MAINOS

MAINOS Seventh Generation

Tiesitkö, miten helppoa on tehdä ekotekoja arjessa?

Julkaistu:

Lyhyempiä suihkuja, enemmän kasvisruokaa, vähemmän lentomatkoja – lue miten ihan tavalliset suomalaiset säästävät ympäristöä arjessaan.


Meillä on yksi maapallo, mutta kulutamme melkein neljän edestä. Omien elämäntapojen vaikutus luontoon puhuttaa yhä useampia – yli 600 000 suomalaista on jo tehnyt Sitran laatiman elämäntapatestin, josta selviää, minkälaisen hiilijalanjäljen omalla elämäntyylillään tuottaa.

Ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat jokaisen arkeen kuuluvia asioita, ja niistä voi myös helpoiten halutessaan aloittaa oman ekologisemman elämän harjoittelun. Tai tehdä edes silloin tällöin ekologisempia valintoja. Jokaisella teolla on merkitystä, jos ei maailman mittakaavassa, niin ainakin välittämisen.

Peräti 63 prosenttia pohjoismaalaisista miettii aktiivisesti, miten omat valinnat vaikuttavat luontoon. Keräsimme tavallisten suomalaisten esimerkkejä siitä, miten he ovat muuttaneet kulutustottumuksiaan, kun kuluttamisen ympäristövaikutuksista on alettu puhua lähes päivittäin.

Vain yksi lentomatka vuodessa

– Matkustaminen on rakkain harrastukseni. Saatoin aiemmin piipahtaa useamman kerran vuodessa lyhyellä viikonloppulomalla jossain Euroopan kaupungissa. En pysty luopumaan lentämisestä kokonaan, sallin itselleni yhden lentomatkan vuodessa. Yleensä lähden sitten pidemmälle ja pidemmäksi aikaa. Mutta myös junalla pääsee mielenkiintoisiin paikkoihin, se vaan vaatii vähän enemmän aikaa!

Nainen, 32 v, parisuhteessa

– Jos lennän, lennän vain suorilla lennoilla ja maksan kompensaatiomaksut.

Nainen, 44 v, kaksi lasta, seurustelee

Kasvisruokaa säännöllisesti

– Meidän perheessä ei aiemmin syöty kasvisruokaa oikeastaan ollenkaan. Nyt teen vähintään kaksi kertaa viikossa kasvisruokaa. Erilaiset lihankorvikkeet menevät hyvin maustettuna myös lapsille. Hävettää, etten aloittanut kasvisruokien kokkailua aikaisemmin.

Nainen, 46, kaksi lasta ja aviomies

Muovit kiertoon

– Luin viime keväänä Kuukausiliitteestä jutun, jossa toimittaja keräsi kuukauden ajan perheensä muovit. Juttu pysäytti, ja siitä lähtien myös meidän nelihenkinen perheemme on kierrättänyt muovit. Viemme muovit pari kertaa viikossa kaupungin kierrätyspisteeseen, koska asumme omakotitalossa.

Mies, 49, kaksi lasta ja vaimo

Luovuimme autosta

– Lyhyestä virsi kaunis. Asumme Helsingissä ja pääsemme töihin näppärästi julkisilla. Luovuimme siis autosta.

Mies, 55, ja nainen 55, ei lapsia

Lyhyempiä suihkuja

– Teimme kylpyhuoneremontin ja sain haaveilemani sadesuihkun. En ehkä tajunnut, miten paljon se vie vettä. Suljen suihkun aina siksi aikaa, kun esimerkiksi hoitoaine vaikuttaa. Vältän myös mikromuoveja sisältävää kosmetiikkaa.

Nainen, 41, kaksi lasta

Ekologisia pesuaineita

– Valitsen pesuaineissa ympäristöystävällisen vaihtoehdon, jos mahdollista. Lihaa en juuri osta, mutta jos ostan, niin lähituottajilta. Olen myös ahkera jätteiden lajittelija ja kierrättäjä.

Nainen, 38

Useita pieniä päätöksiä

– Aloin kaksi vuotta sitten entistä tarkemmin kierrättämään. Töissä taksia tulee käytettyä vain kiireessä, muutenkin auton sijaan priorisoin julkisia, pyöräilyä tai kävelyä. Kasvis- ja kalaruoat ovat lautasella yhä useammin, mutta lihakin maistuu edelleen. En ole valmis luopumaan lentämisestä, mutta toki ympäristöasiat pyörivät mielessä kohteen valinnassa.

Mies, 30

SEVENTH GENERATION – Kestävän kehityksen mukainen uutuussarja

  • Jopa 100% kierrätysmateriaalista valmistetut pullot ja 100% kierrätettävät pakkaukset
  • Jopa 97% kasvipohjaiset raaka-aineet
  • Tuoksut 100% eteerisistä öljyistä tai kasvipohjaisista uutteista, ei synteettisiä hajusteita
  • 0% väriaineita, optisia kirkasteita tai orgaanisia haihtuvia yhdisteitä
  • Ei testattu eläimillä, ei sisällä eläinperäisiä ainesosia
  • EU-ympäristömerkki
  • Tutustu tuotteisiin ja lue lisää täältä!
MAINOS Seventh Generation

MAINOS