MAINOS

MAINOS Euroopan komissio

Näitä vaarallisia tauteja pysäytetään rajalla – ”Tappaa eläimen ja ihmisen”

Julkaistu:

Harva on miettinyt, mitä suomalaisille tapahtuisi, jos eläinperäisiä elintarvikkeita ja maahan saapuvia eläimiä ei tarkistettaisi rajalla. Rajaeläinlääkäri paljastaa, mitä se voisi pahimmillaan tarkoittaa.


Rajaeläinlääkäri Elina Viitasaari suojelee työnsä kautta EU:n kansalaisia monilta hengenvaarallisilta taudeilta. Hän toimii rajaeläinlääkärinä Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa. Tarkemmin sanottuna hän valvoo työkseen, että EU:n ulkopuolelta tulevat eläimet sekä eläinperäiset tuontielintarvikkeet ja -tuotteet ovat säädösten mukaisia ja laadukkaita saapuessaan Suomeen. Rajaeläinlääkäri on Suomessa harvinainen ammatti, sillä heitä on täällä vain muutama.

”Tarkistamme, että EU:n ulkopuolelta tuleva eläin tai tuote täyttää Euroopan unionin tuonnin ehdot. Rajatarkastettavaa erää kohti pitää olla alkuperämaassa annettu terveystodistus, jossa todistetaan vaadittavat asiat”, Viitasaari kertoo.

Tarkastusten tarkoitus on estää eläintautien leviäminen EU:n alueelle ja Suomeen sekä turvata elintarvikkeiden hygieeninen laatu. Tässä auttaa esimerkiksi Rapid alert system for food -systeemi, johon mikä tahansa EU:n jäsenvaltio voi ilmoittaa, jos jostain erästä on löytynyt esimerkiksi salmonellaa. Kontit myös avataan ja tuotteista otetaan näytteitä.

Salmonellaa, raivotautia tai heisimato?

Eläimet tarkastetaan rajalla erityisen tarkasti. Tärkeää on varmistaa, että mikrosirun tiedot vastaavat terveystodistusta, jossa vakuutetaan eläimen rokotukset sekä lääkitys ekinokokkia eli heisimatoa vastaan.

Harva on kuullut rajaeläinlääkärin ammatista, mutta työn suuresta tärkeydestä kertoo jo sekin, että ilman tarkastuksia olisi vaarana esimerkiksi se, että salmonella leviäisi Suomeen.

”Mietipä, kun perheen lemmikkikoiralle ostetaan puruluita ja koira syö luun toista päätä ja pieni lapsi toista päätä. Kyllä me haluamme tietää, että luu on turvallinen”, Viitasaari huomauttaa.

Tästä syystä tarkastusten piiriin kuuluvat myös eläinten rehut ja esimerkiksi juuri koirien puruluut.

Ilman tarkastuksia myös tappava raivotauti voisi levitä Suomeen.

”Kissan, koiran ja fretin täytyy olla rokotettuja raivotautia vastaan. Tauti tappaa eläimen ja se tappaa ihmisen. Se on erittäin vaarallinen.”

Koirien kanssa pitää olla erityisen tarkka juuri ekinokokin suhteen. Tautia on jo löydetty Ruotsista. Koira saattaa kantaa matoja suolessaan ja pystyy näin levittämään tautia.

”Koira ei saa siitä mitään oireita, mutta ihmiselle se saattaa tehdä matorakkuloita sisäelimiin vuosien ajan ja lopulta tappaa”, Viitasaari kuvailee salakavalaa tautia.

Tästä syystä koirilta vaaditaan lääkitys ekinokokkia vastaan niiden saapuessa Suomen alueelle.

”Ihmiset ostavat lemmikkejä aika huolimattomasti”

Myös laittomat eläintuonnit käsitellään rajaeläinlääkäreiden kautta.

”Ihmiset ostavat lemmikkejä aika huolettomasti. Niitä tilataan netistä ja tuodaan mistä milloinkin kotiovelle kuin pitsa. Ihmiset ovat joskus välinpitämättömiä, eikä asioista oteta selvää. Sitten ollaan vihaisia, kun koira ei täytä ehtoja. Tässä kohtaa rajavirkamies voi kohdata vihaa, vaikka suojelemme vain populaatiota”, Viitasaari muistuttaa.

Tiesitkö tämän?

Euroopan komission EU Protects -kampanja osoittaa inhimillisillä tarinoilla, miten EU vaikuttaa kansalaisten arkeen. Tuhannet ihmiset eri puolella Eurooppaa suojaavat yhteistyössä sinun ja perheesi elämää. EU tukee näiden ihmisten työtä ja mahdollistaa yhteistyön yli rajojen. Lue, miten EU-yhteistyö turvaa sinun arkeasi
MAINOS Euroopan komissio

MAINOS