MainosK-Citymarket

Tällainen on tähtikokin joulupöytä – ota vinkit talteen ja yllätä läheisesi pyhinä

Jouluruoka on parhaimmillaan paljon muutakin kuin kinkkua ja laatikoita. Joulun herkullisin menu valmistuu livekokkausillassa tähtikokki Johan Kurkelan ja tv-suosikki Kape Aihisen opastuksella.

Tähtikokki Johan Kurkelan maukkaassa joulumenussa yhdistellään ennakkoluulottomasti pohjoismaalaista ja ranskalaista keittiötä.


25.11.2022 12:22

Oletko koskaan miettinyt, laittavatko huippukokitkin jouluna tarjolle tuiki tavallista perinneruokaa laatikoineen päivineen?

– Panostan jouluna yhteiseen aikaan ja ruoan laatuun määrän sijaan. Viime jouluna meillä syötiin kinkun sijaan kyyhkyä, kertoo Johan Kurkela.

Kurkela on yksi maamme lupaavimmista nuorista kokeista ja Suomen edustaja kansainvälisesti arvostetussa Bocuse d’Or -kokkikilpailussa. Kisa huipentuu tammikuussa Ranskassa käytävään finaaliin.

Ennen koitosta Kurkela jakaa oppejaan K-Citymarketin 17.12. järjestämässä livekokkausillassa, jota varten hän on suunnitellut herkullisen juhlavan joulumenun.

Kolmen ruokalajin kokonaisuus valmistuu livelähetyksessä, jonka anti on parhaimmillaan, jos kotikatsojat uskaltautuvat kokkaamaan omissa keittiöissään Kurkelan tahtiin.

– Niin kauan kuin ohjeitamme noudattaa, lopputulos on taatusti hyvä, hän lupaa.

Alkuruoaksi valmistettava matjessillisalaatti muistuttaa tietyiltä osiltaan hieman modernisoitua rosollia.

Kahden tähtikokin opissa

Kurkelan seurana maksuttomassa livekokkausillassa on myös televisiosta tuttu kokki ja keittiömestari Kape Aihinen.

Vuorovaikutteisessa lähetyksessä katsojat voivat esittää parivaljakolle kysymyksiä menun eri työvaiheista ja raaka-aineiden käsittelystä.

Ruokalistalle mahtuu monia suomalaisesta joulupöydästä tuttuja raaka-aineita, kuten silliä ja porsasta. Valmistustavat ja esillepano eroavat jonkin verran perinteisistä, mutta haastetta ei kannata säikkyä.

Livekokkaus sopii kaikille, jotka tykkäävät kokeilla kotikeittiössä uusia asioita.

– Livekokkaus sopii kaikille, jotka tykkäävät kokeilla kotikeittiössä uusia asioita. Kunhan veitsi pysyy kädessä, menun ei pitäisi olla liian monimutkainen, Kurkela tuumaa.

Livekokkaukseen osallistuminen ei vaadi kauppareissua kummoisempaa valmistautumista. Kaikki siinä käytettävät raaka-aineet on saatavilla K-Citymarketeista.

Lähetyksen voi katsoa myöhemmin myös tallenteena, mikäli sitä ei ehdi seuraamaan reaaliajassa.

Menun kohokohta on murea porsaan ulkofilee, joka saa parikseen paahdettua maa-artisokkaa.

Kinkun ja rosollin uudet vaatteet

Livekokattavassa joulumenussa Kurkela yhdistelee ennakkoluulottomasti ranskalaista ja pohjoismaalaista keittiötä. Kuten mainittua, yhtymäkohtia perinteisiin jouluruokiin on silti helppo löytää.

Esimerkiksi alkuruoaksi valmistettavan matjessillisalaatin punajuuri pilkotaan kuutioiksi, jotka tuovat välittömästi mieleen rosollin.

– Mielestäni tietyt raaka-aineet kuuluvat jouluun, ja olen niitä yrittänyt upotella menuun sinne tänne, Kurkela kertoo.

Sillin moni mieltää lähinnä perunan lisukkeeksi, mutta Kurkelan mukaan se toimii täydellisesti myös ruokalajin keskipisteenä.

Proteiinin kypsentäminen on aina kaikkein tarkinta puuhaa ruoanlaitossa.

Pääruoan, eli maa-artisokan ja omenan kanssa tarjoiltavan porsaan ulkofileen kanssa Kurkela kehottaa olemaan tarkkana.

– Proteiinin kypsentäminen on aina kaikkein tarkinta puuhaa ruoanlaitossa. Silloin ei kannata lähteä sooloilemaan, hän sanoo.

Maa-artisokka on trendikäs raaka-aine, jonka luonne tulee Kurkelan mukaan parhaiten esiin paahtamalla. Ihanalla sesonkijuureksella on kuitenkin myös monia muita käyttötarkoituksia.

– Monien tasokkaiden ravintoloiden jälkiruokalistoilta löytyy jopa maa-artisokkajäätelöä. Paahteinen maku toimii hienosti karamellin kanssa, Kurkela kertoo.

Suloinen karpalo-clafoutis tarjoillaan vaniljajäätelön ja kermavaahdon kanssa.

Pumpulinpehmeä jälkiruoka

K-Citymarketin joulumenun jälkiruoka, pehmeän samettinen karpalo-clafoutis, lienee monille upouusi tuttavuus. Kurkelan mukaan sekin muistuttaa kuitenkin monella tapaa erästä suomalaista suosikkia.

– Clafoutis on periaatteessa vanukas, johon lisätään myös vehnäjauhoa. Se on tavallaan Ahvenanmaan pannukakun ja crème brûléen tai kenties pot de crèmen välimalli, hän kertoo.

Pikkupannukakut paistetaan annosvuoissa ja tarjoillaan kermavaahdon ja vaniljajäätelön kanssa. Makeus taittaa karpaloiden kirpeyttä ihanasti ja herttainen esillepano ilahduttaa muitakin aisteja.

Muidenkin ruokalajien kohdalla Kurkela kehottaa panostamaan astiastoon, jotta ruokalajit saavat arvoisensa puitteet.

Parin tunnin panostuksella joulupöytään saa loihdittua monipuolisen ja elämyksellisen kokemuksen, joka ei ole kokilleen kuitenkaan liian vaativa.

– Ruoanlaitolta jää aikaa joulun viettoon, mikä on mielestäni kaikkein tärkeintä, Kurkela summaa.

Tule mukaan livekokkaukseen!

  • Tervetuloa seuraamaan maksutonta livekokkausta lauantaina 17.12. klo 16–18. K-Citymarketin tarjoama livelähetys on katsottavissa myös jälkikäteen tallenteena, eli menun voi kokata joko samaan aikaan kokkien kanssa tai vasta jouluna tallennetta hyödyntäen.

  • Valmistaudu ennakkoon ostamalla lähimmästä K-Citymarketista joulumenun tuotteet reseptien mukaisesti. Poimi alkuruoan, pääruoan sekä jälkiruoan reseptien tuotteet verkkokaupasta tai lisää ostoslistalle seuraavaa ostosreissua varten.

  • Tutustu resepteihin ennakkoon, ja jos mahdollista, varaa livestriimi eri näytölle reseptien ohjeiden kanssa. Reseptit voi myös tulostaa ennakkoon.

Tutustu ruokalajeihin ja katso livelähetystä täällä!

Lue myös: