MAINOS

MAINOS GSK Sensodyne

Moni peittelee yleistä vaivaa – Tiedätkö, miksi hampaat vihlovat?

Julkaistu:

Vihlaiseeko kulaus kylmää juotavaa ikävästi? Vihlonta on yllättävän yleinen vaiva, jota usein peitellään. Sitä kannattaisi kuitenkin hoitaa, sillä tehokasta apua on saatavissa.
Hampaat vaikuttavat koko päiväämme: siihen mitä voimme syödä ja siihen, uskallammeko avata suumme. Jos hampaat ovat huonossa kunnossa, elämä rajoittuu monin tavoin. Terve suu on puheen, hymyn, makuaistin, pureskelun ja nielemisen edellytys.

Tiedämme hyvin, miten tärkeää hampaiden terveys on. Samalla hammasongelmiin liittyy helposti nolostelua tai pelkoa jostakin vakavammasta. Ehkä juuri siksi moni pitää hammasvaivat mieluummin omana tietonaan. Jopa yli puolet vihlonnasta kärsivistä ei mainitse asiasta edes hammaslääkärilleen ja on kehittänyt erilaisia tapoja välttää vihlonnan aiheuttajia.

Todennäköisesti lähelläsi olevista ihmisistä jollakin vihloo hammas, sillä vihlontaa voi olla jopa joka kolmannella. Eniten vihlovista hampaista kärsivät 20–50-vuotiaat ja 11–13-vuotiaista nuorista noin 37 prosentilla on havaittavissa hammaseroosiota, joka saattaa aiheuttaa vihlontaa.

Paljas hammasluu on suojaton

Ihana jäätelöhetki keskeytyy, kun hampaassa tuntuu lyhyt, äkillinen terävä vihlaisu. Samanlainen äkäinen tuntemus saattaa tulla vaikkapa kahvin juonnista, kylmän ilman hengittämisestä tai hampaiden harjaamisesta.

Vihlonta voi alkaa, kun hammasluu on paljastunut joko kiilteen kulumisen tai ikenen vetäytymisen seurauksena. Silloin hammasluun pienet, hermopäätteelliset kanavat ovat jääneet suojatta. Ne voivat olla hyvinkin herkkiä kylmälle tai kuumalle ruualle ja kosketukselle.

Ikäviä oireita kannattaa helpottaa. Yksi nopea apu on hampaiden pesu erityisesti vihloville hampaille tarkoitetulla, hammaslääkäreiden suosittelemalla hammastahnalla. Sellaista voi huoletta käyttää silloinkin, kun hampaita ei vihlo.

Hampaan kiille on kovempaa kuin mikään muu kehon aine, ja se on tarkoitettu suojaamaan hammasluuta. Kulunutta kiillettä ei saa enää takaisin, mutta sen ei tarvitse haitata elämää. Hammasluuta voi suojata eroosion etenemiseltä, ja vihlonnan voi saada loppumaan.

Helli kiillettä ja ikeniä

Moni hammasvaiva on vältettävissä hyvällä hoidolla. Huono hammashygienia aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta, jotka voivat ajan mittaan johtaa hammasluun paljastumiseen.

Hyvää hammashoitoa on tehokas, mutta samalla hellä ja hampaita suojaava puhdistus. Liian voimakas tai liian usein toistuva harjaaminen saattaa vaurioittaa ikeniä ja aiheuttaa ienvetäytymiä. Se voi myös kuluttaa kiillettä hampaiden pinnalta. Kiillettä kuluttavat myös esimerkiksi happamat ruuat ja juomat kuten hedelmät, kahvi ja hiilihapolliset juomat.

Tee testi, ja saat vastaustesi perusteella valittuja vinkkejä hampaittesi hoitoon: https://www.sensodyne.fi/verkkotesti/

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi

www.sensodyne.fi

Sensodyne

- *Hammaslääkäreiden eniten suosittelema hammastahna vihloville hampaille.

- Lievitystä hampaiden vihlontaan kahdesti päivässä käytettynä.

- Pitkäkestoinen suoja hampaiden vihlontaa vastaan.

- Suoja reikiintymistä vastaan.

- Saa aikaan raikkaan suun.

*GfK Claim -testi tammikuu 2017

CHFIN/CHSENO/0001/18

MAINOS GSK Sensodyne

MAINOS