MAINOS

MAINOS HSY

Haluatko saunoa terveellisemmin? Kiinnitä huomio 5 asiaan

rac

Julkaistu:

Mikään ei voita puusaunan löylyjä, mutta varmistathan, että lämmität saunan oikein. Puunpolton päästöt ovat haitallisia terveydelle.
Saunominen edistää terveyttä, mutta saunan lämmityksessä on syytä olla tarkkana, jotta ei aiheuteta päästöillä terveyshaittoja. Puunpoltossa syntyy nimittäin aina pienhiukkasia ja syöpävaarallisia PAH-yhdisteitä, ja ne kiusaavat ihmisiä erityisesti taajama-alueella.

- Pienhiukkaset kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti, ja ne voivat pahimmillaan aiheuttaa keuhkoputkentulehdusta tai astma- ja sydänkohtauksia, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Saunanlämmityksen taidot periytyvät tyypillisesti vanhemmalta sukupolvelta nuoremmalle, jolloin perimätieto ei välttämättä ole aina aivan ajan tasalla. Päästöjä voi vähentää polttamalla puita oikeaoppisesti.

Espoon Viherlaaksossa asuva Mika, 44, teki kotiinsa muutama vuosi sitten saunaremontin ja hankki haaveilemansa puusaunan. Alussa tuli tehtyä monia virheitä.

- Hölmöintä oli se, että jouduin polttamaan märkiä puita. Pidin puita ulkona, eivätkä ne oikein koskaan ehtineet kuivua kunnolla. Ensinnäkin tuli syttyi huonosti ja toisekseen savun määrä oli kerrassaan järkyttävä.

Sitten Mika huolehti, että hänellä on aina käytössään kuivia puita.

- Paras paikka puille on tuulettuva puuvaja, Kaski kertoo.

Älä polta pesässä roskia!

Hän tunnustaa myös polttaneensa saunan pesässä roskia. Näin oli lapsuudenkodissakin tehty aina, jotta sekajäteastiaa ei tarvinnut tyhjentää kuin kerran kahdessa viikossa. Vaimo huomautti lukeneensa lehdestä, että roskien polttaminen ei ole terveyden kannalta kovin fiksua.

Eikä se myöskään ole enää sallittua. Jätteiden polttaminen hävittämällä on jätelain ja monien kaupunkien ympäristönsuojelumääräysten vastaista.

Sekä märkien puiden että roskien poltosta savupiipusta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja hiilivetyjä.

- Nämä ovat terveydelle haitallisia ja ne vähentävät myös asuinalueen viihtyisyyttä, Kaski muistuttaa.

Huonossa puun palamisessa syntyy lisäksi mustaa hiiltä eli nokea, joka kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä arktisille alueille ja nopeuttaa jään sulamista. Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna.

Netistä löytyy paljon tietoa

Mika tutki vaimon innoittamana asiaa lisää.

- Netistä löytyy paljon hyviä ohjeita ja tietoa puunpolton vaikutuksista terveyteen, Mika kehuu.

Noin puolet Suomessa syntyvistä pienhiukkasista on peräisin kotitalouksien puunpoltosta ja kiukaiden osuus näistä päästöistä on merkittävä. HSY:n kyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla on paljon puukiukaita – noin joka neljännestä pientalosta löytyy puukiuas.

Mistä sitten voi varmistaa, että oma poltto on puhdasta?

- Savun väri kertoo konkreettisesti palamisen puhtaudesta. Mitä tummempi savu, sen korkeammat ovat päästöt, Kaski sanoo.

Valtakunnallisessa KIUAS-hankkeessa on tutkittu puukiukaiden päästöjä. Lue lisää täältä.

Katso yllä olevalta videolta, miten saunot hiukkasen puhtaammin! Oppaana ja saunojana videolla näyttelijä-kirjailija Roman Schatz.

PS. Pidemmän version videosta löydät Youtubesta

Näin lämmität saunan puhtaammin - 5 vinkkiä

1. Poista tuhkat tulipesästä ja tuhkalaatikosta.

2. Käytä alussa pieniä ja kuivia puita, jotta puut syttyvät nopeasti.

3. Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia!

4. Lisää puita vasta liekkien hiipuessa.

5. Älä tunge pesää täyteen, vaan polta puita useammassa erässä.

Lue lisää aiheesta poltapuhtaasti.fi-sivustolta!
MAINOS HSY

MAINOS