MAINOS

MAINOS GSK

Kärsitkö sinäkin hampaiden yliherkkyydestä? Tässä 4 yleisintä syytä hampaiden vihlontaan

Julkaistu:

Vihlovatko jäätelö, kylmät juomat tai kahvi hampaitasi? Hampaissa ajoittain tuntuva viiltävä kipu on yleinen vaiva, jota esiintyy jopa joka kolmannella.


Hampaiden vihlonta, eli hampaiden yliherkkyys, johtuu tavallisimmin hammasluun paljastumisesta. mmaskiilteen alla oleva luu on kiillettä pehmeämpää, dentiiniksi kutsuttua luukudosta.

Dentiinissä on pieniä nesteen täyttämiä, hampaan ydinonteloon asti kulkevia kanavia. Tietynlaiset ärsykkeet, kuten kylmä tai kuuma, voivat saada kanavissa olevan nesteen liikkeelle. Tämä liike välittyy hermosoluihin, jotka aistivat ärsytyksen vihlontana. Jos kärsit hampaiden vihlonnasta usein, kyseessä on mitä todennäköisimmin juuri dentiinin yliherkkyys.

Neljä yleisintä syytä vihlontaan

Hampaiden vihlonnasta kärsivän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hampaiden hyvinvointiin ja suojaamiseen, esimerkiksi harjaustekniikkaan ja ruokailutottumuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Alla neljä tavallisinta vihlonnan aiheuttajaa:

1. Hampaiden liian voimakas harjaus

Liian voimakas harjaus ja liian kovan harjan käyttö saattavat vaurioittaa hammasta suojaavaa kiillettä, tai aiheuttaa ikenien vetäytymistä. Molemmissa tapauksissa pehmeä dentiini tulee esiin altistaen vihlonnalle. Hammasharjan kannattaakin olla mieluummin pehmeä kuin kova.

2. Hampaiden narskuttelu ja voimakas purenta

Monet narskuttelevat hampaita nukkuessaan, toisilla taas purenta on poikkeuksellisen voimakas. Molemmissa tapauksissa hammaskiille on altis vaurioille.

3. Ikenien vetäytyminen

Jos ikenet ovat vetäytyneet ja hammaskaulat paljastuneet esimerkiksi liian voimakkaan harjauksen seurauksena, paljaat dentiinikanavat altistavat vihlonnalle.

4. Hammaseroosio

Juotko aamiaisella hedelmämehua, työpaikalla kahvia ja illalla kotona virvoitusjuomia? Happamien ruokien ja juomien runsas ja säännöllinen nauttiminen saattaa aiheuttaa hammaskiilteen kulumista, mikä puolestaan altistaa vihlonnalle. Jos epäilet kiillevauriota, kannattaa olla yhteydessä hammaslääkäriin.

Sensodyne-tuotteet antavat päivittäisen suojan vihlontaa vastaan kahdesti päivässä käytettynä. Lue lisää Sensodyne-tuotteistä: www.sensodyne.fi

Lähde: ”Mikä aiheuttaa hampaiden vihlontaa?”

CHFIN/CHSENO/0008/19
MAINOS GSK

MAINOS