MAINOS

MAINOS Suomen Lähetysseura

Sama joululaulu on valittu kauneimmaksi vuodesta toiseen – onko sinunkin suosikkisi?

Julkaistu:

Kauneimmat Joululaulut -tapahtuma kerää joka vuosi sankoin joukoin ihmisiä yhteen laulamaan sekä tuttuja että uudempiakin lauluja. Äänestä omaa joululaulusuosikkiasi!
Kun suomalaisilta kysyttiin viime vuonna heidän mielestään kauneinta joululaulua, ehdottomaksi voittajaksi kiri ”Varpunen jouluaamuna”. Sama joululaulu oli rakastetuin myös edellisenä vuonna, ja kärkisijoille se yltää vuodesta toiseen, takuuvarmasti.

Mollivoittoisuus, tarttuva melodia ja kauniit sanat: siinä lienee menestysjoululaulun salaisuus. ”Varpunen jouluaamuna” on Otto Kotilaisen sävellys, ja koskettavat sanat ovat Sakari Topeliuksen käsialaa.

– Lapsuudesta asti tutut laulut herättävät rakkaita ja lämpimiä muistoja, tietää Suomen Lähetysseuran taidetoiminnan asiantuntija Päivi Mattila, joka vastaa Kauneimmat Joululaulut -tapahtuman musiikkivalinnoista ja laulujen toimittamisesta.

– Meiltä monelta on kuollut joku läheinen, josta laulun sanat muistuttavat. Hautausmaalla käynti kuuluu usein joulunajan perinteisiin.

Uutta ja vanhaa

Mattila tietää mistä puhuu, sillä Kauneimmat Joululaulut on osallistujamäärältään Suomen suurin vuotuinen musiikkitapahtuma. Yhteislaulutapahtuma järjestetään tänä vuonna jo 46. kerran, ja sen suosio vain kasvaa. Se kerää vuosittain noin miljoona suomalaista kirkkoihin, kouluihin, kauppoihin ja kuppiloihin yhteen laulamaan.

Joululaulut herättävät voimakkaita tunteita. Yhden laulunystävän ehdoton suosikkikappale voi olla toisen pahin inhokkilaulu. Kauneimmat Joululaulut -lauluvihkossa halutaan tarjota monipuolisesti erilaisia joululauluja. Valikoimaan kuuluu aina kymmenkunta vanhaa ja rakastetuinta laulua, joitakin vaihtuvia suosikkeja sekä muutamia uudempia yllättäjiä. Tänä vuonna esimerkiksi Jarkko Maukosen ”Toivo maailman” on mukana ensi kertaa.

– Se on kaunis ja vaihteeksi valoisa duurilaulu – mutta ei sentään riehakas, Mattila naurahtaa.

Kauneimmat Joululaulut -kampanjassa kuka tahansa voi äänestää vuoden Kauneinta Joululaulua ja vaikuttaa samalla seuraavan joulun Kauneimmat Joululaulut -vihkon sisältöön. Äänestys on jo käynnissä.

Matalan kynnyksen tapahtuma

Laulaminen yhdistää. Kauneimpien Joululaulujen huippusuosio tapahtumana kertoo siitä, miten tärkeä osa lauluilla on joulutunnelman rakentamisessa. Kirkot pullistelevat väkeä, ja joukkoon sujahtaa mutkattomasti sellainenkin, joka ei välttämättä kuulu edes kirkkoon. Tilaisuuksiin on helppo osallistua, ja ne tuovat kaivattua vastapainoa kiireiselle arjelle, markettien tonttulauluille ja muille kaupallisille jouluriennoille.

– Tapahtumissa on lämmin tunnelma ja voimakas yhteishenki, kun kaikki laulavat mukana, Mattila miettii.

Jotkut seurakunnat tarjoavat joululaulumaratoneja, joissa voi pistäytyä vaikka kauppakassit kädessä, viipyä haluamansa hetken ja jatkaa taas matkaa. Kauneimpia Joululauluja lauletaan myös laitoksissa ja vankiloissa. Tapahtuma kokoaa yhteen lisäksi ulkosuomalaisia ympäri maailman, ja englanninkielisen vihkosen voi ladata netistä.

Yhdessä maailman lasten hyväksi

Kauneimmat Joululaulut on yksi Suomen suurimmista hyväntekeväisyyskampanjoista, jossa kerätään lahjoituksia Suomen Lähetysseuran työhön heikoimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien puolustamiseksi. Tänä vuonna Kauneimmat Joululaulut soivat maailman lapsille, sillä keräyksen tuotto kohdistetaan kehitysmaiden lasten hyväksi. Viime vuosina kampanjan vuosittainen keräystulos on ollut noin miljoona euroa.

Kauneimmat Joululaulut soivat tänäkin vuonna ensimmäisestä adventista loppiaiseen saakka.

– Minulle se on eräänlainen laskeutuminen jouluun, Mattila kuvailee.

Entä mikä on Päivi Mattilan rakkain joululaulu?

– Kyllä se on Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa. Se on niin upea laulu, ja sen perinteinen pianosäestys on todella kaunis, Mattila vastaa saman tien.

Tiesitkö?

Jouluna 2017 suomalaisten suosikkijoululaulut olivat:

1. Varpunen jouluaamuna (säv. Otto Kotilainen, san. Sakari Topelius)

2. Sydämeeni joulun teen (säv. Kalervo Halonen, san. Vexi Salmi)

3. Tulkoon joulu (säv. ja san. Pekka Simojoki)

Mikä on sinun rakkain joululaulusi? Äänestä omaa suosikkiasi ja osallistu arvontaan

Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan suomalaisen design-yritys Myssyfarmin eettisiä ja ekologisia tuotteita.
MAINOS Suomen Lähetysseura

MAINOS