MAINOS

MAINOS Nelonen Media

Suositun Syke-sarjan Antti Luusuaniemi kommelluksista kulisseissa: ”Välillä säpsähdän, että onhan leikkauspöydällä varmasti nukke”

Julkaistu:

Sairaalamaailmaan painottuvassa Syke-sarjassa lavasteet ovat niin lähellä oikeaa sairaalaympäristöä, että kuvauspaikalla voisi melkein suorittaa leikkauksen.
Ruudun suositun Sykkeen näyttelijät ovat sarjan kuvausten aikana saaneet perusteellisen koulutuksen sairaalamaailman käytäntöihin.

– Kun tehdään lääkärisarjaa, niin näyttelijällä pitää olla sellainen olo, että hän tietää, mitä tekee ja hän tekee sen oikein, Ruudun suositussa Syke-sarjassa sydänkirurgi Max Hanssonia näyttelevä Antti Luusuaniemi sanoo ponnekkaasti.

Sykkeen kuvauksissa on aina mukana terveydenhuollon ammattilainen, joka katsoo, että tilanteet menevät oikein. Kun kuvauksissa tulee eteen vaativampi kohtaus, sen harjoitteluun varataan hyvin aikaa.

– Välillä potilasta näyttelevä henkilö makaa pitkän aikaa paikallaan, ja hänessä on kiinni erilaisia letkuja. Kaikenlaisia pidätysyrityksiä on ollut, mutta välillä kaikki on pakko irrottaa, että henkilö pääsee vessaan. Sen jälkeen meneekin taas aikaa, että kaikki saadaan kiinnitettyä uudestaan.

Välillä kuvaustilanteet taas ovat potilasta esittäville niin rentouttavia, että nämä nukahtavat leikkauspöydälle.

– Kun potilasta aletaan kuvauksissa leikata, oikea ihminen vaihtuu torsoksi. Välillä pitkän päivän jälkeen säpsähdän leikkauksen alussa, että onhan tässä nyt varmasti nukke, näyttelijä naurahtaa.

Vaativa valmistautuminen rooliin

Kun Luusuaniemi valmistautui sydänkirurgin rooliin, hänen piti harjoitella käyttämään leikkausveistä eli ’puukkoa’. Hän halusi myös käydä seuraamassa oikeaa sydänleikkausta.

– Miten puukkoa pidetään kädessä, miten tavarat ojennetaan oikein, monenko ihokerroksen läpi viillon pitää mennä, ompelu…, hän listaa harjoiteltuja asioita.

Ennen kuvausten alkua näyttelijät valmistautuivat kuukauden päivät ensiapukurssilla ja tutustuivat eri instrumentteihin. Luusuaniemen mukaan tämä on poikkeuksellista.

– Yleensä näyttelijä järjestää rooliin valmistautumisen omalla ajallaan. Kaikki taustatyö on kiinni näyttelijän kunnianhimosta.

Hän tutustui myös Da Vinci Xi -leikkausrobottiin, jota käyttäessään kirurgin ei tarvitse olla edes samassa tilassa potilaan kanssa. Niillä tehdään paljon muun muassa eturauhasleikkauksia.

– Harjoittelin laitteen käyttöä kuorimalla viinirypäleitä, Luusuaniemi muistelee.

Apua omilta ja vaimon vanhemmilta

Sykkeellä on erityisen uskollinen fanikunta, mikä näkyy näyttelijöiden elämässä myös vapaa-ajalla.

– Suomalaiset ovat aika varovaisia nimikirjoituksen pyytäjiä, mutta selfie on madaltanut kynnystä. Jos lähtee yöelämään, niin aika monta kuvaa saa ottaa. Sehän on vain merkki siitä, että ihmiset ovat ottaneet sarjan omakseen ja se tuntuu kivalta, Luusuaniemi myöntää.

Sairaalamaailma oli tuttu hänelle jo ennen Sykettä, nimittäin hänen äitinsä on sairaanhoitaja ja vaimon vanhemmat sekä veli ovat lääkäreitä.

– Heiltä kyselin alussa paljon. Nykyäänkin käsikirjoitusta lukiessa on kiva kysyä tarkennusta äidiltä tai vaimon vanhemmilta, jos en ole perillä asioista.

Tällä hetkellä Luusuaniemen pitää kiireisenä muun muassa Hyvinkäällä elokuun lopussa kolmatta kertaa järjestettävä Red Carpet -elokuvafestivaali. Myös Sykkeen kuvaukset jatkuvat. Sarjasta on vuosien varrella tullut Luusuaniemelle tärkeä.

– Arvostukseni kotimaista terveydenhoitoa ja sairaanhoitoa kohtaan on todella korkealla. Lääkärit ja kirurgit hallitsevat todella spesifin osaamisen.

Kirurgin rooli on tuonut myös varmuutta reagoida tosielämänkin tilanteissa.

– Ei siksi, että osaisin enemmän, mutta ehkä ymmärrän nyt paremmin, kuinka pienestä ratkaisevat tilanteet ovat kiinni. Elvytys ja muut perustoimenpiteet auttavat hätätilanteessa paljon, Luusuaniemi muistuttaa.

Traumapolin hektinen arki jatkuu, kun menestyneen Syke-sarjan uusi kausi alkaa Ruudussa 7. kesäkuuta. Kaksi ensimmäistä jaksoa esitetään myös Nelosella 7.6. klo 22.00 alkaen.
MAINOS Nelonen Media

MAINOS