ennen -päiväys on pian. Yleensä tuote säilyy vielä tämän jälkeen. Asia kannattaa arvioida haistamalla ja maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä kuitenkin tarkoittaa, että tuote on käytettävä viimeistään kyseisenä päivänä.

Teemun vinkit

• Kannattaa katsoa jääkaappi ja kuivatuotteet läpi ennen kuin lähtee kauppaan.

• Älä unohda pakastimeen säilöttyjä ruokia.

• Hyödynnä raaka-aineiden loput: Säästä ja pakasta juuresten palat ja tee niistä myöhemmin sosekeittoa. Ylijäämäkasviksista ja kalan tai lihan perkeistä voi tehdä myös liemipohjia, jotka voi pakastaa.

• Käytä aamupuuron jämät leipämassaan.

• Ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä.

• Ole luova ja kokeile – joskus kokeilut onnistuvat, joskus eivät!

Kokeile tätä: Aja ylijäämäyrtit tehosekoittimessa pieneksi öljyn kanssa. Tämän jälkeen halutessasi siivilöi yrtit pois. Pakasta yrttiöljy jääpalamuoteissa, jolloin voit käyttää pieniä määriä öljyä kerrallaan. Jääkaapissa yrttiöljy säilyy noin viikon.

50-vuotias Flora on ympäristön ystävän valinta

  • Flora-margariinien valmistuksessa käytetyt öljyt ovat sataprosenttisesti kasviöljyjä.
  • Levitteet soveltuvat hyvin myös kasvisruokavalioon.
  • Margariinien hiilijalanjälki on 70 prosenttia pienempi kuin voin.
  • Terveellisten kasviöljyjen lisäksi valmistuksessa käytetään rasvatonta maitoa ja loraus kirnumaitoa tai vettä. Joukkoon lisätään suolaa.
  • Flora-margariineista ja -ruoanlaittotuotteista saa tärkeitä ravintoaineita, kuten pehmeitä rasvoja ja rasvaliukoisia vitamiineja.
  • Lue lisää
MAINOS Flora

MAINOS