MAINOS

MAINOS Lounais-Suomi

30 000 uutta työpaikkaa Lounais-Suomeen – työt ja helppo arki houkuttelevat muuttajia

Julkaistu:

Lounais-Suomeen syntyy uusia työpaikkoja niin kovaa vauhtia, että työntekijöistä on pulaa. Työikäiset muuttavat alueelle paitsi työn myös paremman arjen perässä. ”Asuminen on halpaa ja vapaa-aikaa jää enemmän”, tiivistää vuosi sitten Saloon muuttanut Riina Lahtinen.
Lounais-Suomessa talouskasvu on ollut jo muutaman vuoden erittäin nopeaa. Alueen työllisten määrä on lisääntynyt lähes 20 000 henkilöllä viimeisen kahden vuoden aikana.

– Muuttoliike suuntautuu nyt Lounais-Suomeen eli Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan. Moni tulee työn perässä, mutta erityisesti suuremmista kaupungeista muuttavat kertovat tulevansa tänne myös rauhoittaakseen elämäntahtia, kertoo Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen.

Kasvu jatkuu vahvana tulevaisuudessakin. Alueelle on ennustettu syntyvän lähivuosina jopa 30 000 työpaikkaa meri- ja autoteollisuuden, elintarviketeollisuuden, teollisuuden kokoonpanotyön, logistiikka-alan, sosiaali- ja terveysalan sekä palvelualan ammattilaisille. Alalla kuin alalla tarvitaan nyt osaajia.

Pienemmällä rahalla suurempi asunto

Yksi työn perässä Lounais-Suomeen muuttanut on 25-vuotias Riina Lahtinen. Hän ehti asua hetken Alicantessa ja Brysselissä, mutta ainutlaatuinen työmahdollisuus huipputeknologian parissa veti hänet takaisin Saloon.

– Saloa ei turhaan kutsuta Euroopan piilaaksoksi. Täällä käy nyt sama pöhinä kuin parikymmentä vuotta sitten Nokian noustua maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi, sanoo Campus Hostina Salo IoT Campuksella työskentelevä Lahtinen.

Hän iloitsee Salosta löytyneestä tilavasta rivitaloasunnostaan, jossa on oma sauna ja piha. Siihen ei yksineläjällä olisi esimerkiksi pääkaupunkiseudulla varaa.

Janne Virtanen kertookin, että monelle muutto Lounais-Suomeen tarkoittaa elämänlaadun parantumista.

– Asumisen hinta-laatusuhde on täällä paljon parempi kuin pääkaupunkiseudulla. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaikki lähellä, joten aikaa jää enemmän itselle ja läheisille.

Lyhyet välimatkat helpottavat lapsiperheen arkea

Vuoden 2018 lokakuussa työttömien työnhakijoiden määrä laski Lounais-Suomessa yli 16 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.

Se näkyy myös alueen ilmapiirissä. Tunnelma on iloinen ja eteenpäin katsova, kuvailee 47-vuotias Jussi Kauranen. Hän muutti vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa Laitilaan muutama vuosi sitten.


– Laitila on inspiroiva paikka ja monessa mielessä lapsiperheelle hyvä paikka elää. Harrastusmahdollisuuksia on valtavasti, ja joka paikkaan on lyhyt matka, rehtorina Vakka-Suomen musiikkiopistossa työskentelevä Kauranen kertoo.

Lukuisat muutkin lapsiperheet ovat löytäneet Lounais-Suomesta uuden kodin. Alueelle houkuttelevat helppo arki ja hyvät palvelut – sekä tietenkin työt. Lounais-Suomesta löytyikin töitä myös Jussin vaimolle. Hän työskentelee lastentarhanopettajana Uudessakaupungissa, jonne ajaa reilun vartin Laitilasta.

– Monelle on yllätys, kuinka paljon mielenkiintoisia työ- ja harrastusmahdollisuuksia löytyy pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Muutto on mahdollistanut monelle unelmatyön tai alan vaihdon, Janne Virtanen toteaa.

Katso täältä Lounais-Suomen avoimet työpaikat.
MAINOS Lounais-Suomi

MAINOS