MAINOS

MAINOS Autokeskus

Oletko vaihtamassa autoa? Muista nämä asiat, niin vältyt pettymyksiltä

Julkaistu:

Kuinka erottaa hyvät autoyksilöt hutiostoksista? Mistä auto kannattaa ostaa ja millä hinnalla? Vastasimme yleisimpiin kysymyksiin – näitä asioita eivät muut sinulle kerro!


1) Kannattaako käytetty auto ostaa yksityiseltä vai yritykseltä?

Asiaan vaikuttaa se, kuinka paljon riskiä ostaja on valmis ottamaan.

Käytetty auto ei koskaan ole uusi. Kuluttajansuojalain perusteella auton myyvä yritys vastaa virheestä, joka on ollut autossa luovutushetkellä, jos virhe ilmenee kuuden kuukauden kuluessa luovutuksesta. Koska yksityisillä myyjillä ei kuluttajasuojalain mukaista vastuuta virheistä ole, täytyy heidän hinnoitella myymänsä auto liikettä halvemmaksi.

Autokaupasta auton ostaminen on siis jo lähtökohtaisesti paljon turvallisempaa. Autoalan asiantuntijana liikkeeltä voi odottaa myös suurempaa asiantuntemusta kuin yksityiseltä myyjältä.

Myös autoliikkeet eroavat toisistaan esimerkiksi käytettyjen autojen tarkastuskäytäntöjen ja lisäpalveluiden osalta. Autokeskuksen toimintatapa on täysin läpinäkyvä ja alalla uniikki: kaikki myytävät vaihtoautot kuntotarkastetaan ulkopuolisella, puolueettomalla K1-katsastusasemalla ennen myyntiä. Havaitut viat korjataan ja ne näkyvät myös kuntoraportissa. Autokeskuksen asiakas saa palvelua myös auton ostamisen jälkeen, vaikkapa korjauksiin, pesuihin ja renkaisiin liittyen.

Muistilista:
 • Dokumentoi kaikki, mitä auton kunnosta on kerrottu ja mitä koeajossa itse huomasit.
 • Jos auto on tarkastettu vain päällisin puolin (tai auton ostaa yksityishenkilöltä), kannattaa auto käyttää tarkistuksessa ennen ostopäätöksen tekemistä.
 • Mikäli autoon tehdään jo liikkeen toimesta tarkastus, on asiakkaalla lupa odottaa, että yleisimmät virheet autossa on havaittu ja korjattu sen yhteydessä.
2) Mitä kaikkea pitäisi osata kysyä auton kunnosta?

Autoliikkeen myyjän tehtävä on tarjota tietoa ostajan autoilutarpeiden ja päätöksenteon tueksi, joten tyhmiä kysymyksiä ei ole. Niitä ei toki ole myöskään yksityishenkilöiden välisessä kaupassa, mutta vastauksiin kannattaa suhtautua varauksella, ellei myyjä ole autoalan ammattilainen.

Muistilista:
 • Miten autoa on huollettu?
 • Millainen historia autolla on, onko siihen tullut vaurioita ja miten ja missä ne on korjattu?
 • Onko autossa jakoketju vai jakohihna ja onko sitä vaihdettu?
 • Millainen on renkaiden ja maalipintojen kunto?
 • Onko autossa sekä kesä- että talvirenkaat?
3) Miten vaihtoauton hinta määräytyy ja mistä tiedän, onko auto hinnoiteltu oikein?

Jokainen auto hinnoitellaan yksilöllisesti. Merkittävimmät hintaan vaikuttavat seikat ovat autolla ajetut kilometrit, auton huoltohistoria ja yleinen kunto. Erityisesti autoliikkeessä auton hintaan vaikuttaa myös sen kysyntä.

Autoa voi pyrkiä vertailemaan muihin vastaaviin netin vaihtoautosivustoilla. Voi kuitenkin olla vaikea löytää edes kahta täysin samanlaista autoa, ja saman mallin autot samalla varustetasolla ja näennäisesti samalla käyttömäärällä voivat erota toisistaan selvästi vaikkapa kulumisasteelta. Esimerkiksi maalipinnan, tuulilasin tai sisäverhoilun kuntoa on erittäin vaikea ammattilaisenkaan arvioida pelkkien kuvien perusteella, mutta todellisuudessa ne voivat olla kahden auton kohdalla hyvin eri tasolla.

Hintaan vaikuttaa myös se, mitä myyjä on tehnyt ennen auton myyntiin laittoa – perusteellinen kuntotarkastus, auton tuore katsastaminen tai auton hintaan sisältyvä lisätakuu. Nämä palvelut tarjoavat ostajalle huomattavan lisäturvan, mutta eivät välttämättä näy netti-ilmoituksissa.

Muistilista:

Auton hintaan vaikuttaa useita tekijöitä:
 • Ajetut kilometrit
 • Yleinen kunto
 • Lisävarusteet
 • Kulumisaste (maalipinta, tuulilasi, renkaat, verhoilu, tekniset osat)
 • Autoliikkeen tarjoamat lisäpalvelut ja turva
4) Mitä riskejä käytetyn auton ostoon sisältyy ja miten niitä voi minimoida?

Käytettynä hankittu auto on luonnollisesti kulunut käytössä, joten siihen on hyvä varautua. Myyjällä on kaupasta virhevastuu, mutta normaalista käyttöön liittyvästä kulumisesta ja sen aiheuttamista korjaustarpeista vastaa aina omistaja. Ostajan kannattaakin huomioida korjauskustannusten mahdollisuus jo auton hankintavaiheessa. Mikäli on hankkimassa merkkiä tai mallia, joka ei ole entuudestaan tuttu, kannattaa tutustua kyseisen mallin huoltojen ja varaosien hintoihin.

Myytävästä autosta tulee olla huoltokirja nähtävillä – joko perinteinen tai sähköinen. Sen avulla voit varmistaa, että autoa on huollettu säännöllisesti.

Auton omistajuus on syytä selvittää erityisesti yksityishenkilöiden välisessä kaupassa. Varmista ajoneuvon ja rekisteriin merkityn omistajan tiedot. Tarkista myös, onko ajoneuvo liikennekäytössä, ajoneuvovero maksettu, määräaikaiskatsastus suoritettu ja myyjä rekisteriin merkitty omistaja.

Osassa autoliikkeistä vaihtoautoille on tehty kuntotarkastus ja sen tuloksista on tehty ostajallekin näytettävä raportti. Auton kunnosta voi osan tarkastaa myös silmämääräisesti. Ostettava auto kannattaa myös aina koeajaa ennen ostopäätöstä. Lyhyelläkin ajolla, johon parhaassa tapauksessa sisältyy sekä moottoritie- että kaupunkinopeuksia, voi selvitä tärkeitä asioita.

Muistilista:
 • Käynnistyykö auto normaalisti?
 • Palaako auton kojetaulussa varoitusvaloja?
 • Kuuluuko autosta erikoisia ääniä esim. vaihteita vaihdettaessa?
 • Kulkeeko auto tasaisella tiellä suoraan vai puoltaako se?
 • Toimivatko auton hallintalaitteet kuten pitää?
 • Ovatko jarrut kunnossa?
Tutustu kattavaan vaihtoauton ostajan oppaaseen täällä.

Autokeskus – Mielenrauha kaupan päälle

MAINOS Autokeskus

MAINOS