MAINOS

MAINOS Henkel Tolu

Tiesitkö tämän keittiön siivouksesta? Sokeripalalla yllättävä rooli

Julkaistu:

Harva arvaa, mikä on keittiön pahin bakteeripesä. Myös erilaisiin likatyyppeihin sopivat puhdistusaineet menevät monella sekaisin. Pyysimme asiantuntijalta täsmävinkit keittiön puhdistukseen.


Henkelin puhdistusaineista vastaava brand manager Tiina Nieminen tietää, että keittiön siivoukseen liittyy useita uskomuksia, joista osa on totta, osa sinne päin.

1. Kaikki keittiön pinnat ja koneet voi hyvin puhdistaa kodin yleispuhdistusaineella.

- Yleispuhdistusaine toimii hyvin viikkosiivoukseen, mutta keittiön pinttynyt ongelmalika vaatii juuri tähän tarkoitukseen olevan erikoispuhdistusaineen.

Keittiöstä löytyy paljon rasvalikaa. Pinnat myös likaantuvat päivittäin yhä uudelleen ahkeran käytön takia.

- Tolu Keittiö -puhdistusaine jättää puhdistetulle pinnalle suojaavan kalvon, joka tekee pinnasta kiiltävän. Siivousväliä saa pidennettyä, kun puhdistettu pinta hylkii likaa pidempään.

2. Tiskirätti on monen kodin pahin bakteeripesä.

Tiskirätti tulee huuhdella ja puristaa kuivaksi jokaisen käyttökerran jälkeen, eikä sitä saa jättää pöydälle märäksi mytyksi tai se alkaa haista. Likainen tiskirätti tulee pestä 60 asteessa tai vaihtaa uuteen.

- Jos käytät likaista rättiä siivoamiseen, tulet vain levittäneeksi bakteereja ympäri keittiötä.

3. Kotilaboratorion seokset, kuten ruokasoodasta ja vedestä valmistettu tahna, ovat turvallisia puhdistusaineita.

- Ruokasooda toimii puhdistuksessa kyllä mainiosti. Se on pienikiteistä, joten sillä ei keittiön pintoja saa vaurioitettua. Ei kuitenkaan ole kovin kätevää läträillä omien seosten kanssa kotona, kun puhdistusaineen voi kantaa kaupasta käyttövalmiina tuotteena kotiin. Etikkaa en suosittele happamuutensa takia keittiön pintojen siivoukseen ollenkaan.

Erikoispuhdistusaineet on valmistettu tietynlaista likaa varten, ja ne kannattaa valita huolella.

- Kun kylpyhuoneen kalkkilika irtoaa happamalla aineella, tehoaa keittiön rasvalikaan emäksinen aine, jonka pH on yli 10.

4. Vaikeat tahrat saa parhaiten irti hankaamalla niitä voimakkaasti.

- Kun käyttää oikeanlaista puhdistusainetta, ei tahroja tarvitse hangata. Tolu Keittiössä on kaksi erilaista toimintoa mahdollistava suutin: vaikeisiin tahroihin tuotetta suihkutetaan vaahtona ja annetaan vaikuttaa. Hankausta ei tällöin tarvita, eikä pinta naarmuunnu. Kevyempi suihke sopii loistavasti laajoille pinnoille sekä kevyempään likaan. Puhdistetut pinnat tulee lopuksi huuhdella vedellä.

Liian karhea puhdistusväline ja voimakas hankaaminen saattavat vaurioittaa kaakeleita – ja vielä varmemmin maalipintaa. Myöskään keraamisia liesiä tai induktioliesiä ei saa hangata.

- Jos tahra on pahasti pinttynyt, eikä lähde normaalisti tuotteella puhdistettaessa, kannattaa kokeilla sokeripalakikkaa. Sokeripalan kiteet liukenevat ja sulavat, eivätkä täten aiheuta pinnalle vauriota hankauksesta huolimatta. Mutta rosteripintoja ei sokeripalallakaan kannata hinkata.

5. Keittiön erikoispuhdistusainetta voi huoletta käyttää myös muualla kuin keittiössä.

- Aina kun käyttää erikoispuhdistusainetta, tulee ensin lukea ohjeet paketista. Keittiön puhdistusainetta ei voi esimerkiksi levittää raakapuulle, jonka päällä on lakkaus, sillä emäksinen aine rikkoo lakkauspinnan ja saattaa vaurioittaa puuta.

Yksi lyömätön vinkki keittiön ulkopuolelta kuitenkin löytyy:

- Tolu Keittiö -puhdistusaine puree loistavasti takkaluukun nokeen! Lisäksi vaahtosuutin mahdollistaa aineen pysymisen pystysuoralla pinnalla, eikä aine tällöin valu ikävästi siivotessa.

”Tahrat häiritsevät enemmän kuin lasten lelut lattialla”

Radio Aallon juontaja ja pienten lasten äiti Hanna Kinnunen kertoo miettineensä keittiön pintavalintoja kahteen kertaan.

- Meillä on keittiössä valkoiset tasot ja maitolasia välitilan seinässä. Taloa rakentaessa kyllä mietimme materiaalivalintojen olevan aikamoinen haaste pienten lasten takia. Oikeilla aineilla siivous käy kuitenkin helposti, kun parilla suihkaisulla saa sormenjäljet ja muut rasvatarhat heti pois. Siten keittiössäkin on helppo pitää paikat puhtaina.

Keittiön ärsyttävimmät likakohdat on Hannan mielestä helppo listata.

- Vesihana, pesuallas ja kahvinkeittimen ympäristö. Mieheni unohtaa usein kahvia keittäessään laittaa keittimen kannen paikoilleen, jonka takia kahvia lentelee valkoiselle pöytätasolle keittimen ympärille.

- Lieden, uunin, jääkaapin ja mikron ympäristöt ovat myös haasteellisia siivottavia. Meillä on rosterinen jääkaappi, johon jää aina kaikkien sormenjälkiä. Tahrojen näkeminen häiritsee enemmän kuin lasten lelut lattioilla!MAINOS Henkel Tolu

MAINOS